Hoe vind je tijdens de coronacrisis tóch een nieuwe baan?

Je zou in deze tijd maar een nieuwe baan moeten vinden. Normaal gesproken is het al stressvol om op zoek te gaan naar die ene leuke job. Nu de coronacrisis tussendoor komt kijken heb je het gevoel dat je het al helemaal kunt schudden. Toch is het verstandig om verder te gaan met je zoektocht naar een baan. Hoe dan?

Zit niet bij de pakken neer
Een negatieve houding is een killer voor bijna alle potentiële banen. Er is geen enkel bedrijf waar ze op zoek zijn naar een ‘doemdenker’. Dus niet achterovergezakt gaan zitten afwachten of mopperend je motivaties de deur uit sturen. Iets met de wet van de aantrekkingskracht zegt dat we dat vooral niet moeten doen…

Blijf reageren
Solliciteren is altijd een kwestie van gewoon doorgaan. Júíst nu. Blijf actief zoeken naar vacatures en stuur vooral gewoon je brief en CV naar bedrijven. Tijdens deze crisis is de kans groot dat bedrijven alles even ‘on hold’ hebben staan maar jouw brief bewaren ze wel. Bovendien zijn er ook branches waar ze júíst personeel nodig hebben. Denk aan alle vitale beroepen… zoek en gij zult vinden.

Zet je netwerk in
Laat mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Hoe meer mensen weten dat je iets zoekt, des te groter de kans dat ze je ergens aanbevelen of een toffe vacature tippen. Zorg ervoor dat je LinkedIn up to date is en werk aan je personal branding. Regel visitekaartjes. Misschien een website? En nu je toch thuis zit: volg een online cursus!

Videobellen om een baan binnen te hengelen
Na het sturen van brieven krijg je afwijzingen. Hoe vaak je ook ‘nee’ te horen krijgt, op een dag word je gebeld. En als dat telefonisch gesprek goed gaat is de kans groot dat je een digitale sollicitatie procedure ingaat. Best ingewikkeld als videobellen toch al niet zo je ding is. Dus zoek een rustig plekje in huis waar je ongestoord kunt zitten en gebruik oortjes omdat de geluidskwaliteit daar stukken beter van wordt. Ga niet met je hoofd op je handen leunen of onderuitgezakt op je stoel zitten. Neem een actieve houding aan, trek een prachtige top uit de kast en ach.. waarom ook niet, stift je lippen! You will rock!

Niemand beweert dat solliciteren in tijden van crisis makkelijk is. Alleen het is niet onmogelijk… en er komen betere tijden. Heel veel succes.