Interview: met Carlijn van het snoeperige sieradenmerk CarlieV

Shoppen bij CarlieV voelt als een kind in de snoepwinkel: je wilt alles hebben. Je stapt in een wereld vol pastels en roze en raakt helemaal geïnspireerd. Carlijn van Carlie gelooft dat dromen de realiteit kunnen worden. Daar zijn wel een flinke portie wilskracht en toewijding voor nodig. Zelf heeft ze het zogezegd, zogedaan en CarlieV opgericht. Unieke sieraden en charms die staan voor zelfvertrouwen en eigenheid.

Over dromen gesproken, hoe lang droomde je al over CarlieV?
“Ik wilde altijd al een sieradenmerk opzetten. Als klein meisje kon ik al zo genieten van het maken van sieraden en het zorgvuldig uitzoeken van kralen en edelsteentjes. Tijdens mijn studietijd heb ik een sieraden merkje opgezet met een vriendin, maar daarna ben ik eerst mijn ambitie achternagegaan in de hotelwereld. Echter bleef de droom om een high-end sieradenmerk op te zetten toch echt spelen in mijn hoofd en al snel besloot ik om deze droom achter na te gaan.”

CarlieV

Door wie raakte jij geïnspireerd?
“Mijn vader verzamelde edelstenen van over de hele wereld en liet daar dan sieraden van maken voor mijn moeder. De ontwerpen schetste hij zelf en vaak liet hij mij meekijken. Dat heeft me ontzettend geïnspireerd en zo is mijn liefde voor het ontwerpen van sieraden begonnen.”

Heb jij een bijzonder sieraad dat je koestert?
“Eigenlijk hebben al mijn sieraden wel een bijzondere waarde. Ik ben altijd op zoek naar bijzondere stukken op antiekmarktjes, in tweedehands vintage stores of sieraden die je kunt personaliseren. Het liefst zoek ik dan stukken die gepaard gaan met een bijzonder verhaal. Het kopen (of krijgen) van een sieraad gaat vaak hand in hand met een bijzondere herinnering of prestatie,
dus ik geloof dat je beter kunt investeren in een sieraad dat voor altijd meegaat zodat je het moment voor altijd kunt koesteren. Dit wil ik ook naleven in de sieraden die ik ontwerp voor CarlieV. Een ding wat nog wel heel bijzonder is voor mij, is dat mijn vader zijn edelstenen verzameling heeft achtergelaten toen hij overleed. Op een dag ga ik er goed voor zitten om van deze edelstenen een heel bijzonder sieraad te ontwerpen voor de meisjes in mijn gezin.”

Je werkt veel met edelstenen, wat is jouw favoriet en waarom?
“Mijn favoriete edelsteen is de saffier. Dat komt denk ik doordat de iconische saffieren choker van Diana me altijd is bijgebleven. Wauw!”

Behoeven de stenen nog een bepaalde verzorging?
“Elke edelsteen is anders en heeft daardoor zijn eigen krachten maar ook kwetsbaarheden. Sommige edelstenen kunnen glans verliezen door water of zonlicht en anderen kunnen juist echt overal tegen. Wanneer je goed voor je sieraden zorgt blijven ze veel langer mooi. Ik adviseer om sieraden op een donkere, niet vochtige plek op te bergen wanneer je ze niet draagt, en ze liever niet bloot te stellen aan chloor, of parfum. Bij elk CarlieV sieraad komt een fijn fluweel opberg zakje met een doosje,
handig om de sieraden in te bewaren of om ze mee op reis te nemen.”

Hoe lang duurde het voordat jouw hersenspinsels daadwerkelijk werden omgezet in een fysiek product?
“Onbewust doe ik overal waar ik kom wel inspiratie op. Soms raak ik geïnspireerd door mensen die ik ontmoet en wat zij dragen, door oude sieraden van mijn moeder, of door bepaalde steden waar ik kom en een bepaalde vibe die daarbij hoort. Als ik dan in bed lig gaan de ideeën door mijn hoofd en sommige komen steeds terug, daarvan maak ik dan uiteindelijk schetsen waar ik mijn persoonlijke twist aan geef zodat het eigen en uniek wordt. Ineens kwam de behoefte om de creaties te laten zien aan de wereld.
Vanaf dat moment heeft het nog ongeveer 2 jaar geduurd voordat het eerste fysieke product verkrijgbaar was op www.CarlieV.com.”

Grootste struggle tijdens het opstarten van jouw bedrijf?
“Het is soms echt lastig om niet aan jezelf te gaan twijfelen. De concurrentie is groot in deze branche, er bestaan al zo veel mooie juwelen merkjes. Je probeert een eigen en herkenbare stijl neer te zetten, en de kunst is om daar gaandeweg trouw aan te blijven en je niet van de wijs te laten brengen door alles wat er al is. Probeer jezelf dus niet te vergelijken met andere, maar juist op je eigen unieke manier, vanuit je gevoel te blijven werken en natuurlijk te geloven in jezelf.”

Dit moet iedere vrouwelijke ondernemer weten:
“Ik ben ervan overtuigd dat als je gelooft in jezelf en iets heel graag wilt, dat je het dan ook gaat bereiken. Er is wel geduld en heel veel discipline voor nodig. Doe iets wat je leuk vindt en hou vol, want het is niet van vandaag op morgen
geregeld. Als je het even niet meer ziet, kijk dan even terug naar waar je vandaan komt. Er komt een moment waar alles ineens op zijn plek valt. Stap uit je comfortzone en geloof in jezelf. Luisteren naar de mening van anderen is goed, maar iedereen heeft een eigen mening – vooral over mode – daarom is het belangrijk om niet te gaan twijfelen aan je eigen kunnen, en visie.”

Carliev

Nog andere meeslepende dromen?
“CarlieV is nog een jong merk dus we hebben grootste dromen om te groeien. Op het moment kun je de sieraden alleen kopen via onze webshop, maar in 2021 kun je CarlieV hoogstwaarschijnlijk ook in de winkels bewonderen, daar werken we hard aan.
Verder lijkt het me heel leuk om een matching lijn voor kinderen en mama’s te ontwerpen in de toekomst. De ultieme droom is om CarlieV samen te zien met de grootste spelers in de modewereld.”