Onrust betekent vaak dat je onvoldoende uitademt

We ademen kooldioxide uit, een natuurlijk afvalproduct. In het geval van onrust of stress kan het zijn dat je niet voldoende uitademt. Of niet goed. Want écht uitademen is een krachtige tool die je onder de knie moet krijgen. Het is hetzelfde als één zware deadlift, dertig minuten yoga of een uur meditatie. Uitademen is een manier van ontspannen.

Uitademen betekent ook loslaten. Bijvoorbeeld het loslaten van bepaalde patronen of negatieve gedachten. Dit gebeurt niet vanzelf omdat we een passief leven leiden. Iedereen heeft te maken met een constante input van informatie en de technologie ontwikkeld zich sneller dan dat wij dat kunnen bijbenen. Allemaal zaken die ons onbewust koest houden. We hebben genoeg aan ons hoofd met alle prikkels die dagelijks binnenkomen. Prikkels die een gejaagd gevoel veroorzaken als je ze opkropt. We voelen ons onrustig omdat we steeds minder met ons lichaam bezig zijn maar meer met de wereld om ons heen. Je wordt een soort van overgestimuleerd door de dingen die er om je heen gebeuren, waardoor je vergeet om regelmatig terug in jezelf te keren.

Je ademhaling is een onmisbare tool om geest en lichaam met elkaar te verbinden. Maar hoe doe je dat? Een ademhaling in rust heeft een ritme van vier tellen uitademen, twee tellen rust en twee tellen inademen. Met een goede ademhaling kun je jezelf laten ‘zijn’. Diep ademen is diep voelen. Een korte en hoge ademhaling is minder diep voelen en emoties die zich in de buik opkroppen onderdrukken.

Lees ook: 5 manieren waarop emotioneel sterke mensen met stress omgaan.