Interview: Yolanthe Cabau over haar creatieve talent

Yolanthe Cabau is ontzettend knap en er komen ook nog eens knappe dingen uit haar handen. Dat blijkt wel uit de kinderkleding die ze in eerste instantie voor haar eigen zoontje Xess heft ontworpen. Inmiddels is er een hele collectie kinderkleding verkrijgbaar bij Hema! Voor Yolanthe is het een eer om haar collectie met de rest van de wereld te delen. Want zo is Yolanthe eigenlijk altijd al geweest: ze wil graag dingen goed doen voor anderen.

Hoe kun je zo creatief zijn met een bizar drukke agenda?
Yolanthe: “Ik zorg ervoor dat ik elke dag een paar momentjes heb waar ik écht rust vind. Juist omdat ik dat doe lukt het mij om uit deze momenten voldoende creativiteit te halen, waardoor ik weer nieuwe dingen kan bedenken.”

Is het makkelijker nu je moeder bent van Xess Xava om een kindercollectie te ontwerpen?
Yolanthe: “Ja, dat denk ik zeker. Eigenlijk is de hele kinderkledinglijn Bananas&Bananas geïnspireerd op Xess en voor hem gemaakt. De eerste pakjes die ik maakte, waren voor hem toen hij een jaar oud was. Ik vond het leuk om printjes te bedenken die goed te combineren vielen. Maar wat ik voor Xess voor me zag, kon ik nergens in een winkel vinden. Tja, wat doe je dan? Ik heb het zelf ontworpen! En vervolgens laten maken: broekjes en shirtjes. Als ik een foto van Xess in die kleding had gepost, kwamen er echt veel reacties los. Maar ook praktische vragen van mensen, zoals: ‘Waar heb je dat gekocht?’ Destijds had ik nog een kleine winkel op Ibiza, dus ik liet wat meer produceren. Dat vloog de winkel uit. Vandaar dat
ik de volgende lading grotere aantallen heb besteld. We begonnen ook met online verkoop. En toen klopte de HEMA aan: wat een gaaf moment! Wat oorspronkelijk begon als idee voor mijn zoon, is nu voor iedereen toegankelijk. Daar ben ik heel blij mee.”

yolanthe

Je hebt wel eens gezegd: “Bij mij gaat niets vanzelf.” Hoe krijg je dan toch zoveel voor elkaar?
Yolanthe: “Ik denk dat bij niemand alles vanzelf gaat, maar als je dromen wilt waarmaken, moet je daar hard voor werken. Natuurlijk ken ik ook tegenslagen in mijn leven. Voor mij is het juist op die momenten belangrijk om mijn visie niet uit het oog te verliezen en me extra goed te realiseren wat ik graag wil doen op deze wereld. Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat ik mijn steentje kan bijdragen via mijn stichting Free a Girl. Hiermee wil ik nog meer meisjes bevrijden en hun een nieuwe kans in het leven bieden: een toekomst met echt perspectief.”

De HEMA is typisch Nederlands, wat zijn jou must haves van deze winkel?
Yolanthe: “De tompoezen van de HEMA! Die vond ik als ukkie al heerlijk en dat is nooit verandert.”

Als je morgen nog maar één ding zou mogen doen, wat zou dat dan zijn…?
Yolanthe: “Oei, moeilijke vraag. Als het de laatste dag van mijn leven zou zijn, dan wil ik die met mijn dierbaren doorbrengen. Maar als het echt nog maar één ding is, dan wil ik toch één van de ideeën die ik zelf heb bedacht en geschreven produceren.”

Wie bewonder je enorm?
Yolanthe: “Ik bewonder veel verschillende mensen. Onaantastbaar op nummer één staat mijn moeder. Zij is mijn grote voorbeeld, de engel in mijn leven. Ik vind het fantastisch hoe zij in het leven staat. Altijd liefdevol. Ze kent helemaal geen boosheid, mijn moeder staat altijd voor iedereen met creatieve oplossingen klaar. De manier waarop ze met Xess en haar andere kleinkinderen omgaat, bewonder ik zeer. Bovendien bewonder ik mensen die veel positieve veranderingen op deze wereld tot stand hebben gebracht, zoals Nelson Mandela. Of Denzel Washington, niet alleen voor zijn acteerwerk, maar vooral voor zijn boodschap.”

Je hebt al zoveel mooie dingen gedaan in het leven: is het dan nog mogelijk om te dromen?
Yolanthe: “Oh ja! Ik ben dankbaar voor alles wat ik tot nu toe heb mogen doen, ook omdat ik al relatief vroeg met mijn werk voor televisie ben begonnen. Maar mijn allergrootste droom was om moeder te worden en die droom is gelukkig met de geboorte van Xess waarheid
geworden. Maar als je dromen realiseert, moet je altijd nieuwe dromen ontwikkelen. Het is de kunst om niét te blijven stilstaan, waardoor je enthousiast en vol passie in het leven staat om die nieuwe grote dromen waar te maken. Zo wil ik nog veel verschillende rollen spelen,
koester ik de ambitie om wat ik heb geschreven ook daadwerkelijk in productie te brengen én wil graag met Free a Girl nog meer weeshuizen bouwen! Op die manier kunnen we nog meer meisjes toekomstperspectief bieden.”

Yolanthe in drie woorden
“Yolanthe: “Dankbaar! Passievol. Zorgzaam. Ik ben echt elke dag dankbaar, sta passievol in
het leven en ben zeer zorgzaam voor dieren.” Lachend: “Ook voor mensen hoor.”