Op consult bij de mesoloog

Een meso- wat? Mesoloog. Om precies te zijn: iemand die medische kennis met kennis uit de traditionele geneeswijzen combineert. En het mooie is, ze kijken verder waar een ander het opgeeft. Dus count me in! Er zijn namelijk dingen die ik graag wil weten! Hoe zit het bijvoorbeeld met mijn trage schildklier. Je hebt het maarre, waardoor komt het eigenlijk? Kan ik er iets aan doen, en ben ik dan minder moe?

Lees ook: waarom ik gestopt ben met de pil.

Want ik heb echt geen idee! Op het internet staat zoveel informatie… Ik weet onderhand niet meer wat ik juist wél of niet moet eten. En in de kast staan tig multivitaminen en mineralen, maar werkt het wel? Goed, een afspraak bij de mesoloog. Het zal mij benieuwen! Hopelijk voel ik me op m’n gemak en is het niet te zweverig. Ook al ben ik er van overtuigd dat er meerdere wegen naar Rome leiden en ben ik ook al bekend met verschillende alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur heeft mij ooit enorm geholpen! Maar daar hebben we het nu niet over.

Wat is mesologie precies?
Mesologie is het beste van twee werelden, het combineert Westerse en Oosterse geneeskunde waarbij ze kijken naar de mens als één functionele eenheid. Het is een alternatieve geneeswijze waarbij functies en disfuncties onder de loep worden genomen. Disfuncties zijn vaak het gevolg van een ingewikkelder geheel. Mesologie zoekt naar de oorzaken van de klachten en de samenhang daartussen. Het opsporen van de disfuncties speelt daarin een belangrijke rol. Tijdens het consult bij de mesoloog worden de disfuncties meetbaar gemaakt door middel van Electro Fysiologische Diagnostiek. Ah! Daar is dat interessante apparaat in de kamer dus voor.

Mesoforte

Het consult
Tijdens het eerste consult met Evelyn, mesoloog in het Integraal Medisch Centrum in Amsterdam, nemen we de door mij ingevulde vragenlijsten door. Relevante informatie zoals het gebruik van medicatie, eetpatronen en klachten worden doorgenomen. We praten wat heen en weer en dan mag ik op de behandeltafel plaatsnemen. Ik doe m’n torenhoge hakken uit en met blote voeten ligt ik te wachten op Evelyn, die begint met het voelen van mijn pols en daarna een snelle blik op mijn tong werpt. Pols- en tong diagnostiek noemen ze dat. Dit is een eeuwenoude techniek die al in de ayurvedische geneeskunde werd toegepast. Op deze manier voelt Evelyn of mijn Vata, Pitta en Kapha-energie in balans zijn, en dat is niet het geval. Ik kijk beteuterd maar het is niks om me zorgen over te maken! Want ieder mens heeft z’n eigen unieke samenstelling van Vata, Pitta en Kapha energie (dosha’s). Bij mij is Vata prominent aanwezig en dat kan zorgen voor angst en stress. Overigens is het niet abnormaal dat Vata de overhand neemt, vind je het gek in deze veeleisende maatschappij? Maar daarover schrijf ik later meer! Opeens zegt Evelyn dat mijn longen zwak zijn. Ik schrik even. Zou het door de weekendsigaret komen? Maar ze gaat rustig verder en voelt aan de organen in mijn buik, het hoort er allemaal bij.

Electro Fysiologische Diagnostiek
Vervolgens worden er ongeveer tachtig punten op mijn handen en voeten gemeten. Dit zijn de meridianen, ook wel acupunctuurpunten. Met dezelfde meetapparatuur worden ook de vitaminen, mineralen en hormonen in mijn lichaam gemeten. We zijn best even bezig, het doet geen pijn en ik kijk m’n ogen uit! Al die met vitamines en mineralen gevulde buisjes in het apparaat, wat zegt dat eigenlijk?

Wat is de uitkomst?
Volgens Evelyn is er een disfunctie aan het begin van mijn verteringsstelsel, in de maag. De productie van maagzuur is niet zoals deze hoort te zijn. Daardoor moeten de darmen extra hard werken om voeding te verteren, en is mijn vetvertering niet optimaal. Of ik last heb van winderigheid? Nou nee. Het begin van de twaalfvingerige darm heeft het moeilijk met voedsel herkenning en dit heeft weer impact op de opname van belangrijke voedingsstoffen.

Verder wijst het onderzoek uit dat er een disfunctie is in mijn mineralenhuishouding. Met name de mineralen Calcium, Selenium en Chloor worden niet goed opgenomen op cellulair niveau. Terwijl ik júist iedere dag braaf de supplementen Calcium en Selenium slik. Geldverkwisting dus. Calcium is belangrijk voor botten en tanden, het bindweefsel, de spijsvertering en het afweersysteem. Selenium heb je nodig voor een optimale schildklierstofwisseling – oei, daar gaat het dus mis! – en het zorgt voor een goed functionerend immuunsysteem. Chloor is een belangrijk onderdeel van maagzuur, wat weer belangrijk is voor de vertering. Het regelt de zuurgraad (pH) en speelt een rol in de vochtbalans.

Ook heb ik een nikkelbelasting. Teveel nikkel kan de spijsvertering verstoren en heeft gevolgen voor de werking van je nieren, alvleesklier, schildklier, huid, bindweefsel en zenuwen. Nikkel zit in veel voedingsmiddelen zoals chocolade – damn! -, tomaten en noten maar nikkel zat vroeger ook in mijn beugel om maar wat te noemen. Jaren geleden, op m’n zestiende, moest ik van de acupuncturist per direct mijn navelpiercing eruit halen, bedenk ik me nu. Ook nikkel! En teveel nikkel zorgt ervoor dat je mineralen zoals calcium, magnesium, zink en selenium niet goed opneemt. Een en een is twee.

En nu?
Ik maak me geen zorgen. Iedereen heeft wel wat! Alleen nu ik weet dat de meeste supplementen niet in mijn lichaam worden opgenomen, neem ik deze om te beginnen niet meer. Wat moet ik dan wel doen? Evelyn heeft mij enkele homeopatische middelen voorgeschreven. Ga ik toch wel proberen! Verder is het belangrijk om rustig te eten, en vooral niet achter m’n computer. Door bewuster te eten en beter te kauwen zal mijn lichaam eten herkennen en het daardoor beter verteren. Smoothies zijn niks voor mij! Dag detox-kuur! Ook moet ik mijn nikkel inname reduceren. Dit kan bijvoorbeeld door geen water uit cookers te drinken en te minderen met nikkel rijke voedingsmiddelen zoals: tomaten, chocolade, koffie en volkoren producten. Dat met die chocolade kan nog wel eens een probleempje worden… Maar het allerbelangrijkste voor mij is: herkennen wat er binnenkomt voordat ik er iets mee ga doen. Dit geldt niet alleen voor voeding, maar eigenlijk voor alle prikkels en informatie van buitenaf.

Lees ook: Florine zoekt naar spiritualiteit en krijgt een clearing.

Over Nederlandse Vereniging Voor Mesologie
De Nederlandse Vereniging Voor Mesologie bestaat al sinds 1996 en is dé beroepsorganisatie voor Mesologen. Bij de Nederlandse Vereniging Voor Mesologie zijn gediplomeerde mesologen aangesloten die allemaal aan de voorwaarden van deze vereniging moeten voldoen. Daarnaast staan de mesologen geregistreerd bij het Register voor Mesologen. Het doel van de vereniging is om de ontwikkeling en toepassing van Mesologie in Nederland te bevorderen. Want het is nog niet enorm bekend. Juist daarom is belangrijk dat De Nederlandse Vereniging Voor Mesologie toezicht houdt op de kwaliteit van het vak Mesologie.