Interview: met Leticia en Romina van P A U S E Pop-Up

P A U S E Pop-up is hét internationale slow fashion & art event waar ik al sinds de eerste editie van de partij was. De Argentijnse oprichters Romina Perani en Leticia Bordoni streven naar transparantie in de mode en koppelen de mooiste duurzame merken en initiatieven aan liefhebbers. Als dat geen voldoening geeft, weet ik het ook niet meer! Ik ben benieuwd wat deze twee duurzame ondernemers vinden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de steeds groter wordende awareness.

Wanneer zijn jullie elkaar tegen gekomen?
Leti: “Onze avontuur met P A U S E is begonnen toen we elkaar in 2013 in een vliegtuig tegenkwamen. We zaten eigenlijk helemaal niet naast elkaar, maar een stel wilde graag ruilen en zo is het gekomen. Van Madrid naar Buenos Aires hebben we úren gepraat over hoe belangrijk we het beiden vinden om een steentje bij te dragen aan duurzame mode. Er zijn namelijk betere manieren om te consumeren en produceren. We kwamen erachter dat we de zelfde waarden en passies delen voor evergreen kledingstukken, items die jarenlang meegaan en nooit vervelen. Omdat we beide omringt zijn met een creatief netwerk, besloten we om onze krachten te bundelen en mensen te gaan inspireren. Aan het eind van de vliegreis waren we er over uit: we moesten en zouden gaan samenwerken en zo kwamen we meer en meer in de wereld van sustainable mode terecht.”

Wat was het moment dat jullie besloten: P A U S E Pop-Up moet er komen
Romi: “Na een tijdje hadden we veel mooie items van Argentijnse duurzame mode ontwerpers verzameld maar geen winkelruimte om deze te verkopen. Het vinden van de perfecte locatie bleek ingewikkeld en tijdens een van onze Skype gesprekken, bedachten we dat het een goed idee zou zijn om een speciale ruimte te huren om verschillende duurzame initiatieven te laten zien én verkopen. We verzamelde een mooie collectie van inspirerende merken en besloten tijdens een koffie op een pop-up in Amsterdam te beginnen. Leti en ik zijn samengekomen en hebben onszelf letterlijk ‘unplugged’ van de hectische wereld om ons heen om na te denken over de toekomst en onze persoonlijke ambities. Dit resulteerde in iets groters dan onze passie: P A U S E. In februari 2016 hebben we een pandje in de pijp gehuurd en de eerste launch van de P A U S E pop-up was een feit. Na drie weken knetterhard werken en gezonde spanning, was daar een heuse tiendaagse pop-up met meer dan vijftien verschillende lifestyle merken uit verschillende werelddelen. We konden ons toen nog niet voorstellen wat er nog meer zou komen: meerdere edities, een enorm lokaal en internationaal netwerk en heel veel lieve vrienden en inspirerende personen om ons heen.”

Houden jullie je alleen met Pause Pop-Up bezig ?
“We werken naast de pop-ups ook aan een project dat we volgend jaar willen lanceren, weer iets met sustainable mode en met het netwerk dat we vanaf het begin hebben opgebouwd. Stel je eens voor: een ruimte waar je kunt werken, creëren, schrijven, fotograferen én netwerken op hetzelfde moment. Dat is de plek die wij voor ogen hebben. Als je interesse hebt mag je alvast een mailtje sturen naar: info@pausepopup.com. Hopelijk komen er op deze plek mooie samenwerkingen tot stand.”

Aan de hand van welke criteria selecteren jullie de ontwerpers?
“We werken met merken die sustainable zijn op verschillende manieren, van up cycling tot fair-trade, organic of vegan. Ze hebben één ding gemeen: bewustzijn. Ze pushen zichzelf en de maatschappij naar betere, verstandige keuzes, steeds weer.”

Mooiste aan Pause Pop-Up?
“Wat wij zo mooi vinden aan P A U S E is dat het een geheel eigen concept heeft maar tegelijkertijd ook alle verhalen achter ieder merk of iedere designer daarin meeneemt. Netwerken gaat op een natuurlijke manier en de samenwerkingen zijn relax, we horen verschillende verhalen van de mooiste merken van over de hele wereld. Dat is onbetaalbaar.”

Omschrijf jezelf in drie woorden
Romi: “Water, loyaal, en een creator.”
Leti: “Eclectisch, perfectionistisch en groen.”

Visie voor de toekomst
“Onze visie is om mode professionals vanuit verschillende disciplines in de industrie, de kans bieden om samen te komen en creativiteit te delen in een ruimte waar bewustwording centraal staat. We willen bezig zijn met projecten en ondernemen op een duurzame manier waar de samenleving baat bij heeft. Met P A U S E willen we ook buiten Amsterdam in beeld komen.”

Tip om duurzamer door het leven te gaan:
“Wees kritisch en neem beslissingen en de daarop volgende consequenties steeds weer onder de loep. Koop minder, spendeer meer geld aan items die een leven lang mee gaan en waar je dus echt iets aan hebt. Probeer zo min mogelijk afval te produceren, wees creatief, recycle, up cycle en hergebruik dingen vaker.”

De 4e editie van P A U S E vindt plaats van 19 t/m 22 oktober in de Posthoornkerk te Amsterdam.