Hanneke vertelt: “Ondernemen is f*cking scary!”

Ik ben altijd al een bezig bijtje geweest. In mijn kinderjaren was ik achtereenvolgens: founder en CEO van de PONYCLUB, hoofdredacteur van mijn eigen glossy en entertainment verslaggever (met special interest voor Beverly Hills 90210).

Toen ik 28 was besloot ik mijn ondernemersdromen om te zetten in een concreet plan: ik startte Beter&Leuk. Wat begon als een webshop eindigde in een veggie lunchroom. Beter&Leuk is een conceptstore avant la lettre. Ik ben MEGA trots dat ik bij heb gedragen aan de positieve beweging rondom plantaardig eten.

In de 6 jaar dat ik eigenaar was van Beter&Leuk heb ik geleerd om te gaan met goedbedoelde, maar slecht overkomende adviezen (want het ego spreekt!). Als ondernemer ben je zichtbaar en dus kwetsbaar. De medemens vormt graag een mening over je bezigheden. Soms moest ik op mijn tong bijten als vrienden woorden gebruikte als: mijn vriendin met dat winkeltje die de hele dag taarten bakt. Later bleek dat het toch ook te maken had met mijn eigen onzekerheid en dat ik sommige adviezen naast mij neer kon leggen en met andere actief aan de slag kon.

Het duurde een tijdje dat ik mij trots voelde over hetgeen wat ik neer heb gezet. Van eenmanszaak naar V.O.F. met 2 panden en 10 werknemers. Van een zakengroentje naar ervaren girlboss: I DID IT! Toen ik na 6 jaar stopte met Beter&Leuk viel ik in een zwart gat. Mensen vroegen mij wat ik ging doen, of ik nu een zaak in Haarlem (mijn nieuwe woonplaats) zou beginnen. Ik besefte mij toen dat ik altijd alleen maar over werk had gepraat en nu ik geen ondernemer meer was, had ik voor mijn gevoel geen idee meer waar ik over kon praten. Mij nieuwe rol als stay at home mom beviel voor geen ene centimeter. Ik was continu bezig met het schrijven van nieuwe business plannen, maar eigenlijk had ik nog geen concreet idee van wat ik wilde doen. Althans, dat zeg ik verkeerd, ik wist dat ik mijn kennis wilde delen, maar ik wist nog niet in welke vorm.

Gedurende een klein jaar heb ik gefreewheeld. Allerlei projecten gedaan, dingen aangepakt en vooral mijn liefde voor schrijven, koken en andere inspireren (her)ontdekt. Toen ik terugkwam uit Ibiza (waar ik een maand ben geweest) viel een en ander op z’n plek en durfde ik het weer aan daadwerkelijk een onderneming te starten. Na deze beslissing ging het snel en twee maanden later ging de website live.

Of ik nu nog weleens bang ben? Tuurlijk! F*cking eng om zichtbaar te zijn, meningen te horen en jezelf te verdedigen dat je alles op rood zet en niet gewoon in loondienst gaat. Mijn overtuigingen winnen het echter altijd van mijn onzekerheden, ik kan niet anders dan vol te gaan voor hetgeen ik het liefste doe. Op momenten dat ik twijfel denk ik altijd: wat is het ergste wat er kan gebeuren en wat is het mooiste wat er kan gebeuren. Deze overpeinzing heeft tot nu toe als resultaat dat ik altijd op volle kracht vooruit ga en dat voelt F*CKING goed!

Benieuwd naar wie ik ben en wat ik doe? Check hier mijn Instagram.

Head image: © Pablo Delfos voor Glamour.