Voor het eerst naar de sportschool

Voor het eerst naar de sportschool: het kan een hele stap zijn. Ik bedoel, als onervaren sporter weet je niet eens wat je aan moet. Ja jongens. Voor sommige mensen is het best intimiderend om over de drempel van een gym te stappen. Je weet gewoon niet wat je kunt verwachten en dan heb je ook nog de dames in crop top, fluitende mannen en ingewikkelde apparaten.

Precies hierom is het handig om niet alleen via het Internet op zoek te gaan naar de juiste sportschool, je kunt beter een proefles te nemen. Ergens binnenlopen en doen alsof je alles al weet lijkt ideaal, maar je zult al gauw merken dat dit dus niet het geval is. Waarschijnlijk weet je niet eens waar alle apparaten voor dienen dus het is fijn als iemand je aan de hand neemt en je stap voor stap uitlegt waar je je mee in het zweet kunt werken. Iedere sportschool heeft medewerkers die daar voor zijn! Schroom je dus niet.

Bereid jezelf goed voor
In de meeste sportscholen gelden huisregels, dit betekent bijvoorbeeld dat je schone sportschoenen moet dragen en zelf een handdoek mee moet nemen. Deze regels staan vaak ergens in kleine lettertjes op de website of worden je tijdens een introductie verteld. Maar mocht je deze gemist hebben: dan kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat je daar tijdens het sporten wel achter komt. Zo werd mijn eerste fanatieke sportsessie verpest door een – op z’n zachts gezegd – onaardige dame die mij de les ging lezen over handdoeken enzo. “Hoe durfde ik zonder handdoek op de hometrainer te stappen!?” Ik kan je vertellen: hier ben ik nóóit meer geweest maar mijn handdoek vergeet ik ook nooit meer. Net als een flesje water, altijd fijn om bij je te hebben.

Leer de apparaten en hulpmiddelen kennen
Dit is belangrijk. Voordat je random aan de slag gaat met de kettlebel – die je overigens nog nooit gezien hebt – doe je er goed aan om een paar work-out video’s op Youtube te bestuderen. Het is niet alleen gênant als jij in het wilde weg begint te zwaaien, maar ook slecht voor je lichaam. Je wilt geen blessures oplopen terwijl je net vol goede moed begint. Hetzelfde geldt voor de apparaten. Weet waar je aan wilt werken en ga dan pas aan de slag. Hunker jij naar een strakkere buik? Of wil je juist volle billen? Iedere zone heeft een andere aanpak nodig en de juiste aanpak is in de regel op het internet te vinden óf vraag om hulp. Zeker de eerste paar keer is een adviserende medewerker geen overbodige luxe. Je telefoon kan je ook een eind op weg helpen, neem deze dus gewoon mee zodat je hem als sportencyclopedie kunt raadplegen als je er zelf niet meer uitkomt.

Niet iedereen kijkt naar jou
Al voelt het wel zo. De meeste mensen gaan naar de sportschool om aan zichzelf te werken en zijn niet bezig met wat een ander allemaal doet. In het begin denk je: waarom loopt iedereen naar mij te loeren, maar je hebt het mis. Iedereen gaat naar de sportschool met hetzelfde doel en dat is sporten. Ze begluren je echt niet als je aan het squatten bent en hebben ook niet door dat het je eerste keer is. Trek een sportoutfit aan waarin jij je comfortabel voelt en follow your goals.

Ga samen
Raak jij lichtelijk in paniek als je niet weet waar de kluisjes zijn? Dan kun je vragen of een vriend of vriendin je aan de hand neemt tijdens je eerste echte work-out. Kies een sportschool waar je al iemand kent en ga voor de gezelligheid mee. Bevalt het? Dan weet je in ieder geval waar je terecht komt en kun je de eerstvolgende keer ook in je eentje aan de slag.

You can do it
De eerste stap is het moeilijkst. Daarna zul je zien dat je stukken zelfverzekerder in de sportschool staat. Het is zonde om niet te sporten omdat je dan uit je comfort zone moet stappen. Voor alles is een eerste keer en hopelijk motiveert deze post je om het gewoon te doen.

Tips:
-Maak de apparaten schoon met een doekje voor én na de work-out
-Neem een handdoek mee
-En een flesje water
-Doe geen dingen waar je geen verstand van hebt
-Zorg ervoor dat alle hulpmiddelen die je gebruikt weer terug op z’n plek komen
-Vergeet je deo niet!