Interview: met Kelly Weekers over haar boek Happy Life 365

Kelly Weekers vloog de hele wereld over als model en Miss Nederland maar of ze daar nou gelukkig van werd? Niet echt. Van het modellenbestaan werd ze alles behalve happy, daarom besloot ze terug te keren in de studiebanken en klinische en gezondheidspsychologie te gaan studeren aan de universiteit van Utrecht. Na haar studie gaat ze aan de slag als life & business coach. Ze coachte duizenden naar een succesvoller en gelukkiger leven.
Kelly is een ondernemende vrouw want naast haar online coaching programma’s is ze regelmatig te zien bij o.a. RTL Boulevard en schreef ze een boek: Happy Life 365 de no-nonsense denkwijze voor een leuker leven – over de makkelijke weg naar geluk. Geschreven met humor in nuchtere en klare taal. Ze wilde haar kennis en ervaringen delen, ook met mensen die niet naar de coaching kunnen of willen komen.

Is geluk niet afhankelijk van de dingen die op je pad komen in het leven? Er zijn veel mensen die misschien denken: jij hebt makkelijk praten want jij hebt een leuke baan.
“Ik snap dat mensen het denken en hoor heel vaak: “iemand heeft geluk” of “iemand heeft pech” maar dit is niet hoe het écht zit. De wetenschap heeft bewezen dat mensen met een positieve blik op het leven gelukkiger zijn. Sommige dingen in het leven komen misschien neer op geluk en soms heb je echt pech omdat je ergens niet voor kiest maar ik geloof veel meer in het feit dat mensen die gelukkig zijn een andere manier van denken hebben. Wat wij weten is dat mensen die negatief denken een vernauwde blik hebben. Deze mensen zien minder dan mensen die positief denken, deze laatste hebben geen geluk maar ze creëren geluk omdat ze veel meer opties en mogelijkheden zien. Als je dingen met een negatieve blik bekijkt dan zie je minder hoe je ergens op in kunt haken of hoe je het leven een andere wending kunt geven. Geluk en pech heb je voor een klein gedeelte, een veel groter deel creëer je zelf. Natuurlijk kies je er absoluut niet voor dat je ziek wordt of een dierbare verliest. Maar dit overkomt helaas iedereen vroeg of laat en daarom moet je een manier zien te vinden om daarmee te dealen. In mijn boek gaat het voor een groot deel ook over: hoe ga je om met de dingen die op je pad komen. De positieve én de negatieve. Ik ben het er absoluut mee eens dat sommige mensen meer shit krijgen dan anderen maar iedereen krijgt ook kansen. Bij maar weinig mensen komt geluk of succes aanwaaien, ik heb er ook hard (en nog steeds) voor moeten werken en keuzes gemaakt die daarbij hebben geholpen.”

Welke keuzes dan? Wat waren jouw struggles met doelen in het leven?
“Alweer jaren geleden werkte ik als bijbaantje tijdens mijn studie als model. Na mijn universitaire opleiding ben ik een jaar fulltime model geweest en daarvoor de wereld over gevlogen. Klinkt super spannend en leuk maar het past niet bij mij en ik werd er ongelukkig van. Ik ben een huismus en had heel vaak het gevoel ‘wat doe ik hier?!’. Thuis hadden vrienden en familie het gezellig, waren veel samen en ik moest alles missen. Modellenwerk is een mooie carrière kans, je krijgt er veel voor maar je levert ook heel veel in. Ik vroeg mezelf regelmatig af: maakt het mij gelukkig? Het antwoord daarop was ‘nee’. Alle mensen hebben andere normen en waarden, een ander karakter dus niet iedere job is voor elk mens geschikt. Daarom is het zo belangrijk om jezelf niet te vergelijken met iemand anders, want je weet alleen maar zelf wat goed bij je past.”

En toen?
“Je werk is zo’n groot onderdeel van je leven dus toen ben ik gestopt met modellenwerk. Ik ben weer gaan studeren. je moet je regelmatig afvragen: waar sta ik nu, ben ik happy zo niet, is er een andere weg? Ik denk dat iedereen dat kan… het leven is druk, voordat je het weet is er weer een jaar voorbij en na een paar jaar denk je: ‘shit, wat heb ik eigenlijk gedaan?’. Ik ben nooit ongelukkig geweest maar ik werd onzekerder, had geen zin in mijn werk en dacht vaak: ‘oh ik wil gewoon naar huis’. Niemand anders kan deze situatie veranderen, behalve ikzelf. Blijf niet hangen want er is nog meer! Het was uiteindelijk een mooie levensles waar ik ook in mijn coaching nog steeds veel aan heb”

Geluk is dus een keuze
“Hier schrikken mensen altijd heel erg van, dan denken ze: ‘oeh dus ik heb de verantwoordelijkheid voor mijn geluk.’ Dat is eng. Iedereen krijgt tegenslagen en daar kun je niks aan doen maar je kunt wel een manier vinden om hier mee om te gaan. Het is makkelijker om iemand anders de schuld te geven van een negatieve ervaring maar je moet er alsnog zelf een draai aan geven, jij krijgt het immers op je bordje. En dat is wat ik bedoel met het nemen van de verantwoordelijkheid. Of je het nu wilt of niet, je hebt zelf de regie. Bij de pakken neerzitten of doorpakken? Ook al ben je slachtoffer van een situatie, de dader lost het niet op. Snap je? Iedereen krijgt nare dingen voor z’n kiezen maar het is fijn dat je zelf de controle hebt over hoe je met dingen omgaat.”

Wat is voor jou puur geluk?
“Geluk is je kunnen focussen op dat wat écht belangrijk is en het makkelijk los kunnen laten van al het andere. Probeer je niet te laten leiden door dingen die niet relevant voor je zijn. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals het slechte weer of irritatie op het werk… maak deze dingen niet belangrijk! Voor mij is geluk eigenlijk altijd klein, ik kan niet zeggen dat ik bijvoorbeeld op mijn boeklanceringen dacht: nu ben ik zó gelukkig. Natuurlijk was het super en een hoogtepunt in mijn carrière maar mijn gezin en de lieve mensen om me heen maken me gelukkig. Een wandeling samen over de hei met lekker weer, op die momenten kan ik echt denken: ‘het ontbreekt mij aan niets’. Schrijf zelf maar eens op waar je gelukkig van wordt: je zult zien dat het bijna altijd kleine dingen zijn! Familie om je heen. Een kopje thee ’s ochtends. Niemand wordt langdurig gelukkig van materiële zaken al leven we op dit moment in een hele materialistische wereld waarin iets bereiken belangrijk lijkt. Als ik ’s avonds nog even bij mijn kleintje ga kijken hoe ze ligt te slapen, ben ik het allergelukkigst, dat is gewoon mijn kind! Of een kopje koffie in bed. Dat zijn gelukkige momenten. Wanneer je helemaal jezelf kunt zijn zonder dat je bezig bent met de buitenwereld. Iets kopen of een doel bereiken brengt misschien plezier maar absoluut geen langdurig geluk. We hebben heel veel in deze maatschappij maar het gros van de mensen is niet gelukkig! Hoe kan dat dan? Tevredenheid is belangrijk voor geluk. Terug naar de kern.”

Wat moet je doen als je unhappy bent in je baan en tóch geld moet verdienen?
“Stop ermee! Veel mensen durven dat niet maar werk neemt een gigantisch deel van je leven in beslag. Het werk wat je doet moet je in ieder geval tevreden houden. Is dit niet het geval? Zoek dan iets anders… Iedereen heeft opties in de Westerse wereld. Voordat je het weet is er weer een jaar voorbij… je moet zelf je moment pakken. Pas als je de ene deur sluit gaat er een andere open. Als dat betekent dat je even tijdelijk ergens anders aan het werk gaat, so be it. Wie weet wat daar weer uit komt. Stilstaan is geen optie. Je moet NU leven, NU je moment pakken. Daarbij moet je realistisch blijven, werk kan niet voor iedereen ook z’n passie zijn. Dat is zo’n hype op dit moment! Dat je iets super leuks moet doen! Of ondernemen… werk moet gewoon oké zijn. Sommige banen worden zo de hemel in geprezen maar zijn zeker niet voor iedereen geschikt en maken dus ook niet iedereen gelukkig. Veel mensen willen DJ worden maar ze weten helemaal niet wat erbij komt kijken, ze willen het eindresultaat maar niet de weg ernaartoe. Het moet in je zitten om een onregelmatig leven te leiden en veel van huis te zijn. Om te presteren voor grote groepen mensen. Ik kan je vertellen: veel mensen worden daar doodongelukkig van. Wat voor de een een droombaan is, kan voor de ander verschrikkelijk zijn. Kijk naar jezelf. Wie ben jij? Wat wil je het allerliefste? Ik ben ondernemer en dat is een risico, maar het past bij mij! Het is hard werken, dat heb ik ervoor over. Alleen daar moet je wel zin in hebben. Kijk vooral naar het complete plaatje! Houd je van structuur en zekerheid? Dan is ondernemen niks voor jou.”

Weer die vergelijking waar mensen op stuk lopen…
“Ja helaas. Je kunt het super interessant vinden en enorm tegen iemand opkijken maar als je precies hetzelfde gaat doen is de kans groot dat je je ergens instort wat niet bij jou past. Iedereen is verschillend. Veel meiden willen model worden maar als je graag thuis bent en gebaat bij structuur, dan is dit een no-go. Net zoals dat veel mensen nu willen ondernemen. Nog nooit begonnen zoveel mensen een eigen bedrijf en ik ben benieuwd hoeveel er daarvan over een paar jaar nog bestaan. Het kan namelijk ook helemaal misgaan… je bent zelf verantwoordelijk en er komt zoveel bij kijken. Door het naar buiten kijken denk je misschien dat je het leuk vindt maar kijk alsjeblieft naar jezelf. Daar knap je van op, keuzes maken gebaseerd op jouw karakter, zowel zakelijk als prive.”

Kelly in drie woorden
“Oeh moeilijk… wie is er nu in drie woorden te beschrijven;) maar ik denk no-nonsense, positief en authentiek. Ik ben helemaal mezelf en doe dingen gewoon op mijn manier.”

Heeft social media invloed op geluk?
“Enorm! Mensen delen alleen de leuke momenten op Social Media en zijn nou eenmaal erg op de buitenwereld gericht. Ze vergelijken zich continu met anderen. Dat is niet de schuld van Social Media want die ontwikkeling is er en het is ook niet meer weg te denken… Mensen willen online liever ook niet continu geconfronteerd worden met negativiteit van een ander. Want zo is het ook… stel dat iedereen al z’n shit op Social Media deelt, zit jij daar op te wachten? Het is van belang dat we op een andere manier met Social Media omgaan, neem het met een korreltje zout. Die mooie plaatjes zijn momentopnames, ik laat ook maar een deel van mijn leven zien want niet alles is relevant of gewoon privé. Kies bewust wie je wel of niet volg en maakt het niet een te groot onderdeel van je leven. Ga in ieder geval niet jouw realiteit meten aan de gefilterde momentopnames van een ander.”

Krijg jij tijdens coaching regelmatig met de impact van Social Media te maken?
“Ja zeker, vooral bij ondernemers die voor een deel afhankelijk zijn van Social Media. Daarbij zijn volgers direct van invloed op je werkprestaties, je bedrijf of je ambities. De kans is groot dat je het te belangrijk gaat maken wat andere mensen van je vinden. En die wereld stopt niet, maar is er 247. Steeds de druk voelen om te posten en elke dag opnieuw een functioneringsgesprek hebben in de vorm van likes en reacties doet iets met een mens. Belangrijk voor het om te houden dat ze meer zijn dan de digitale versie van zichzelf. En ook bewust de ruimte moeten nemen om offline te gaan.’’

Heb je je teruggetrokken om het boek te schrijven?
“We hebben een boerderijtje op Ibiza, een heel fijn plekje, lekker kneuterig op zonne-energie. Daar ben ik een paar keer geweest voor de rust, maar wel met gezin.. maar écht op schrijfvakantie? Nee. Ik kan me voorstellen dat als ik alleen was geweest, dat ik wel een week naar Zweden was gegaan ofzo. want dan kan je wel even flink knallen. Maar nu kan ik ze thuis niet zolang missen! Met een kleine is dat toch lastiger dus plan ik steeds plukjes tussendoor om even eraan te zitten. Ik heb het gewoon tussen mijn eigen happy life door geschreven:).”

Wie bewonder je
“Grappig genoeg de mensen om me heen die ik spreek inspireren mij. Door mijn vak spreek ik zoveel mensen voor mijn werk die de knop omzetten en er iets van maken. Je kunt zoveel op je pad krijgen en meemaken. Er zijn zoveel daadkrachtige mensen die iets ergs hebben meegemaakt en er toch de schouders onder zetten, die zelf iets van het leven maken. Dat vind ik inspirerend!

Komt er nog een boek?
“Een tweede boek staat nu absoluut nog niet op de planning, ik wil me focussen op mijn onderneming en mijn gezin, weer even tot rust komen. Soms werk ik voor de televisie maar daar ben ik kieskeurig in (RTL Boulevard vind ik heel leuk). Ik doe wat ik leuk vindt, volg mijn passie… en als ik daarover op televisie kan vertellen vind ik het leuk maar als ik iets presenteer wat daar geen connectie mee heeft doe ik het om het presenteren. Daar ligt mijn hart niet. Ik wil vooral vasthouden waar ik nu sta, daar ben ik al trots op. Natuurlijk kan ik altijd meer wensen, maar met het leven dat ik wil leiden, de tijd die ik met mijn gezin wil spenderen en de vrijheid die ik wil behouden, is het voor mij helemaal goed zoals het nu is. Anders verlies ik de focus en ik geloof dat focus belangrijk is om ergens succesvol in te zijn. Ik kan niet twaalf dingen tegelijk goed doen. En aangezien ik naast succesvol onderneemster vooral een hele leuke mama en fijne partner wil zijn moet ik keuzes maken. ”

Wat is de volgende spannende mijlpaal?
“De bestseller top 60 komt uit en dan is de vraag: waar kom ik op die lijst. We hebben het heel goed gedaan maar het is natuurlijk ook afhankelijk van andere boeken. We gaan het zien! Ik ben wel erg benieuwd naar de reacties van mensen… dus laat vooral een review achter. Een boek schrijf je niet voor jezelf en het is zo waardevol om te lezen hoe het wordt ontvangen.”

→ We zijn binnengekomen in de TOP 5. Zo bijzonder!! Happy Life 365 is één van de vijf best verkopende boeken van Nederland op dit moment!

Het boek is overal te koop of je kunt het online bestellen via bol.com