Dit is hoe het krijgen van een baby je carrière kan beïnvloeden

Als en wanneer je kinderen krijgt, is dit een van de grootste beslissingen die je in je leven maakt. Het betekent het einde van jouw onverantwoordelijke leventje en het is het begin van een hele nieuwe wereld vol verantwoordelijkheden én oneindig veel liefde. Je geeft heel wat op en hoe cliché het ook klinkt, je krijgt er nog meer voor terug.

Maar je kunt niet álles opgeven. Je carrière bijvoorbeeld… en dit hoeft ook niet. Wettelijk gezien mag het krijgen van een baby je carrière niet beïnvloeden, dat je moeder bent, betekent niet dat je minder goed bent in je job. Toch wordt dit in de praktijk vaak anders gezien en dan zéker niet door de moeder zelf. Het zijn de grote bazen die moeders opeens minder capabel inschatten. Om de haverklap te laat, niet komen opdagen want: kind ziek en ook niet ‘even overwerken’. In het ergste geval wordt je al weggestuurd voordat de baby überhaupt geboren is. Opeens functioneer je niet meer goed en onder valse voorwendselen wordt zonder pardon je contract niet verlengt. Belachelijk!

Denk je nu: is dit écht zo? Ja het is echt zo. Ik heb bij meerdere werkgevers verschillende collega’s zien vertrekken met een dikke buik en unhappy face. Zien is geloven maar het onderzoek van de Cornell University door professor Shelley Correll laat keiharde cijfers zien. Voor haar onderzoek heeft Shelley maar liefst honderden nep CV’s verzonden naar potentiële werkgevers. De CV’s waren exact hetzelfde op één ding na. De helft van de CV’s werd zogenaamd vanuit mannen verstuurd, de andere helft vanuit vrouwen. Op de helft van de mannelijke CV’s stond ook nog eens het vaderschap vermeld, de helft van de vrouwen vermelde eveneens netjes dat ze moeder waren.

De resulaten waren verbazingwekkend. Shelley ondervond letterlijk dat vrouwen mét kinderen stukken minder goed in de markt lagen. Nog niet eens de helft van de moeders kreeg een reactie op dezelfde sollicitatie als alle niet zwangere vrouwen én mannen. Mannen met kinderen blijken zelfs extra populair te zijn en krijgen de grootste respons. NIET TE DOEN! Blijkbaar kunnen werkgevers minder bouwen op vrouwen die thuis de kroost opvoeden, terwijl mannen met dezelfde kinderen een extra schouderklopje krijgen voor een even grote verantwoordelijkheid. Over ongelijkheid gesproken… daar komt nog een gigantisch verschil in salaris bij. Moeders verdienen namelijk stukken minder dan hun vrouwelijke wederhelft zonder kinderen. Mannen krijgen juist meer geld als ze vader zijn. Wij vinden dit onderzoek vrij bizar maar kennelijk gaat het er – in Amerika – nog steeds zo aan toe. Ook in Nederland merken vrouwen dat het moeder zijn hun carrière beïnvloed. Soms is dit een bewuste keuze maar mocht dit niet zo zijn, dan is het treurig dat je met dezelfde capaciteiten er minder toe doet. Alsof kinderen het einde van je carrière betekenen. Belachelijk en echt niet meer van deze tijd.