Interview: Daniëlle Dieben Head of MINI Nederland

Daniëlle Dieben is sinds januari 2020 Head of MINI Nederland. Daarmee is zij één van de twee eerste vrouwelijke General Managers voor MINI in heel Europa én een van de twee eerste Nederlandse vrouwen in de directie van BMW Group Nederland. Ik rijd een MINI en heb me laten vertellen dat MINI is bekroond tot meest gewilde auto onder Nederlandse vrouwen. Comfortabel en chic. Dat is de MINI zéker en toen wij een uitnodiging kregen voor de lancering van de MINI Sharing app wisten wij: dit
willen wij niet missen.

Met de komst van de MINI Sharing app kunnen bezitters van een MINI hun auto delen met vrienden en familie. De dienst is sinds 1 april 2021 beschikbaar in Nederland en Duitsland, daarmee zijn wij een van de eerste landen waar de app in gebruik wordt genomen. Andere Europese landen volgen later. Tijdens het event krijgen we een introductie over de app in Berkel waarna we de dag verder spenderen op het Circuit in Zandvoort. Daar rijden we met – hoe kan het ook anders – een MINI heen om te testen wat er allemaal mogelijk is in een MINI. Voordat we naar Zandvoort rijden krijg ik de kans om Daniëlle te spreken over de app maar ook over haar carrière waar wij natuurlijk zeer benieuwd naar zijn.

Daniëlle is nu ruim een jaar Head of MINI in Nederland

“Ruim een jaar geleden ben ik begonnen als Head of MINI in Nederland. Daarvoor ben ik in 2004 gestart als Brand Manager MINI. Toen is ook de liefde voor het merk MINI ontstaan en nooit meer weggegaan. Een echte autoliefhebber kan ik mezelf niet noemen. MINI is natuurlijk echt een mooi lifestyle merk en ik houd van mooie merken, dat zit in mijn DNA. Hoe fijn is het dan om voor een prachtig merk als MINI te mogen werken? Ik vind het fantastisch dat MINI zich steeds verder ontwikkelt en in sommige opzichten ook echt een voorloper is. In zeventien jaar tijd heb ik mezelf steeds verder doorontwikkeld en verschillende functies gehad. Zo heb ik het tweede model geïntroduceerd, de MINI cabrio. Inmiddels zijn we een volwaardige familie
met kleine MINI’s, grote MINI’s én een elektrische MINI.”

De Elektrische MINI is het ultieme rijden

“Rijden in een elektrische MINI is een ervaring op een ander level. Ik krijg altijd een glimlach wanneer ik rijd in een MINI maar in een elektrische MINI ervaar ik een legendarisch go-kart gevoel. Het is ongelofelijk hoe het voelt. Een klant zei laatst nog tegen mij: eigenlijk is het gewoon een kart met een kenteken. Die heb ik onthouden! Het is de lekkerst rijdende elektrische auto in Nederland en dat zeg ik niet alleen omdat ik het zelf vind – dat vind ik natuurlijk wel zo – maar de Vereniging Zakelijke rijders heeft de MINI Electric verkozen als nummer twee op de lijst, als runner-up van de veel duurdere en krachtigere Porsche Taycan. En met al het aanbod dat er is, vind ik een tweede plek erg mooi! De auto laadt snel op en er zijn ongelofelijk veel punten waar je je MINI op kunt laden.”

Bezit is niet meer het belangrijkste

“Nederlanders houden van duurzame mobiliteit. Daarom hebben wij de MINI Sharing App naar ons land toegetrokken. Ik denk oprecht dat het concept heel goed past bij Nederlanders en de mindset die we hebben. We houden van nieuwe dingen maar bezit is niet meer het belangrijkste. Het draait tegenwoordig veel meer om work-life balance, duurzaamheid, zorgen voor de planeet en dingen delen met elkaar. Waarom zouden we allemaal auto’s op de oprit zetten die stilstaan? Zonde!”

Je eigen auto delen met vrienden en familie

“Voor de nieuwste MINI heb je geen sleutel meer nodig. Je opent én start de auto via een app. Via diezelfde app deel je de MINI ook met vrienden en familie. Wie de MINI voor een bepaalde tijd wil gebruiken stuurt via de app een verzoek. Dit verzoek verschijnt in de kalenderfunctie van de app en de eigenaar van de MINI kan het verzoek daar accepteren en het gebruik van de
auto beheren. Wat we zien is dat de auto binnen een gezin of een klein bedrijf al veel gedeeld wordt, de MINI sharing app maakt dit makkelijker. Bovendien zijn elektrisch rijden én het delen van een auto de toekomst van autorijden.”

MINI sharing app

De enige vrouw in meetings

“Over toekomst gesproken, ik moet eerlijk bekennen: ik ben een van de de eerste twee vrouwelijke general managers in Europa. BMW group is echt een mannenwereld maar er zijn steeds meer verschuivingen. Als ik kijk naar de meetings waar ik in zit, dan zijn het hoofdzakelijk mannen met wie ik praat. Bij de dealers zie je wel steeds meer vrouwelijke verkopers. Langzaamaan komen er meer vrouwen in de autowereld en dat is een mooie ontwikkeling. Al moet ik zeggen dat het feit dat ik vrouw ben, mij nooit in de weg heeft gezeten.”

Na de MINI driving experience rijden we naar Amsterdam waar overnachten we in het Soho House waar we het sharing concept voortzetten in de vorm van een diner op onze prachtige kamer. Wat een verwennerij. Parkeren in de stad is met een MINI geen probleem, het is dé ideale auto om door de stad te rijden.