Het Okinawa dieet: eetregels voor een slanker en gezonder leven

Bewoners van het Japanse eiland Okinawa worden gekenmerkt door de hoogste levensverwachting ter wereld. De Okinawanen worden niet alleen oud, ze blijven ook gezond én slank. Dit zou komen door hun traditonele manier van eten waarbij er weinig calorieen maar vooral goede voedingsstoffen genuttigd worden.

Okinawa behoort dan ook tot de zogenaamde Blue Zones. Plekken op de wereld waar mensen vaak extreem oud worden zonder al te veel ouderdomskwaaltjes. Blauw blijkt de sleutel tot het geheim van stralend en slank oud worden. Maar wat moeten we daarvoor doen- of juist laten?

Okinawa eetregels

Voeding speelt een belangrijke rol, vooral als een slank en fit lichaam het doel is. Wanneer je goed in je vel zit, voel je je beter. Gelukkiger. Een uitgebalanceerd eetpatroon is belangrijk en wij delen daarom enkele waardevolle tips waardoor jouw overtollige kilo’s wegsmelten!

1. Het eten van weinig vlees: de Okinawanen eten voornamelijk plantaardig. Vlees wordt slechts af en toe in kleine porties gegeten.
2. Minderen met alcohol: af en toe een slokje mag best maar houd het bij één glaasje.
3. Bijna geen zuivel: of zelfs géén zuivel.
4. Zeewier: doet wonderen want zit vol jodium, plantaardige eiwitten en mineralen.
5. Af en toe een visje: want zo krijg je genoeg onmisbare omega’s binnen.
6. Weinig bewerkte voedingsmiddelen: pakjes, zakjes en suikers zijn schaars.
7. De 80% regel: verlaag je calorie-inname met 20% dan eet je al voldoende, dit wordt ook wel Hara Hatchi Bu genoemd.

Hara Hatchi Bu
Eet totdat je vol zit: Hara Hatchi Bu. Dit wil zeggen: “Eet tot je acht van de tien delen vol zit”. Je hoeft jezelf absoluut niet uit te hongeren maar jezelf overeten is het tegenovergesteld en erg Westers. Wij leren dat het niet netjes is om eten te laten staan, zelfs als we vol zitten. Wij zijn opgevoed met de uitspraak “je bord leegeten” maar dit is natuurlijk onzin! Waarom zou je verder eten als je lichaam zegt: ho! Ik heb genoeg gehad?