Interview met Natali van Gekaapt

Natali Salvaggio (35) uit de Baarsjes in Amsterdam trok afgelopen jaar haar stoute schoenen aan en besloot Gekaapt in Amsterdam van de vorige ondernemers over te nemen. Dat terwijl ze zelf ook nog eigenaresse is van webshop Hunting the Pretty. Een bezig baasje dus, maar zoals ze het zelf zegt: ‘never a dull moment!’.

Vertel Natali. Wat is Gekaapt precies?

“Gekaapt is een conceptstore voor en door jonge ondernemers en ontwerpers. Tot voor kort een pop-up conceptstore, een rondreizend circus van meer dan 20 vooral duurzame interieur- en modemerken.

Na 4 jaar en 8 succesvolle pop-up locaties besloten wij afgelopen zomer ons anker uit te gooien op onze eerste vaste stek op de Kinkerstraat 320.

Conceptstore Gekaapt is anders dan andere winkels. Als merk huur je bij ons een plekje en run je de winkel met elkaar en voor elkaar. Zo leren onze klanten het gezicht en het verhaal achter het merk kennen. Bovendien hebben de ondernemers zo de mogelijkheid om met mede-ondernemers te sparren over hun onderneming.

Duurzaamheid staat bij Gekaapt hoog in het vaandel. In de winkel benadrukken we dit met onze “Vegan Lane”. De Vegan Lane biedt een breed assortiment van duurzaam geproduceerde producten op het gebied van fashion, accessoires en lichaamsverzorging.”

Gekaapt Amsterdam

Wanneer en waarom ben je begonnen met Gekaapt?

“Ik heb Gekaapt afgelopen zomer overgenomen van haar 3 oprichters: Aanyoung Yeh & Jan Swinckels van Doing Goods en Rick Ruijter van Brût Amsterdam.

Twee jaar geleden sloot ik mij als Kaper aan met mijn webshop Hunting the Pretty, en dat was liefde op het eerste gezicht. Gekaapt is soms een soort van gestoorde familie waar we niet met en ook niet zonder elkaar kunnen. Never a dull moment. Ik houd van deze energie.

Eerder dit jaar gaven de oprichters aan zich terug te willen trekken om zich zo meer te kunnen focussen op hun inmiddels eigen succesvolle merken. Een mooi moment voor mij om met ze in gesprek te gaan.

Na een paar stevige wijnavonden, ben ik met een plan op zak op winkelpandenjacht gegaan. Na 3 maanden onderhandelen, raakte alles in een keer in een mega versnelling. Van ‘bouweval’ tot eigen winkel. Je ziet opeens alles, wat tot voor kort alleen op papier bestond, in het echt ontvouwen.

Dat is super spannend. Ik denk dat ik minstens 386 grijze haren in deze periode heb geproduceerd. Maar nu Gekaapt is neer gestreken op een vaste plek, ben ik super blij en dankbaar dat ik dit mag doen. De grijze haren zijn inmiddels ook weer verholpen! ;-)”

Wat was het grootste struikelblok?

“Het vinden van een geschikt pand. Eenmaal gevonden begonnen de eeuwigdurende onderhandelingen. Oh ja, en de vloer! De vorige huurders vonden het een goed idee om tapijttegels te leggen en deze met tapijtlijm te bevestigen. HELL. Dit heeft wel voor een aantal slapeloze nachten gezorgd.” 

Gekaapt Amsterdam

Waar vind je de merken die in Gekaapt liggen?

“Het is een combinatie. Soms benaderen merken ons, soms zijn het bekenden van de Kapers maar soms kom ik een tof merk tegen en ga ik zelf met hun in gesprek.” 

Zijn er nog merken die je graag wilt toevoegen aan het Gekaapt-assortiment?

“Ik heb niet per se specifieke merken op mijn verlanglijstje staan, wel productcategorieën. Gekaapt staat juist voor die toffe minder bekende eigenwijze merken. Ik kijk vooral of een merk een fris en vernieuwd verhaal te vertellen heeft. Vaak zijn dat merken die actief een duurzaam productieproces en/of duurzame materialen gebruiken.

Productcategorieën die ik bijvoorbeeld graag nog zou willen toevoegen zijn: stationary, bodycare, food, schoenen en herenkleding. Dus mocht je jezelf hierin terug herkennen met een merkje, geef mij een belletje! 

We verhuren sinds dit pand op de Kinkerstraat ook een gedeelte van de winkel voor pop-up doeleinden. Merken kunnen dit dus tijdelijk huren voor bijvoorbeeld hun productlancering, sample sale of ander tijdelijk event. Daarmee hebben we iedere keer weer wat nieuws te vertellen aan onze fans.” 

Gekaapt Amsterdam

Wat is het tofste dat je ooit bereikt hebt met Gekaapt?

“Ik denk toch wel de verbouwing en de snelheid waarmee dat is gerealiseerd. Mensen verklaarden me voor gek toen ik bij aanvang aankondigde dat we toch echt over een week open zouden gaan. Met de hulp van alle Kapers hebben we in één week tijd een kolos van een pand, dat voorheen als stoffig kantoorpand diende, omgetoverd tot een prachtige en inspirerende winkel. Daar ben ik echt super trots op.” 

Wat wil je graag nog bereiken met Gekaapt? 

“World domination haha #cliche. Als ik zie hoe enthousiast men op ons concept reageert en hoe betrokken onze fans zijn, dan zijn we nog lang niet uitgekaapt. Misschien dat je Gekaapt binnenkort wel ook op een andere locatie tegenkomt..

Het belangrijkste doel is dat ons concept gewaarborgd blijft. We blijven een springplank voor jonge ondernemers en we blijven een inspirerende conceptstore voor onze fans.”

Zijn er nog nieuwtjes rondom Gekaapt die je met ons wil delen?

“Haha zeker, maar dat is nog geheim. Maar volg ons vooral op Instagram voor een tipje van de sluier rondom de laatste ontwikkelingen.”