Kalmeer een beetje! Stress bestrijden op een natuurlijke manier

Stress komt zo nu en dan om de hoek kijken. Het is een menselijke reactie die ons behoedt voor problemen maar wat ook voor problemen kan zorgen! Vooral als de stress niet vanzelf verdwijnt.

In plaatst van dat we onze stress onder ogen komen negeren we de signalen liever. We moeten namelijk presteren, maken werkweken van meer dan 40 uur en hebben daarnaast ook een sociaal leven. We zijn continue on the go. De stress stapelt zich op en voor je het weet zit je bij de dokter voor allerlei vage klachten, veroorzaakt door stress.

Ondertussen proberen we stress te onderdrukken met een goed glas wijn, een sigaret of chocola. Deze middelen geven even wat ontspanning, helaas voor korte duur. Het is beter om stress te reduceren met een van deze gezonde en eenvoudige manieren.

Kopzorgen
Om te kalmeren moet je eerst je hoofd leegmaken. Mediteren en een juiste ademhaling helpen hierbij. Ben jij je bewust van jouw gedachten? Probeer ze dan eens onder controle te krijgen. Neem een moment om even tot jezelf te komen. Niet eenvoudig, wel effectief. Als je vaak mediteert kun je zelfs in een drukke ruimte rust vinden. Ben jij niet bekend met meditatie? Begin dan op een rustige plek. Ga op een kussen zitten en maak het jezelf gemakkelijk. Steek eventueel wat kaarsen aan. Begin dan met bewust ademhalen en focus je op de neusgaten en buik. Leg een hand op jouw buik en voel deze bij iedere inademing naar voren komen. Zodra je gedachten afdwalen begin je opnieuw.

Eet de stress weg
Een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen en vetzuren kan stress veroorzaken. Een goed voorbeeld is Magnesium. Gelukkig kun je een tekort aan Magnesium eenvoudig aanvullen door meer donkergroene bladgroenten, pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen, banaan, avocado en kelpnoodles te eten. Ook rauwe cacao, spirulina, chlorella en hennepzaad bevatten magnesium. Omega-3 is net zo belangrijk en geeft een flinke boost als het even niet mee zit. Wilde zalm, sardientjes en andere vissoorten bevatten omega-3 maar kunnen niet tippen aan omega olie, lijnzaad en walnoten.

We schreven eerder over wonderkruiden die de stress mogelijk verminderen.

Passiebloem
Passiebloem is een natuurlijk alternatief voor Oxazepam. Het heeft een kalmerende werking en heeft ook een gunstige invloed op de nachtrust. De prachtige bloem heeft een licht sedatief effect op het centrale zenuwstelsel dus neem niet teveel!

Gaba
GABA zorgt voor innerlijke rust. Het wordt wel eens vergeleken met Valium omdat ook GABA een kalmerend effect heeft op het brein. Eigenlijk is GABA een neurotransmitter die we zelf aanmaken. Omdat is gebleken dat het wel degelijk helpt tegen stress en angst is het tegenwoordig ook als supplement verkrijgbaar.

Ashwagandha
Ashwagandha komt oorspronkelijk uit India en wordt al jaren gebruikt als Ayurvedisch kruid. Het bevat geneeskrachtige flavonoïden en studies hebben aangetoond dat het kruid effectief is in het verminderen van ontstekingen en stress. Het reduceert cortisol en wordt wel eens vergeleken met lorazepam.

Let wel op: De uitwerking van deze kruiden kan bij iedereen anders zijn. Dus laat je informeren en luister vooral naar je eigen lichaam.

Volg ons ook op Instagram!