No more chemicals: dit stop je liever in je vajayjay

Eerlijk gezegd kon ik niet wachten om een artikel te schrijven met in de titel vajayjay. Ik vind dat zo’n mooi woord. Maar dit geheel terzijde. Ik ga het even hebben over wat ik in mijn doos/flamous/poes/foef/punani stop wanneer het die tijd van de maand is. Klinkt heel obscuur, maar het is meer een soort waarschuwing over wat je er beter niet in kunt stoppen. En dan hebben we het dus over tampons met chemicaliën.

Mijn eerste schreden op het tampon pad
Mijn eerste tampon-ervaring (dat dikke maandverband was ik al snel beu) staat nog vers in het geheugen. Badkamerdeur op slot, tampax erbij en één been omhoog op de badrand. Wat een gedoe. Tampons en ik zijn nooit echt vrienden geworden, ik ben de koningin van ‘oh-shit-weer-geen-tampons-in-de-tas’ en vind het nooit echt lekker zitten. Een rode vlek in de broek is echter ook zo oncharmant, dus een ‘gewone’ tampon (tot voor kort favoriet) was een noodzakelijk kwaad.

Chemicals are not for pussies
Vorig jaar vond ik op het toilet van mijn favoriete yogaschool een andersoortige tampon. Hij zat in een mooie verpakking, de bijbehorende slogan ‘Chemicals are not for pussies‘ sprak aan en – hoppa – mijn interesse in Yonicare was gewekt.

Yonicare
Mariah, het brein achter Yonicare, kwam er op dertig jarige leeftijd achter dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Op zoek naar manieren om haar gezondheid te ondersteunen kwam zij een specialist tegen die haar adviseerde biologisch katoenen producten te gebruiken. ‘Aha!’, dacht ik toen. Best gek dat ik het liefst clean eet, maar nooit nadenk over wat ik maandelijks in mijn vajayjay stop. En die tampon zit toch in een absorberend deel van je lichaam. Nu ik weet dat er synthetische stoffen in zitten gebruik ik liever een toxic-free variant.

Tot slot
Tijdens mijn online zoektocht naar de relatie tussen chemicaliën en tampons kwam ik een interessante paper van Irina Verwer tegen. In haar artikel over menstruatie en Ayurveda noemt zij het boek The Woman’s Yoga Book van Bobby Clennell. In dit boek staat dat er volgens wetenschappelijk onderzoek een relatie bestaat tussen tampons en endometriose. Ik ga het boek snel bestellen, zodat ik jullie verder kan informeren!

Omdat ik Yonicare zo’n tof initiatief vind, wilde ik graag Mariah ontmoeten. Hier kan je het interview met haar lezen.