De kracht van yoga nidra

Mediteren vind ik heerlijk, het houdt mijn hoofd opgeruimd en mijn emoties stabiel. Maar, als moeder van drie heb ik eigenlijk helemaal geen tijd meer om te mediteren. Om 22.00 uur roept de laatste ‘mama, ik kan niet slapen’ en om 5.30 gilt de eerste dat hij eruit wil. Hoe dol ik ook ben op mediteren, ik kan het gewoon niet opbrengen momenteel. Yoga nidra daarentegen hou ik wel vol, het kost veel minder effort en is net zo heilzaam!

Yoga nidra is eigenlijk een soort slaap yoga. Yoga betekent verbinding en Nidra betekent slaap. Het is een vorm van yoga die je een diepe ontspanning brengt en het kan leiden tot grote veranderingen op het gebied van body en mind. En het fijne is… je kan het liggend doen in bed! De ontspanning is heel diep en het heeft daardoor een sterk effect op je gevoel van welzijn. Tijdens de meditatie maak je contact met je diepste wens, ook wel sankalpa genoemd. Het plaatsen van een intentie tijdens deze diepe ontspanning is als het planten van een zaadje voor verandering. Na het zetten van je intentie word je door het lichaam begeleid wat ervoor zorgt dat je heel diep ontspant en in een staat van trance raakt.

Maandenlang plaatste ik een intentie tijdens mijn yoga nidra. Steeds borrelde dezelfde intentie omhoog; rust. Het is maar 1 woord maar voor mij is het duidelijk waar het in de breedste zin voor staat. Ik was verder niet echt bewust met deze intentie bezig. Echter, opeens viel me op dat deze dieperliggende behoefte vorm begon te krijgen. Uit het niets. Ik was er niet aan ‘aan het werken’ zoals ik normaal doe. Het overkwam me gewoon. Steeds vaker had ik tijdens mamadagen geen behoefte om mijn mail te checken. Of dook ik mijn bed in met een meditatie, in plaats van nog een serie op de bank weg te tikken. Het plaatsen van intenties vanuit deze diepe ontspanning werkt (voor mij) dus heel krachtig.

Sta jij wel eens stil bij de vraag ‘Waar heb ik nu echt behoefte aan’ of ‘Wat is mijn diepste wens?’

En? Is dit ook iets waar je dagelijks aandacht aan besteedt? Of juist niet? En hoe probeer jij te werken aan deze behoefte? Door te bewegen naar je diepste wens en hierbij dagelijks stil te staan plant je een zaadje.

Je komt dichter te staan bij wat werkelijk belangrijk voor je is en het draagt bij aan het loslaten van je conditionering. De beweging komt vanuit ‘de bron’ en wordt gedreven vanuit vertrouwen. Klinkt zalig toch? Op een dieper niveau helpt deze practice je met het leiden van een authentieke leven vol betekenis. Het maakt je wakker om een bevlogen en zelfbewust leven te leiden vanuit je ware natuur.

Wil je Yoga Nidra ook eens proberen? YouTube staat vol met Guided Meditation’s voor Yoga Nidra. Mijn favorieten zijn die van Kamini Desai en Jennifer Piercy. Slaap zacht..