Interview: met Sousha van het toffe sieradenmerk Bobby Rose Jewelry

Sousha Arendse is het brein achter Bobby Rose. Verfijnde sieraden met de hand gemaakt in Amsterdam. Ze creëert alle sieraden zelf en gebruikt hiervoor mooie materialen uit het Midden-Oosten. Gold-filled en verguld met een hoge waarde goud. Een van de belangrijkste items in de collectie is ‘de Hamsa’, ook wel: ‘het handje van Fatima’. Deze staat voor bescherming en geluk, wat je zelf voor een deel in de hand hebt. Mooi vinden wij en daarom zijn wij nieuwsgierig naar Sousha’s verhaal.
Hamsa
Bobby Rose wat een mooie naam, hoe ben je daar op gekomen?
“Als ik een jongen was geweest hadden mijn ouders mij Bobby genoemd. Sousha komt van de naam ‘Shoshannah’, dat betekent roos in het Hebreeuws.”

Waarom ontwerp je sieraden?
“Van jongs af aan ben ik al druk met het maken van eigen sieraden. In eerste instantie maakte ik deze voor mijzelf en vriendinnetjes. Na een tijdje vroegen ook twee winkels of ze het konden verkopen. Dit ging zo goed dat ik twee jaar geleden mijn eigen merk Bobby Rose jewelry heb opgezet.”

Wat betekenen sieraden voor jou?
“Sieraden zijn voor mij héél belangrijk. Ik heb een aantal gouden ringen waarvan er een van mijn oma is geweest, een ander heb ik van mijn ouders gekregen toen ik vijfentwintig jaar werd en mijn vriend heeft me ook een ring gegeven. Ze hebben voor mij veel persoonlijke waarde. Ik ben wel eens terug gefietst naar huis omdat ik ze vergeten was om te doen. Ik merk ook bij mijn eigen sieradenmerk dat klanten het om verschillende redenen aan iemand cadeau geven. Veel klanten dragen de sieraden dag in dag uit met veel liefde en dat is voor mij het grootste compliment dat ik kan krijgen.”

Je moet veel inspiratie hebben, waar komt ‘ie vandaan?
“Dat kan van van alles zijn: een blaadje of een bloem, een tekening of een illustratie. Ook mode is een oneindige bron van inspiratie. Net als reizen trouwens. Hierdoor ontstaan altijd nieuwe ideeën, een andere omgeving geeft mij altijd frisse inspiratie.”

Ooit een dierbaar sieraad verloren?
“Nee gelukkig niet (snel afkloppen op hout).”

Werk je alleen?
“Tot nu toe werk ik alleen. Rond de drukke feestdagen heb ik hulp van vriendinnen en van mijn moeder. Mijn webshop die sinds twee en een halve maand online is wordt ook steeds drukker dus over niet al te lang zal ik er iemand bij nodig hebben. In de toekomst hoop ik een eigen winkeltje te openen met personeel in dienst.”

Reis je veel voor je job?
“Ik reis 1 à 2 keer per jaar naar het Midden-Oosten om de nieuwe collectie te laten maken en aanwezig te zijn tijdens dit proces zodat ik het direct kan aanpassen mocht het nodig zijn… Het materiaal waar ik mee werk is Gold-filled en verguld met een hoge waarde goud. Het verkleurd niet en blijft heel mooi. Dit is voor mij heel belangrijk omdat ik mijn eigen sieraden dag en nacht draag.”

Wat is het moeilijkste wat je tot nu toe hebt meegemaakt in je vak?
“Daar moet ik lang over nadenken… volgens mij is dat een goed teken. Er zijn altijd wel kleine dingen waar je tegen aanloopt of waar je een oplossing voor moet vinden maar dat is gelukkig niet iets waar je heel lang bij stil hoeft te staan. Ik vind het belangrijk om tevreden klanten te hebben.”

En het allerleukste?
“In de afgelopen twee jaar heb ik al veel leuke momenten meegemaakt met mijn merk. Een voorbeeld hiervan is dat ik op koningsdag ’s avonds het journaal zat te kijken toen de prinsesjes werden geïnterviewd. Ik kon het in eerste instantie niet geloven maar de kettingen die Amalia, Alexia en Ariane droegen waren de Classic Tube kettingen uit mijn eigen collectie!!”

Jouw mooiste sieraad…
“Een gouden medaillon in de vorm van een hart. Deze is vroeger van mijn moeder geweest, in de medaillon zitten kleine uitgeknipte zwart/wit foto’s van mijn opa en oma. Ik draag deze nu aan een lange ketting.”

Tips voor startende ondernemers
“Doe vooral iets waar je in gelooft en wat dicht bij je staat. Bij het ontwerpen en maken van mijn sieraden ga ik in eerste instantie altijd uit van wat ik mooi vind en graag zou willen dragen. Dit maakt het daarom ook de beste baan die ik mij kan bedenken.”

Sousha in drie woorden
“Gedreven. Perfectionistisch. Denker.”

Bobby Rose in drie woorden
“Verfijnd. Subtiel. Tijdloos.”

Lees ook: Interview met Lotte van Mádara Organic skincare.

bobbyrosejewelry.com