Interview: met Suzanne van Lena The Fashion Library

Alweer een poosje geleden raakte ik met Suzanne van Lena The Fashion Library aan de praat. We delen onze visies op de fast fashion industrie en samen met drie andere meiden probeert Suzanne écht een steentje bij te dragen aan betere mode. Dit betekent: mooie kleding dragen hoeft niet ten koste te gaan van mens en milieu. Helaas is dat vaak wel het geval… mensen bezitten enorm veel en kledingkasten puilen uit. Producenten spelen hier op in door steeds vaker grotere en goedkopere collecties op de markt te brengen.

Kopen, kopen kopen… en waarom? Wat als je de mooiste merken gewoon kunt lenen? En als je iets écht graag draagt kun je het altijd nog kopen. Bij Lena The Fashion Library kun je duurzame merken en vintage kleding shoppen én lenen. Je zou dus iedere dag een andere outfit kunnen dragen zonder dat je je daar schuldig over hoeft te voelen. Hoe MOOI is dat?

Vertel.. hoe is Lena The Fashion library begonnen?
“Het begon eigenlijk allemaal tien jaar terug, toen Angela, Diana en Elisa de eerste vintage webshop van Nederland startte. Ze vonden de mooiste vintage parels bij hun oma Doortje op zolder. Deze verzamelwoede ontwikkelde zich in een aantal jaar naar een goed lopende webshop en twee winkels in Eindhoven en Rotterdam. Hergebruik van kleding en spullen was hierbij een belangrijk aspect en de dames zagen meer en meer mensen vintage spullen kopen. Altijd groeien overvolle kledingkasten door, terwijl er uiteindelijk maar een klein gedeelde echt van gebruikt word. Hieruit is het idee ontstaan om één grote kledingkast aan te bieden die we met z’n allen kunnen delen om zo nog efficiënter en bewuster met spullen om te gaan.”
lena
Jullie zijn pioneers op modegebied in de deeleconomie, waarom juist nu?
“Het idee heeft zeker wel een jaar of drie à vier op de planken gelegen, maar voelde altijd als té groot of té spannend. Na verschillende opkomende initiatieven in Nederland die inhaken op de deeleconomie zagen we een opening op zowel de markt als binnen de mindset van consument om het maar eens écht te gaan doen. Het was tijd om de vintage winkel in Rotterdam te sluiten en volledig in dit nieuwe avontuur te duiken. We merken ook dat een steeds grotere groep consumenten bezig is met de deeleconomie en er een groeiend stuk bewustzijn is ontstaan. Mede door alle media aandacht voor de armoedige toestanden in de kleding industrie.”

Wie doet wat?
“We zijn met vier oprichters en hebben allemaal onze eigen tak van sport. Angela is onze ‘art director’ en het grafisch wonder. Ze is verantwoordelijk voor een stukje concept ontwikkeling en de vertaling hiervan naar visuele uitingen. Diana is designer van oorsprong en buigt zich over de collectie. Ook het logistieke stukje, retour kleding – wassen – strijken – repareren enzovoorts, valt onder haar verantwoordelijkheid. Elisa heeft meer een management rol waarbij ze het financiële en administratieve gedeelte voor haar rekening neemt. Ik doe de marketing, communicatie en public relations. Sinds kort hebben we een nieuwe librarian in ons team: Juultje, en zij staat op de winkelvloer – biebvloer;).”

Welke merken kun je lenen?
“We hebben inmiddels een aardig portfolio opgebouwd, wat voornamelijk bestaat uit eco labels, jonge ontwerpers en een stukje vintage. Denk aan labels als Filippa K, Alexandra Frida, Studio Jux, NHTK, Kings of Indigo, Elementum en Wintervacht.”

Waar halen jullie de kleding vandaan
“De eerder genoemde labels en designers leveren ons hun collecties en met hen werken we op consignatie basis. Daarnaast kopen we de vintage stukken van de collectie zelf in die we natuurlijk zorgvuldig uitzoeken.”

Lenen jullie zelf veel uit de bieb?
“Onze collectie staat heel erg dicht bij ons zelf, dus we maken heel graag intensief gebruik van onze bieb. We merken dat we, sinds we open zijn, zelf nauwelijks nog shoppen buiten de bieb!”

Hoe kun je iets lenen?
Om te lenen moet je je eerst inschrijven, zodat wij een account voor je kunnen aanmaken in ons systeem, en dan krijg je je eigen bieb pasje. Dan kun je kiezen voor een abonnement of een strippenkaart. Binnen een abonnement kun je zo vaak wisselen als je wilt, terwijl een strippenkaart meer bedoelt is voor gelegenheidsleners. Hier lees je alle exacte ins en outs.

Favoriete items?
“Ohh altijd een lastige vraag. Ik ben niet zo snel hooked aan één item en vind variatie juist fijn, wat dus perfect is voor het leensysteem. We hebben net de collectie van Alexandra Frida binnen, en daar zitten toch wel prachtige stukken bij. Vooral de allover print jumpsuit is fantastisch. Ze werkt veel met kleurrijke overall prints, dus lekker opvallend en een tikje edgy.”

Over tien jaar ziet de mode er zo uit…
“Ik droom er toch wel van dat de keten open gebroken gaat worden en er veel bewuster gehandeld wordt door consumenten en dus ook door producenten. Dat er weer aandacht gaat naar vakmanschap wat resulteert in hogere kwaliteit spullen die langer meegaan. Ik geloof absoluut niet in de huidige wegwerp mentaliteit binnen de kleding industrie. Hopelijk komen we, rather sooner than later, tot een keerpunt.”

Is het voor veel mensen een drempel om kleding te lenen?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik me verbaas over hoe makkelijk mensen bij ons een abonnement afsluiten. Er heerst toch een naar onderbuikgevoel als het gaat om de hele fast fashion industrie en mensen zijn op zoek naar alternatieven, waar wij er een van zijn. Natuurlijk zijn er ook mensen die het spannend vinden, of die het helemaal niet aanspreekt, maar we merken dat het nu na bijna twee jaar al veel meer geaccepteerd is dan toen we net begonnen.”
kleding bibliotheek
Dit is waarom je écht een keer langs moet komen
“Ohh ja redenen genoeg ;). We hebben ons uiterste best gedaan een mooie en unieke collectie samen te stellen, dus zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen. Daarnaast denk ik dat hoe meer mensen zich bij ons aansluiten, hoe meer impact we kunnen maken binnen de industrie! We moeten het toch echt samen doen als we iets willen bereiken!”

Neem ook een kijkje op de website: lena-library.com

Lees ook: hoe bouw je een zo duurzaam mogelijke garderobe op?