Je hoeft niet je passie te vinden om een vervullende carrière te hebben

Onrust. Zo kun je het gevoel omschrijven als je je zorgen maakt om je carrière. Of eigenlijk: over het feit dat je in je baan misschien niet je passie vindt. Generatie Y problemen. Millennials zijn namelijk verwend, narcistisch en nooit gelukkig. Ze willen alles uit hun kostbare leven halen en just another job is niet genoeg.

Klinkt dramatisch. Dat is het ook. Een fulltime baan betekent dat je ongeveer 25% van je week op de werkvloer doorbrengt. Logisch dat je wilt dat ook dit deel van je leven zaligmakend is. Maar wanneer is een carrière bevredigend? Als je in je werk doet wat je het allerliefste doet? Wanneer je betaald krijgt voor je hobby? Dit laatste is voor een enkeling weggelegd maar het is zeker niet de realiteit. Betekent het dan dat je baan zuigt als het niet je passie is? Nee hoor.

Passie en werk
Een passie voedt je ziel en geeft je energie. Het maakt je intens gelukkig. Werken is een voorrecht. Het is fijn als je gezond en welvarend genoeg bent om je nuttig te kunnen maken in de wereld. Werk hebben is een ding, je werk leuk vinden een tweede maar het allerbelangrijkste is dat de rekeningen betaald worden. Nog mooier is het als je werk je inspireert, als je je ziel en zaligheid meeneemt naar de werkvloer.

Werken is niet altijd leuk en dat is oké
We kennen allemaal de uitspraak “If you do what you love, you’ll never have to work a day in your life.” Dit is natuurlijk helemaal waar. Ergens moet je een drive hebben om iedere dag weer naar je job te gaan. Maar moet dit per se je passie zijn? Veel mensen hebben zekerheid en welvaart ook bovenaan het lijstje staan. Op sommige dagen is werk gewoon werk en dit wil niet zeggen dat je fout bezig bent.

Wat motiveert jou?
Het helpt om te weten waarom je werkt. Wil je jezelf ontplooien? Werk je om daarnaast lekker te leven? Of wil je de wereld een stukje beter maken? Het helpt om te weten waarom je iedere dag werkt en heb geduld als je niet meteen hebt wat je wilt. De ideale werksituatie komt niet uit de lucht vallen en je kunt heel goed gemotiveerd zijn voor je werk zonder passie.

Werk is nooit alleen maar leuk
Als alles in je werk leuk moet zijn, dan heb je het lastig. Het bestaat namelijk niet. Creatieve ondernemers die eigenlijk het liefst met hun handen werken, moeten ook administratie doen. En dat is het nou net, er zitten altijd minpunten aan iedere baan.

Passie komt met vaardigheid
Nog een punt: mensen die hun passie volgen zijn veel tijd kwijt met het vinden van die passie. Je kunt ook eerst ergens heel goed in worden, doorzetten en dan komt de passie vanzelf. Snap je? Als je alles meteen goed wilt kunnen en helemaal hotel de botel wilt worden van je job, laat je veel kansen liggen. Passie is niet per se een startpunt. Stop met nadenken en ga iets doen, creëer zelf een leuke werkomgeving, en daarmee die vervullende carrière.

De slashie
Ook wel een dubbele baan genoemd, wil zeggen dat je meerdere banen combineert. Het is steeds vaker een veel voorkomend verschijnsel. Mensen die parttime een vaste baan hebben en daarnaast vlijtig aan hun eigen onderneming bouwen. Het eigen bedrijf komt vaak voort uit de passie, de vaste baan biedt zekerheid. The best of both worlds.