Mijn leven in parfum

Kort geleden ontdekte ik een van mijn eerste parfums ergens in een doos. Revlon, een geur die zacht en fris ruikt, alsof je net onder de douche vandaan komt. Het was écht een lekkere geur, beter dan m’n tweede en derde parfum. Maar je zult altijd zien dat je lievelingen uit de schappen verdwijnen. Het was gedaan met Revlon, maar de fles heb ik altijd bewaard. Met een kladje parfum erin, want dat laatste restje zeldzame parfum heb ik nooit meer op durven sprayen.

Totdat ik dit parfum dus weer tegenkwam! Ik heb het laatste restje opgemaakt, en door de geur kwamen er allemaal herinneringen bovendrijven. Herinneringen die ik allang vergeten was. Niet gek, want verschillende studies bewijzen dat geuren het geheugen triggeren, meer dan dat beelden dat ooit kunnen doen. Parfum is daar geen uitzondering op, dus dook ik even in mijn parfum verleden.

Hugo Boss – Red
Dit parfum stamt nog uit de jaren 90, ik was nét elf toen ik mijn eerste parfum voor m’n verjaardag kreeg. Hugo Boss. Omschreven als een geur voor de scherpe en verleidelijke vrouw en dat was ik verre van. Misschien dat ik daarom zoveel opsprayde? Omdat ik mezelf iets vrouwelijker en verleidelijker wilde voelen? Ik droeg namelijk sportschoenen, slobbertruien en had blonde plukken in mijn haar. De basisnoten sandelhout en vanille vind ik nog steeds lekker, maar kies toch liever een andere geur.

Deze 5 beautyproducten willen wij!

Flower – Kenzo
Niet veel later kwam Kenzo in de collectie. Van Sint gekregen, net zoals mijn moeder en mijn zusje. Flower by Kenzo is een oriëntaalse en bloemige geur, fris en poederachtig. Deze geur belooft dat je nooit meer een muurbloempje zal zijn, en dat zou ik inderdaad in mijn ‘flower’ jaren ontdekken. Flower by Kenzo droeg ik op mijn eerste schoolfeest, waar ik schuw gluurde naar oudere meiden die wulps op de blokken dansten. Achter m’n glas prik, aan de rand van de dansvloer was ik veilig. Een jaar later – ik droeg nog steeds Flower – was dit een heel ander verhaal. Inmiddels had ik mijn weg gevonden op de middelbare, en op de schoolfeesten waar ze in die tijd gewoon alcohol schonken voor studenten boven de zestien – yeah right! ook. Met gitzwart geverfde haren leek ik stukken ouder, en jawel, ik stond zelf op de beruchte blokken.

guerlain

L’Instant Magic – Guerlain
L’Instant Magic van Guerlain is een bloemige, houtachtige muskgeur, uitgebracht in 2007. Ik rook het parfum voor het eerst in Berlijn, toen ik daar met m’n moeder, zusje en tantes was. Fantastische citytrip. Ik was fan van L’Instant Magic, het voelde als een volwassen geur, een beetje ingewikkeld. Net als die tijd trouwens. Het bleek toch niet te werken tussen m’n jeugdliefde en mij en ik moest belangrijke keuzes maken over mijn toekomst, waar ga ik studeren? En wat wil ik eigenlijk? Uiteindelijk ben ik Frans gaan studeren, verkeerde keuze! Want na een jaar ben ik alsnog geswitcht naar de mode.

Mademoiselle- Chanel
Waarschijnlijk was ik niet de enige met dit luchtje! Sterker nog, mijn vriendinnen waren allemaal mademoiselles met Chanel. Jonge dametjes die voor het eerst grof geld uitgaven aan beauty-producten. Ik werd me écht bewust van de mogelijkheden met make-up – weg eyegloss – en ging om bij te kleuren naar de plaatselijke zonnebank. O, wat werden we stijlvol! Maar als ik terugblik was het eerder een tikkeltje ordinair… Toch was ik op de goede weg want: mijn eerste little black dress maakte z’n intrede en ik kocht eveneens klassieke zwarte pumps. Maar aan m’n arm bungelde steevast een grote nep leren tas die ik voor een prikkie op de markt had gescoord en in m’n oren bungelde grote zilveren creolen. Door flink wat lipliner zagen mijn lippen er stukken voller uit. Dat dus.

Love – Chloé
Opslag verliefd werd ik op deze geur! ‘Love’ ruikt vrouwelijk, poederig en fris. Het is een tijdloos en chique parfum. Deze geur deed me denken aan het allereerste Revlon exemplaar, niet zoet en toch heel vrouwelijk. Ik was ergens midden twintig en woonde met mijn besties in een huis, hartje Amsterdam. Good times. We dopten onze eigen boontjes en waren wild and free. En nog fijner: ik was net klaar met m’n loodzware studie Fashion&Design en had dus zeeën van tijd. Ik kluste wat bij als stylist en vierde het leven. Het voelde alsof ik net om de hoek kwam kijken wat uitgaan en lovers betreft. Had ik onder een steen geleefd?

jo malone

Wood Sage & Sea Salt Cologne – Jo Malone
Deze geur kreeg ik van iemand. Maar man o man, wat een fijn luchtje! Deze geur met hout, salie en zeezout was op mijn lijf geschreven. De geur doet denken aan het strand en de zilte zeelucht, aan de wind die door je haren waait en zonnestralen op je huid. Een zachte en vertrouwde geur door de zeepachtige frisheid. Gek genoeg paste dit luchtje ook bij de periode die ik inmiddels heb afgesloten. Een keiharde overgang van m’n vrije leven naar volwassenheid. Met mijn ongeneeslijk zieke vader, fulltime baan en vriend was er van mijn onbezonnen leventje niet veel over. Het leven nam een andere wending met veel verdriet maar ook met warmte en diepgang. Vrijheid vond ik in de natuur, in de bossen en op het strand. Andere dingen werden opeens belangrijk.

Eau Duelle – Diptyque
Dit parfum heb ik zelf gekocht: een unisex geur waarin vanille prominent aanwezig is. Normaal houd ik daar niet zo van, maar deze geur is fijn. Fris en kruidig door onder andere de kardemom. Je ruikt deze geur de hele dag door, het is een bijzonder parfum. De vanille legt een reis af langs de zon en kruidenroutes. Een reis die iedereen moet maken, ook ik. Stukje bij beetje is alles na een lastige periode weer opgeleefd door onverwachtse ontmoetingen, nieuwe kansen en alle bijzondere mensen om me heen.

3 schuldvrije en natuurlijke beautymerken.