De kracht van één uurtje focussen per dag

Mensen hebben over het algemeen één ding gemeen: gebrek aan tijd. Bijna iedereen zou het liefste meer tijd hebben voor creativiteit of persoonlijke projecten. Toch schiet dat er steeds bij in… we zijn áltijd druk.

Alleen verliezen we ook veel tijd door afleidende factoren van buitenaf, prikkels die altijd maar op je afkomen. Als jij je één uur per dag helemaal afsluit voor deze prikkels kunnen er grootste dingen gebeuren! Dit is précies waarom ik de dag begin met een uur he-le-maal voor mezelf. Niet in bed, nee ik sta vroeg op want júíst als iedereen slaapt, ben ik productief. Ik weet dat niemand mij kan storen, dat er geen spannende dingen gebeuren waar ik bij moet zijn en dat ik deze tijd niet mag verspillen. Het is tijd voor mezelf en het meeste wat ik schrijf gebeurt op dit uur van de dag. Mijn focus is scherp en dat zorgt ervoor dat ik kan creëren!

Als je je één uur per dag kunt focussen, lukt het je om binnen een jaar een boek te schrijven. Of heb je tijd om boeken te lezen die normaal gesproken blijven liggen. In dat ene uurtje per dag zou je zelfs een nieuwe taal kunnen leren.

“Doing deep work is about focused success in a distracted world. It’s about limiting your temptation for excessive consumption. Sometimes all you need is one focused hour a day.”

De makkelijkste manier om tijd te maken voor jouw productieve uurtje is door deze tijd te blokken in je agenda. Zorg voor een duidelijk doel en gun jezelf de tijd om dit doel te verwezenlijken want als iets écht belangrijk is, moet je daar tijd voor maken. Het maakt niet uit of je ’s ochtends of ’s avonds aan de slag gaat, als je je maar niet laat afleiden door anderen dingen. Niemand heeft wonderen verricht door z’n email te checken, dus doe dit een uur lang niet. Verwijder alle bronnen die je afleiden inclusief je smartphone. Probeer ook geen afspraken in te plannen op de momenten die jij voor jezelf inroostert. Daarom plan ik m’n uurtje altijd vóór negen uur in de vroege morgen, er is niemand die dan wil afspreken. Deze tijd is voor mezelf!

Lees ook: later is opeens heel dichtbij!