Gordijnkeuzestress? Zo kies je de juiste raamdecoratie voor iedere ruimte!
Raamdecoratie beslaat vaak een groter oppervlak in een ruimte, en is daarmee sfeerbepalend. Maar naast sfeervol is raambekleding vaak ook functioneel. Het houdt bijvoorbeeld de zon tegen en voorkomt dat nieuwsgierige ogen naar binnen kijken. Nieuwe raambekleding kiezen kan best stressvol zijn. Hoe voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt? En welke raamdecoratie past het beste bij een bepaalde ruimte in huis?
Om de keuze wat eenvoudiger te maken, hebben we verschillende ruimtes in een woning op een rijtje gezet, met de best passende raamdecoratie.
Raamdecoratie woonkamer
Welke raambekleding geschikt is voor jouw woonkamer, hangt af van de functies van de woonkamer. Ben je er bijvoorbeeld vooral veel in de avond en ben je de rest van de dag elders in huis of niet thuis? Of ben je de hele dag door in de woonkamer, bijvoorbeeld omdat je thuis werkt? Ook de interieurstijl heeft invloed op de keuze van de raambekleding.
Wil je graag een combinatie van privacy en lekker veel licht in de woonkamer? Kies dan voor flexibele raamdecoratie, zoals bottom up top down plisségordijnen, jaloezieën of houten shutters voor een wat luxere sfeer. Deze soorten raambekleding kun je helemaal openen en volledig sluiten, en je zet ze in een bepaalde stand vast zodat je meer of minder lichtinval en privacy hebt.
Wil je een combinatie van volledig verduisteren en wel licht maar geen inkijk? Kies dan voor overgordijnen in combinatie met rolgordijnen woonkamer. Wil je een chique sfeer? Ga dan voor velours gordijnen met een plooi. Deze zwaardere, glanzende stof geeft iedere ruimte een extra luxe tintje.
Keuken en bijkeuken
Raambekleding in de keuken moet niet alleen sfeervol zijn, maar ook functioneel. Je wilt geen felle zon die de keuken opwarmt, je hebt liever geen nieuwsgierige ogen die vanaf de straat meekijken als je zit te ontbijten, en eventuele kookluchtjes moeten niet in de raamdecoratie blijven hangen.
Jaloezieën zijn een goede keuze voor de keuken. Je kunt ze helemaal openen en sluiten, maar ook de lamellen in een bepaalde stand vastzetten zodat je zelf de mate van lichtinval en inkijk kunt bepalen. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in kunststof en van hout en je maakt ze eenvoudig schoon met een vochtige doek. Bovendien zijn ze relatief hittebestedig en dus geschikter voor een raam dat dichter bij het fornuis zit. Heeft het keukenraam afwijkende maten? Laat dan de jaloezie op maat maken.
Slaapkamer
De meeste mensen slapen het beste als het helemaal donker is in de kamer. Verduisterende raamdecoratie is dan de beste keuze voor de slaapkamer. Rolgordijnen en plisségordijnen zijn verkrijgbaar in een verduisterende variant. Deze soorten raambekleding hebben verschillende voordelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn goed op maat te maken. Als je ze op maat maakt of laat maken, passen ze precies op het kozijn, zodat er geen kiertje licht de kamer in valt.
Wil je een compleet donkere kamer, maar overdag wat meer sfeer? Kies dan voor een combinatie van verduisterende raambekleding en (semi)transparante overgordijnen. In de nacht heb je complete duisternis, overdag laten de gordijnen zacht gefilterd licht door zonder te veel inkijk te geven.
Voordeur en raamdecoratie
Sommige woningen hebben een groot raam in de voordeur, of langs de deur. Dat is fijn voor wat extra natuurlijk licht in de gang, maar mensen die voor de deur staan of over de stoep langs lopen kunnen ook naar binnen kijken. En staat de zon of wind op de voordeur, kan het respectievelijk flink opwarmen in de gang, of tochten.
Klassieke gordijnen zijn dan een uitkomst. Als je kiest voor een dikkere stof of een gevoerd gordijn, dan houdt het op zonnige dagen de warmte buiten. Op koude dagen voorkomt het tochten en houdt het warmte binnen. Bovendien schuif je een gordijn makkelijk een stukje opzij om te zien wie er voor de deur staat.