Je lichaam knapt op van 30 minuten per dag wandelen

Sporten, gezonder eten, dry januari… veel goede voornemens sneuvelen al in de eerste weken van het nieuwe jaar. Logisch want vaak leg je de lat te hoog. Ik maak daarom niet per se voornemens maar ik wil wel bewuster leven en beter voor mezelf zorgen. Daarom starte ik het nieuwe jaar met een fijne massage bij een holistisch therapeut. Bij een praktijk voor holistische therapie gaat een massage net even anders: behalve de lichamelijke aanraking zorgt de holistisch therapeut er ook voor dat je weer in contact komt met je authentieke vitaliteit.

Dit creëer je door evenwicht in lichaam en geest en inzicht in de wisselwerking tussen denken, voelen en werkelijk zijn. Voor de massage worden eventuele klachten en je staat van zijn besproken. Daarna mag je lekker gaan liggen op de massagetafel waar je letterlijk moet landen voordat de massage begint. De focus van de massage ligt daar waar jij het het meest nodig hebt: in mijn geval de rug. Mijn bekken staan scheef waardoor de spieren altijd gespannen zijn en bezig met corrigeren. Af en toe een massage is fijn maar het pakt niet de oorzaak van de klachten aan. Beweging is de key. Elke week ga ik naar de Graceful movement les van Andreas Trussat en daarnaast houd ik van wandelen.

Klinkt suf maar vooral wanneer je laag in je energie zit, is lopen dé manier om processen in gang te zetten waardoor je je energieker voelt. Sterker nog: wandelen vertraagt het verouderingsproces. Nu zie ik het niet zitten om in de gure wintermaanden nog voor of na het werk aan de wandel te gaan. Het is stikdonker buiten waardoor ik moeite heb met opstaan. Laat staan met sporten zo vroeg! Maar een half uur wandelen is oprecht een kleine moeite, in de pauze stap je zo dertig minuten lekker door. Kleine moeite voor een slanker lichaam en strakker vel!

Hoe zit (of loopt) dat dan?
Dr. Joan Vernikos, auteur van de bestseller Sitting Kills, Moving Heals heeft lopen onder de loep genomen en volgens haar zou iedereen het moeten doen! Wandelen is de key om het verouderingsproces te vertragen. Best fijn om te horen zo aan het begin van het jaar! 90 seconden nadat je in beweging komt worden er allerlei processen op cel-, en spierniveau in gang gezet omdat je gewicht op je eigen benen leunt en wanneer je beweegt stimuleer je de vetverbranding en doorbloeding.

1. Lopend vet kwijtraken
Wanneer je stevig doorstapt verhoogt je hartslag tot 50% van de maximale hartslag. Dit is precies goed om vet te verbranden! Wandelaars verbranden zo’n 60 calorieën per kilometer bij een tempo van 5 kilometer per uur. Wandelen is daarnaast een ontspannen manier om calorieën te verliezen, je maakt je hoofd leegt. Zo ben je niet alleen met je lichaam maar ook met je mind bezig.

2. Lopen heeft een positieve invloed op je brein
We zeiden het eigenlijk al: wandelen is goed voor je mind. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat je na een wandeling een positievere kijk hebt op de wereld. Je bent zelfs in staat om creatiever te denken!


3. Verbeter de doorbloeding

Een goede bloedcirculatie is enorm belangrijk om voedingsstoffen van A naar B te krijgen en om het bindweefsel soepel te houden. Bloed voorziet de cellen van nieuwe energie en voert afvalstoffen af. Wanneer je stil blijft zitten, gebeurt er minder in je lijf. Wat let je om dertig minuten de deur uit te gaan nu je dit weet? Wandel naar de brievenbus, doe lopend boodschappen of loop een rondje in je pauze. Er zijn genoeg manieren te bedenken waardoor jij dertig minuten beweging per dag pakt!