Krijg je rimpels van zelfbruiner?

Goed gezelschap in de zomer: zelfbruiner. Veel vrouwen zweren bij een kleurtje uit een potje en gaan écht niet meer onder de zonnebank. We beschikken over voldoende kennis om te weten dat je daar rimpels van krijgt of nog erger, huidkanker. Toch wil het gros van de vrouwen een sunkissed skin dus smeren we ons bruin.

Toch zijn er signalen dat je ook van bruin uit een potje rimpels krijgt. Verschillende experts maken zich zorgen over de effecten van zelfbruiner op de huid, en dan met name over het bruiningsproces. De bruine kleur krijg je namelijk door de zogenaamde Maillard reactie, waarbij DHA – de werkzame stof uit suikerbieten – een reactie uitlokt met aminozuren uit de buitenste laag van je huid. Dit zorgt voor oxidatieve stress, een van de oorzaken van huidveroudering.

“De effecten op lange termijn zijn nog onbekend” zegt Dr Williams, dermatoloog en oprichtster van de London’s Eudelo skin clinic. “Ze lijken onbelangrijk, maar oxidatie is gelinkt aan veroudering en ziektes”.

Al met al worden de effecten van zelfbruiner steeds vaker onder de loep genomen, want ook het inademen van de stof DHA blijkt ongezond. Op onze huid is een geringe hoeveelheid van deze stof niet toxisch, maar de longen zijn stukken gevoeliger. Als je DHA inademt wordt de stof makkelijk in het lichaam opgenomen, en dat is dan ook precies de reden dat de FDA dit werkzame bestanddeel nog niet goedkeurt.

Gooi nou niet meteen al je potjes bij het grof vuil want keiharde bewijzen zijn er vooralsnog niet. Het is nog altijd beter dan úren bakken in de zon én je kunt het inademen van DHA voorkomen. Zo is thuis smeren beter dan een spray tan waar je bedolven wordt onder de zelfbruiner. En het is nog beter om je witte huid te accepteren, want heus, deze is ook beeldschoon!

Lees ook: AI! Grote kans dat jij jezelf niet goed beschermt tegen de zon.