Met deze truc onder de douche krijg je in 90 seconden voor de rest van de dag meer energie

We spenderen meer tijd dan goed voor ons is onder de – hete – douche. Het mag dan wel niet goed zijn voor de natuurlijke beschermlaag van je huid maar een douchebeurt heeft ook z’n voordelen mits de temperatuur niet te warm is.

Warm douchen mag dan wel lekker zijn, je wordt er niet fitter van. Juist het tegenovergestelde is waar: als je een warme douche neemt wordt je rozig omdat je lichaam de opdracht krijgt om melatonine aan te maken. Van dit stofje wordt je slaperig en ben je dus klaar om naar bed te gaan. De harde waarheid valt rauw op je dak, een koude douche is namelijk stukken verfrissender. Maar niemand wil ijskoud douchen!

De 90 minuten hack
Is een simpele truc om jezelf op te kalefateren na een warme douchebeurt, als je bijna ready bent om onder de douche uit te gaan, draai je de temperatuur flink naar beneden en dit dertig seconden lang – sorry! Hierna mag de temperatuur weer een standje hoger – zeg maar gerust heet – om vervolgens nog een halve minuut af te koelen – nogmaals sorry! En je mag best een gilletje geven als het ijswater je huid raakt.

Waarom zou je dit jezelf aandoen?
De wisseling van temperatuur zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat, en door de warme douche gaat deze weer omlaag. Dit stimuleert een betere doorbloeding. Je wordt er energieker van, een koude douche werkt zelfs beter dan een kop koffie. En niet alleen dat: je tolerantie wordt beter waardoor je stukken minder stress ervaart. Is dat niet effe handig? Zo ga je energiek, blij en… slanker door het leven. Dit laatste omdat een koude douche de vetverbranding activeert. Dit doen we vanaf nu even!