Interview: met Philippine van My Paperstories

Philippine (28) verruilde de stad Amsterdam 3 jaar geleden voor wereldstad Shanghai. Philippine is vormgeefster en illustratrice met een muis en penseel. Haar hobby illustreren is een beetje uit de hand gelopen. Maar positief. Zo begon ze een paar jaar geleden voor zichzelf met een visueel dagboek. Opeens kwamen de aanvragen en verzoeken tot prints binnen en nu verkoopt ze haar illustraties online en in meerdere winkels in Shanghai en Nederland. Ik vroeg haar het hemd van het lijf over My Paperstories.

Waarom ben je begonnen met Paperstories? 

“Een jaar of 3 geleden realiseerde ik mij dat mijn creativiteit was veranderd; Ik ben begonnen aan mijn studie in de tijd dat Pinterest nog niet bestond. Kun je het je voorstellen? Google had plaatjes, maar die hadden vaak niet de esthetiek die ik zocht voor mijn opdrachten. Dus je sloeg de krant open, pluisde boeken uit, fotografeerde zelf en ik gaf al mijn geld uit aan tijdschriften. Dan ontstaan de leukste en meest onverwachte dingen omdat je ook een heleboel dingen tegenkomt waar je (net niet) naar op zoek was. Maar ik gooide alles bij elkaar en was opeens iets heel tofs aan het creëeren. Jammer. Want wat we nu doen is niet meer met onze handen
dingen maken, maar klikken en Pinterest-en.

Ik had weer de behoefte aan het creëren van tastbare creativiteit en weet nog goed dat ik ’s nachts in een club in Shanghai een heel tof artwork zag hangen met een kleurenexplosie. De volgende ochtend ben ik naar een art store gefietst en heb ik een doos waterverf en kwasten gekocht. De Sunday morning painting club was born.”

My paperstories
Ben je altijd al creatief geweest?
“Toen ik klein was verknipte ik alle tijdschriften die we in huis hadden, en maakte ik kleine
moodboards. Papier is van jongs af aan een fascinatie voor mij geweest. Ik bewaarde altijd al tickets, kaartjes, snoeppapiertjes, doosjes, papieren tasjes, kledinglabels die mooi gedrukt waren.”

Waar haal jij je inspiratie voor je kaartjes vandaan?
“My Paperstories moet je zien als mijn visuele dagboek. Het zijn eigenlijk allemaal dagelijkse dingen, favorieten of elementen van een van mijn reizen. Het ismijn leven in kleine elementen op papier, vandaar ook de naam: My Paperstories.”
Wat is typisch My Paper Stories?

“Ik teken het liefst ’s ochtends als de rest van de stad nog slaapt en langzaam ontwaakt. Daarnaast is in de ochtend het licht ook het mooiste om te illustreren. Herkenbaar voor mijn werk zijn: heldere kleuren, simpele schetsen en soms een gekke verassing in kleur zoals een roze Zebra.”

Wat is het tofste dat je ooit bereikt hebt in je carrière?
“Wat ik echt onwijs tof vond om te doen, is dat ik een muurschildering op het HEMA kantoor in Shanghai heb gemaakt afgelopen jaar. Echt heel tof. Verder vind ik het ook fantastisch dat mijn kaarten in Shanghai, Amsterdam en Utrecht worden verkocht. Het blijft toch gek om je eigen werk opeens in een winkel zoals ‘All the luck in the world’ te zien liggen.”

My paperstories
Wat wil je graag nog bereiken in je carrière?
“Ik zou het super tof vinden om een eigen stationary lijn te ontwikkelen. Wellicht ook iets met textiel. En er komt een klein atelier met een(online) winkeltje. Japan is goede markt voor Papier, dus daar liggen wel kansen zeker vanuit China waar ik nu woon!”

Als je niet aan de slag bent voor My Paper Stories want ben je dan aan het doen?
“Grote kans dat ik dan stempels aan het verzamelen ben in mijn paspoort, niets leuker dan nieuwe plekken ontdekken of favoriete plekken opnieuw opzoeken. Met Azië als achtertuin stap ik het liefst zo veel mogelijk in een vliegtuig naar een nieuwe bestemming.  De rest van mijn creativiteit stop ik graag in koken; en dan heel veel recepten lezen, niks volgen maar gewoon een beetje op de gok. Dit alles doe ik het liefst met familie en vrienden, want samen memories maken is veel leuker dan alleen.”

Een inspiratiebron die je zou tippen aan iedereen?
“Instagram is echt een van de leukste dingen die er is, maar ik probeer mezelf ook te voeden met minder perfecte beelden en inspiratie. Een keer in de zoveel tijd kies ik bijvoorbeeld een week lang een kleur uit en ga dan op ontdekkingstocht door mijn stad. Op deze manier kijk je heel anders naar je stad of dorp. Opeens zie je patronen in stoeptegels en een bak met verse
pepers blijkt perfect voor een kleurenmoodboard. Vormen en kleuren zijn overal, dus geen plek
waar je dit spelletje niet met jezelf kan spelen om je zelf te inspireren.”