Deze 6 natuurlijke producten verlichten pijnlijke brandplekken

Ken je dat? Je bent druk bezig om een heerlijk diner te koken en dan ineens brand je je vinger aan het gasfornuis of je arm aan het rooster van de oven. Niet bepaald een fijn gevoel en uiterst onhandig. Je weet vast wel dat er genoeg middelen te koop zijn tegen brandplekken, maar wat je waarschijnlijk niet weet is dat er ook een boel middelen in je keuken staan die de branderige pijn helpen te verlichten.

Let er wel op dat deze middelen enkel helpen wanneer je niet hele erge brandplekken hebt. Ben je toch wat zwaarder ‘gewond’? Breng dan ook even een bezoekje aan de Eerste Hulp!

Lees ook: 8 ideeën voor het aanschaffen van de lekkerste geurkaarsen

1. Water
Zorg er eerst voor dat je de brandplek onder zacht stromend lauw water houdt. Let erop dat het water niet te koud is, want dat kan een brandplek juist erger maken. Water zorgt ervoor dat het pijnlijke gevoel tijdelijk afneemt, waardoor je de plek verder kunt behandelen tegen de pijn.

2. Aloë vera
Er zijn genoeg producten te koop waar bestanddelen van de Aloe Vera plant inzitten die enigszins helpen om branderige pijn te verlichten. Toch werken die middelen minder goed dan wanneer je een stuk verse Aloe Vera plant gebruikt (deze kun je kopen in een plantenwinkel of zelf kweken). Het fijne van Aloe Vera is dat deze plant het natuurlijke genezingsproces bevordert. Dit komt omdat Aloe Vera een verkoelende en vochtinbrengende werking heeft. Daarnaast kun je de werking van Aloe Vera versterken door bijvoorbeeld een Aloe Vera drankje te drinken wanneer je een brandplek hebt.

3. Honing
Onbewerkte honing is een ideaal keukenmiddel tegen brandplekken. Het heeft namelijk een verkoelend effect en helpt de huid sneller te genezen. Je kunt onbewerkte honing ook in combinatie met pepermuntolie gebruiken voor een verlichtend effect. Ook zou je de binnenkant van een bananenschil, een stukje rauwe aardappel of bakpoeder in een kom met warm water kunnen proberen als hulpmiddelen tegen branderige pijn.

Lees ook: DIY: Maak je eigen winterse geurstokjes

4. Lavendelolie
Ook lavendelolie is een ideaal middel tegen brandplekken. Breng 1 á 2 druppels olie aan op de brandplek en masseer het zachtjes met je handen in. Je zult merken dat de pijn wegtrekt en daarnaast is het een top middel om littekens te voorkomen!

5. Calendula olie
Calendula staat bekend om de helende eigenschappen die het kleine bloempje heeft. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid ‘rustig’ wordt en helpt het om littekens te verminderen.

6. Zelfgemaakte brandzalf
Een ander topmiddel tegen brandplekken is deze zelfgemaakte brandzalf. Smelt 30 gram kokosolie in een pan en voeg daar 20 druppels lavendelolie aan toe. Stop het geheel in een tube of potje en laat het afgedekt afkoelen op een droge plek, et voilà: je hebt je eigen brandzalf gemaakt! De zalf bevat antibacteriële eigenschappen, waardoor infecties kunnen worden voorkomen en het genezingsproces wordt bevordert. Je kunt de zalf op allerlei verschillende wondjes aanbrengen (denk snij- en brandwonden, maar ook schrammen).

Lees ook: DIY: je eigen droogshampoo maken met maar 2 (!) ingrediënten