Interview: met Naja Munthe van het gelijknamige Scandinavische merk MUNTHE

Vrouwen die een beetje up-to-date zijn wat mode betreft, weten dat Scandinavisch design een moment heeft. Wij snappen wel waarom iedereen staat te popelen om zich deze stijl eigen te maken. Traditioneel Scandinavisch design is eenvoudig, minimalistisch en toch klassiek met immer een unieke twist. Enfin, nu wil je weten hoe je deze stijl gaat dragen. Het goede nieuws is, wij delen stijladvies van Naja Munthe, founder en creative director van het Scandinavische mooie merk MUNTHE. Beter ga je het niet krijgen…

Munthe is opgericht in 1994 en heeft inmiddels al heel wat stijlvolle jaren op de teller staan. In 2014 werd het merk opnieuw gelanceerd door Naja Munthe herself.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Inspiratie duikt overal op. Ik raak geïnspireerd door voor de hand liggende zaken zoals kunst, street style, indrukwekkende architectuur of oude textieltechnieken maar het kunnen ook onverwachtste zaken zijn zoals de kleuren van fruit uitgestald in bakken voor de lokale groentewinkel, een ruitje op een oud vintage ski jack of een vervaagd patroon op een vergeten kinderjurk.”

Hoe heeft de Scandinavische stijl zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?
“Scandinavisch en vooral Deens design hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen vijf jaar. Er zijn veel bedrijven die hebben gekeken naar de internationale scene en hun kans hebben gegrepen om zich internationaal te ontwikkelen. Met succes en uiteraard zonder het unieke Scandinavische DNA te verliezen.”

Hoe krijg je de Scandinavische stijl onder de knie?
“Ik denk dat alle Scandinavische vrouwen functionaliteit net zo belangrijk vinden als het ontwerp zelf. Je ziet zelden vrouwen die zich hullen in outfits waar ze zich ongemakkelijk of onzeker in voelen. Ze moeten kunnen fietsen, zich kunnen bewegen en er uitzien om door een ringetje te halen. Dat kan, als je óók kiest voor comfort.”

Wat is jouw design ethos als Scandinavische ontwerper?
“Mijn ervaring is dat Scandinavische brands niet anders proberen te zijn dan dat wat ze zijn. Ze houden zich vast aan een eigen DNA waardoor een merk alleen maar sterker en unieker wordt.”

Wat zijn de basis stukken in een Scandinavische garderobe?
“Die bestaat op z’n minst uit een goede broek, prachtige breisels, praktische schoenen en oversized jassen (mijn garderobe barst uit elkaar van de oversized jassen in allerlei pasvormen en maten). Voor feestelijke gelegenheden ga je nooit de mist in met een MUNTHE jurk, gecombineerd met een nylon jack of leren shirt.”

Wat zijn de key pieces van MUNTHE?
“Wij staan bekend om onze verhalende prints. Ook de breisels worden goed verkocht maar boven alles staan we bekend om onze jurken die klanten koesteren als de parels in een garderobe. Ieder seizoen weer.”

duff dress
DUFF DRESS, €279 MUNTHE

Welke Scandinavische stijl iconen moeten we volgen?
“Ik denk dat de lange Scandinavische schoonheid Thora Valdimarsdottir een beeldige en speelse stijl heeft, ze is een master in de bohemian mix, sportief en sexy tegelijkertijd. Haar manier van stylen is inspirerend. Oh en we moeten de jonge Dane Chloe Monchamp niet uit het oog verliezen! Haar speelse, jonge en informele stijl kan extreem elegant en nonchalant zijn op hetzelfde moment.”

muntje

Net-A-Porter Capsule collectie
Net-A-Porter is een uniek verkoopplatform voor high-end fashion brands en vanaf 3 juni is er een speciale capsule collectie van Munthe te koop. Er zijn drie stijlen ontworpen met heldere zomerkleuren en grote witte bloemen in een unieke zijdeprint. De drie stijlen bestaan uit een A-vormige rok, een jurk met korte mouwen en ruches en een wijde maxi-jurk met lange mouwen. Gaat dat zien!