Gespannen kaken? Hier komt het door en dit doe je eraan

Het voelt raar: Gespannen kaakspieren. Het is lastig te omschrijven maar het is in ieder geval wel irritant. Je ervaart een stijf gevoel en hebt de hele dag door het idee dat je je hoofd wel eens flink los zou willen schudden. De pijn kan uitstralen richting je nek en oren en flinke kaakpijn zorgt soms ook voor hoofdpijn. Bah!

Stress is vaak de oorzaak van het geheel. Je lichaam wordt bij stress namelijk in een bepaalde staat van alertheid gebracht. De spieren spannen zich hierdoor aan, prima als dit voor even is, maar blijvende spanning is niet goed. Zeker bij de kaakspieren kan dit voor problemen zorgen, de kaakspieren zijn namelijk een van de sterkste spieren van het lichaam.

Tijdens een yoga-les kwam ik erachter dat er in mijn kaken nogal wat spanning zit. Want zelfs als je je he-le-maal ontspant is je kaakspier nog aan het werk. Probeer maar eens te glimlachen als je in Utkatasana staat, of analyseer de gezichten van anderen eens. Dan zie je dat menig mens niet zo ontspannen kijkt terwijl ze bezig zijn. Maar hoe lukt dat ontspannen van de kaken dan wel? Mijn yoga lerares wist daar wel wat op.

Lees ook: 5 redenen voor een yoga retraite.

Gaap de spanning weg
Het gaat niet per se om het gapen maar om de gaap beweging die je met je mond maakt. Probeer je mond terwijl je gaapt zo groot mogelijk te maken, het liefst met je hand ervoor.

Beweeg je bekken
Het schijnt dat je bekken in verbinding staan met je kaken. Dus wieg je heupen lekker los, dan ontspannen de kaken vanzelf.

Ratel je lippen
Blaas tegen je lippen zodat deze gaan trillen (briesen als een paard).

Kauwen zonder voedsel
Eten wanneer we stress hebben is niet zo gek want de kauwende bewegingen ontspannen de kaken. Alleen als je daadwerkelijk steeds iets in je mond stopt, krijg je er wel een paar kilo bij. No way dat we dat willen, dus kun je beter kauwen zonder te eten. Door de kauw beweging wordt de spanning vanzelf minder. Let er wel op dat je niet met de tanden en kiezen knarst.

Magnesium ontspant de spieren
Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium ervoor dat je spieren ontspannen. Heb je te weinig magnesium in je lichaam? Dan ontspannen je spieren niet voldoende. Dit veroorzaakt stijve spieren en krampen. Eet voeding die rijk is aan magnesium zoals amandelen of schaf hier bijvoorbeeld magnesium voedingssupplementen aan.

Een glimlach doet wonderen
Ze zeggen dat lachen goed voor je is. And it is! Zeker voor de kaken. Dus adem diep in, maak een brede glimlach en ontspan je mond bij de uitademing.

Blijf je last houden? Ga dan naar de huisarts of fysiotherapeut.

Lees ook: dít is waarom wandelen goed is voor je mind, body en soul.