Wat is beter? Je tanden voor of na het ontbijt poetsen

De meeste mensen poetsen hun tanden na het ontbijt. Lijkt logisch, is het niet. Tanden poetsen kun je het beste doen voordat je aan de ontbijttafel schuift, dit is het beste voor je gebit.

Bijna iedereen heeft haast ’s ochtends. Na je ontbijt race je naar de badkamer om snel een tandenborstel door je mond te halen. Niet doen. Gewoon niet doen… omdat je tijdens het ontbijt vaak veel suikers en zuren eet, wordt je tandglazuur aangetast. Als je dan ook nog eens je tanden poets, gaat je glazuur er helemaal aan! Dit noemt men: tanderosie, ook wel slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken. Speeksel beschermt het gebit tegen tanderosie en neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Eigenlijk moet je na het eten van zure producten minimaal één uur wachten met het poetsen van je tanden, de glazuurlaag is dan weer sterk genoeg. Gebruik een zachte tandenborstel en poets zachtjes en dit twee keer per dag.

Sla het in ieder geval nóóit over
Niet poetsen is nog slechter dan poetsen na het eten van zure producten. Tanden met een laagje bacteriën kunnen een slechte adem, gaatjes en ontstekingen in de mond veroorzaken.

Lees ook: zeg dit nóóit tegen vrouwen zonder kinderwens.