Interview: met Quinta Witzel, model en co-founder van Poké Perfect

Quinta Witzel bracht samen met haar broer Gerrit Jan de poké bowl naar Nederland. Je kent ze vast wel: Poké Perfect. Dé plek waar je van die lekkere, gezonde (van oorsprong Hawaïaanse) bowls kunt halen met verschillende toppings. We like! Het is namelijk een fijn en snel alternatief voor alle fast-food ketens! Daarnaast schreef ze een kookboek en willen ze nog verder groeien.

Dat Quinta een inspirerende en ambitieuze vrouw is, blijkt wel. Ze woonde op verschillende plekken over de wereld, deed modellenwerk en kwam op het idee voor een alsmaar groeiende onderneming. Daarom sprak ik haar over dit mooie, voedzame en gezonde concept.

the witzel

Veel mensen denken, waarom heb ik dat niet bedacht! Jullie wel! Vertel

“Ik vertrok op mijn 17e naar het buitenland voor modellenwerk, heb in alle grote modesteden gewoond en dan voornamelijk in New York. Door mijn modellenwerk hield ik er een gezonde lifestyle op na. Niet zo moeilijk in New York want op elke hoek van de straat vind je een saladebar. Ik was niet anders gewend. Toen ik terugkwam in Amsterdam om te studeren, miste ik een plek waar ik terecht kon voor een snelle, gezonde hap. Waar je in New York overal gezond kunt eten, was dit in Nederland best ingewikkeld.  Daarom belde ik mijn broer Gerrit Jan om te vragen waar hij zijn eten afhaalt. Ook hij vindt dat het aanbod gezonde maaltijden schaars is. Natuurlijk, pizza en patat is er in overvloed maar dat eet je niet als dagelijkse lunch. Daarom zijn we samen op onderzoek uit gegaan. Er mist iets en dat is wellicht een gat in de markt. Toen ik tijdens het eerste jaar van mijn studie New York bezocht omdat ik iedereen miste, viel mijn oog vanuit de taxi op een Poké tent. Vanaf dat moment ging het balletje, of eigenlijk bowltje rollen.”

Stoppen met je studie en er 100% voor gaan

“Uiteindelijk heb ik mijn studie international business administration niet afgemaakt. Ik heb mijn broer gebeld, het idee gedeeld en eenmaal terug in Nederland zijn we meteen gestart. We hadden allebei de mogelijkheid om geld in te leggen en dachten let’s do it. Al snel hadden we een heus businessplan en vonden we een geschikt pand aan de Prinsengracht. We dachten beide, dit moeten we gewoon doen en zijn vanaf dat moment letterlijk in een rollercoaster beland. Tijdens pasen 2016 was er slechts nog een idee en in oktober datzelfde jaar openden we onze eerste zaak.”

Leren door te doen

“Het opstarten van Poké Perfect was een ingewikkeld traject. Niemand van ons had eerder een restaurant gehad. Ik werkte ooit bij Van Der Valk in de bediening, that’s it. Met deze karige horeca ervaring moesten we het doen. Gelukkig wilde een bevriende chef uit Amerika, een privé kok bij Hugh Hefner, ons graag helpen. Hij had op dat moment tijd en is ons drie maanden komen helpen om het concept neer te zetten. Daarbij moet je denken aan de ontwikkeling van recepten en sauzen. Er komt zoveel bij kijken en het was een enorm avontuur. Natuurlijk ging alles fout wat fout kan gaan maar, daar hebben we alleen maar van geleerd.”

Ieder z’n eigen ding

“Enerzijds schakelden we de hulp in van derden, anderzijds verdeelden we taken. Ik ben bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de keuken, het menu, het concept, marketing & PR en het interieur. Gerrit is meer van de backoffice, techniek en dat soort zaken. Sinds vier jaar werkt ook onze oudste zus in het familiebedrijf.”

Altijd omringd met familie op de werkvloer

“We zijn met z’n vijven thuis en drie van de vijf zijn nu een onmisbare schakel in Poké Perfect. Werken met familie gaat eigenlijk perfect, we vullen elkaar goed aan. Ieder heeft z’n eigen eilandje en we zitten niet steeds in elkaars vaarwater. Als er irritaties ontstaan laten we de boosheid toe om deze gevoelens vervolgens ook weer los te laten. We klaren de lucht en gaan weer door,  there is no grudge, het komt altijd goed. Gelukkig is het bijna altijd gezellig en kunnen we het heel goed met elkaar vinden. Onze ouders zijn hartstikke trots en eten met grote regelmaat een met liefde gemaakte bowl.”

Poké Perfect en duurzaam ondernemen

“Behalve liefde voor het bedrijf, handelen we met liefde voor de wereld. Voor elke beslissing die we nemen, houden we duurzaamheid in het oog. Helaas lukt dat nooit 100%. Avocado’s komen bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld vandaan maar, dat maken we op veel fronten weer goed door voornamelijk met lokale leveranciers te werken. Zo komt onze quinoa uit Flevoland en zijn veel van onze groenten organic en lokaal geproduceerd. Wanneer je bij Poké Perfect een bowl besteld, geven we je de mogelijkheid om een glazen bowl te nemen. Deze neem je mee naar huis en lever je op een later moment – met statiegeld- weer in. Duurzaamheid ontwikkelt zich continu en daar zijn wij scherp op.”

Mooie momenten moet je vieren

“Bijzondere momenten zoals een opening, uitbreiding op het hoofdkantoor, maar ook de kleinere dingen zoals: goede reviews, prijsverlagingen in tijden als deze en nieuwe bowls op het menu worden gevierd. Vorig jaar kregen we een flinke investering van de Europese marktleider: Poké House. Een mooi moment! Net zoals een nieuw gerecht dat goed ontvangen werd door de consument. Onze vegan zalm deed het heel erg goed en heeft daarom een blijvende plek op het menu. De zalm ziet er zó echt uit dat klanten soms twijfelen of het wel vegan is. Dat is een mooi compliment.”

Er zijn natuurlijk niet alleen mooie momenten

“De afgelopen jaren kregen wij net als vele anderen te maken met COVID. Wij hebben het geluk gehad om open te blijven, in tegenstelling tot veel andere horecazaken. Een lange periode draaide alles om delivery en dat is heel ongezellig voor de teams en je werkt met minder collega’s tijdens een shift. De opbrengst vermindert want de marges voor delivery zijn stukken krapper. Ach ja, we moesten er doorheen maar, als ondernemer was het niet mijn meest favoriete periode.”

Quinta in drie woorden

Snel, spontaan en perfectionistisch.

 

Lees ook: zo maak je wentelteefjes met gekarameliseerde abrikozen