Koud is hot

Je lichaam blootstellen aan extreme kou: een oude methode in een 21ste eeuws jasje. Tijdenlang zouden mensen je voor gek verklaren als je jezelf express bibberend in de kou zou zetten. Inmiddels niet meer. Het kan je niet ontgaan zijn als je een beetje goed voor je lichaam zorgt: kou is opeens mega hot

Zo weet iedereen wie Wim Hof is, de Iceman en een pioneer op het gebied van ijskou. Toen zelfs mijn broertje bij hem in een ijsbad stapte, ben ik me ook maar eens in zijn praktijken gaan verdiepen. Wim Hof is z’n hele leven al bezig met kou. Hij doet de dingen die hij doet – een kwartier in het ijs zitten – niet als schreeuw om aandacht, maar omdat hij oprecht pleit voor een koudere wereld. Waarom zouden we een koudere wereld willen? Brr… ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken. Maar inmiddels is bewezen dat het goed is voor je immuunsysteem en dat klinkt toch verdomd interessant. Volgens Wim Hof is het een kwestie van diep ademhalen, dan doorsta je zelfs de meest extreme omstandigheden. Extreme kou afgewisseld met warmte is een natuurlijk proces waar we eigenlijk mijlenver vandaan zijn gegroeid. Jammer. Want we horen bij de natuur, we zijn er zelf onderdeel van en leven dus automatisch gezonder als we zo nu en dan back to basics gaan.

Want wat gebeurt er in de kou?
Een – korte – kouprikkel activeert fysiologische processen in het lichaam. Het bloed trekt zich terug naar de vitale organen en gaat sneller stromen. De temperatuur van het bloed zal stijgen tot zelfs zo’n 40 ˚C waardoor virussen worden bestreden. Bloed wordt sneller rondgepompt en het zuurstofgehalte in je bloed zal stijgen. Het immuunsysteem en je stofwisseling krijgen een heuse boost. Virussen worden bestreden, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en het immuunsysteem en de stofwisseling worden gestimuleerd. Het lichaam scant zichzelf op slecht functionerende onderdelen en herstelt in razend tempo.

Voordelen op de lange termijn?
Kijk. Je kunt niet onvoorbereid in ijswater springen, maar er zijn genoeg methodes waarbij je stapje voor stapje de kou in gaat. Zo bestaat er tegenwoordig Cryotherapie waarbij je enkele minuten wordt blootgesteld aan extreme kou waarna je bloed met hoge snelheid terug stroomt naar je ledematen als je het weer warmer krijgt. Verstopte bloedvaten kunnen weer open gaan staan en je traint als het ware de elasticiteit van de bloedvaten. Omdat je bloed beter stroomt worden afvalstoffen beter afgevoerd. Je produceert meer collageen en verhoogt de stofwisseling. Eigenlijk is een kortstondige blootstelling aan kou dus super goed om je hele hormoonhuishouding in balans te houden.

Doe het zelf
Het is super simpel om zelf iets ‘kouder’ en dus gezonder door het leven te gaan. Sinds kort douche ik eerst met warm water, waarna ik de laatste 30 seconden koud douche. Het is even doorbijten en gillen mag, maar het werkt echt verkwikkend. Je voelt je energieker als je onder een koude douche vandaan komt.