Ja, Bikram yoga! Gloria onderging een vuurdoop…

Met dertig man zwetend in een ruimte van 40 graden. Schaarsgeklede onbekende lichamen een paar centimeter van me vandaan. En dan ook nog geacht worden te bewegen. Bikram yoga; wat deed ik mezelf in hemelsnaam aan?

Tropische temperaturen
Mijn beste vriendin zweerde erbij. Zij werd een halfjaar geleden toevallig overtuigd en waant zich nu maandag anderhalf uur bij tropische temperaturen in de yogazaal. Zij beweert daarna ‘als herboren te zijn’ en het is volgens haar ‘de ideale manier om na een ongezond weekend weer lekker gereinigd te worden.’ Toegegeven, dit kon ik kon mijn lijf wel gebruiken; toch stond ik niet direct te springen bij het idee. Met yoga en meditatie had ik enigszins ervaring en ook een hoge temperatuur an sich is niet het probleem (ware het niet in een sauna of tropisch land), maar om deze twee aspecten te combineren? Toch hield mijn vriendin standvastig vol dat het echt iets voor mij zou zijn en stemde ik uiteindelijk in.

Vuurdoop
Ondanks de tegenvallende temperatuur -wij zien geen sneeuw! – op die bewuste maandag in december, kon de dag wel wat warmte gebruiken en daarom besloot ik die avond met haar mee te gaan. Na een lange werkdag haastte ik mij naar de yogaschool om heerlijk te kunnen ontstressen. Want hoe zwaar kon het zijn? Deze gedachte werd nog enigszins bevestigd toen ik bij binnenkomst direct werd overspoeld door een gevoel van rust en werd begroet door een vriendelijk uitziende vrouw. Zij vroeg mij mijn schoenen uit te trekken en begeleidde me naar de kleedkamer.

Toen ik in mijn sportoutfit de yogazaal betrad, kwam ik er echter achter dat ik de eerste beginnersfouten al had gemaakt. Daar stond ik dan: in mijn driekwartsbroek en shirt, terwijl iedereen was gehuld in een sporttop en minuscuul broekje – ongeacht hun lichaamsbouw. En terwijl ik mijn shirt omhoog knoopte, besefte ik dat ik nog een laag make-up op mijn hoofd had (dat in de loop van de les zonder pardon mijn decolleté indroop). Ook mijn literfles water leek niet gepast. Want hoewel ik dacht dat je je vocht goed op peil moest houden, blijkt koud water op dat moment juist slecht voor je te zijn. Ik zag het water dan ook stukje bij beetje verdampen.

Dat Bikram yoga een trend is, was duidelijk te zien aan de hoeveelheid animo in de klas. Toen er echt niemand meer bij paste, begon de vriendelijke yogalerares met een ademhalingsoefening om ons ‘een beetje op te warmen’ (het zweet gutste op dat moment al over mijn hele lijf). Daarna volgden in totaal 26 yoga-oefeningen, die ook wel asana’s worden genoemd. De anderhalf uur ‘droop’ voorbij. Ik wist niet dat ik zoveel kon zweten. De oefeningen vielen mij dan ook zwaar. En doordat ik zo gefocust was op mijn lichaam, lette ik helemaal niet op mijn ademhaling. Dit was wel anders bij ‘gewone’ yoga. Maar ik moest toegeven: toen we de les weer afsloten met een ademhalingsoefening, voelde ik mij moe maar voldaan.

Mijn vriendin vroeg na afloop hoopvol wat ik ervan vond, en na een flinke douchebeurt en een halve liter water, moest ik bekennen dat dit best iets voor mij kon zijn. Ik bedankte de yogalerares en met een zwaar, maar ‘zen’ lijf dook ik niet veel later mijn bed in en viel ik als een blok in slaap. De volgende morgen werd ik met een verrassend ‘licht’ lijf wakker en onder het genot van een bak koffie evalueerde ik de avond. Ja, Bikram yoga, ook ik zweer er nu bij. En hoewel mijn vriendin er op hamert iedere week te gaan (‘oefening baart kunst, echt’) lijkt het mij de ideale work-out voor eens per maand. Even lekker alles eruit zweten…

Dit artikel is geschreven door Gloria van Breukelen

Lees ook: De do’s en dont’s omtrent Hot Yoga.