Interview: met Jorien van JOARZ over slapen en duurzaam ondernemen

Jorien is nog geen dertig maar al heel bewust met slapen bezig. Of met ondernemen. Ze doet het allebei! Wij zijn erg benieuwd hoe ze deze twee combineert want doe je als ondernemer een oog dicht als je net een bedrijft opstart? En wat is het belang van slaap als je zo druk met je eigen label JOARZ voor luxe beddengoed bezig bent?

“Slapen is een basisbehoefte en voor mij een hele belangrijke oplader om te kunnen ‘presteren. Ik slaap elke dag 8 uur en sta vroeg op. In de ochtend ben ik het meest productief. Zonder een goede nachtrust zou ik niet kunnen doen wat ik de afgelopen 1,5 jaar heb gedaan. Iedereen herkent dat gevoel van “he bah wat een rotdag” en na een nachtje goed slapen ziet de wereld er weer heel anders uit. Slapen vind ik daardoor een bijzonder ‘ritueel’, alsof er op een reset knop gedrukt wordt. Ik zou in de toekomst wel meer onderzoek willen doen naar slaap omdat ik het een mysterieus fenomeen vind.”

Waarom dekbedden?
Ik wilde dolgraag ondernemen omdat ik het maximale uit mezelf wilde halen, mezelf wilde uitdagen en in een korte tijd zoveel mogelijk wilde leren. De keuze om voor bedtextiel te gaan is omdat ik het een verouderde markt vond waar weinig aandacht voor kwaliteit was. Mijn missie was om hoge kwaliteit tegen toegankelijke prijzen aan te kunnen bieden. Tevens wilde ik het minder ‘oubollig’ maken door een nieuwe verpakking te ontwerpen, een frisse huisstijl te creëren en de algehele beleving rondom beddengoed aan te pakken; vandaar dat onze webshop het belangrijkste verkoopkanaal is – daar kunnen we mensen optimaal bedienen en van informatie voorzien. Ik sluit fysieke JOARZ winkels dan ook niet uit.”

JOARZ
Blush dekbed JOARZ

Hoe belangrijk is duurzaam ondernemen voor jou en kun je eigenlijk nog een bedrijf oprichten als je dit
niet doet?

“Onze filosofie is “kwaliteit moet toegankelijk zijn voor iedereen”. Dan hebben we het over de mensen die het maken én de eindgebruikers. De producten moeten veilig zijn en schoon. Zo voegen wij bijvoorbeeld geen schadelijke chemicaliën toe om de producten strijkvrij te maken. Het begint natuurlijk bij het planten van een katoenzaadje tot een uiteindelijk verpakt product; controle over de hele chain is echt een uitdaging en iets wat vaak niet helemaal lukt vanaf het begin. Zo weet ik dat het bij ons goed gaat vanaf de garen, maar uiteindelijk wil ik natuurlijk het hele proces beheren. Duurzaam ondernemen betekent voor mij vooral de juiste mindset; het goed willen doen voor de mensen die eraan werken, het milieu én de eindgebruiker – dat is een continue proces. Dat je het vandaag goed doet, betekent vaak niet dat het morgen ook nog goed is. Wat betreft de tweede vraag: ik denk zeker niet dat alle nieuwe bedrijven zich focussen op duurzaam ondernemen; zeker als je de productie niet in eigen beheer doet is het gewoon enorm lastig om te checken of het allemaal wel zo duurzaam is als je hoopt.”

Lekkerste bed waar je ooit gelegen hebt?
“Mijn eigen bed. Ik heb een topdekmatras welke echt geweldig is en mijn hele bed omtovert tot een luchtige wolk. Tel daar het knisperende percal katoenen bedtextiel van JOARZ bij op en het feest is compleet 😉 Voordat ik JOARZ begon was het lekkerste bed inclusief bedtextiel in een chique hotel in Tribeca, New York waar tevens mijn liefde voor hoge kwaliteit bedtextiel is ontstaan.”

Drie trucs om sneller in slaap te vallen
1. Een boek lezen in bed
2. Van 1 tot 10 tellen en vervolgens weer van 10 – 1 aftellen and so on
3. Overdag hard werken, dan val je geheid ’s avonds als een roos in slaap 😉

Dit is jouw favoriete zondagmorgen ritueel
“Danerol croissantjes met kaas maken, vervolgens opeten in bed met een kop thee onder het genot van een
grappige film/serie (ja, ik heb een tv in mijn slaapkamer maar ben daar eigenlijk op tegen)”

Jorien in drie woorden
1. Creatief
2. Open-minded
3. Sensitief

Kijk hier voor het luxe beddengoed van JOARZ