Douche jij iedere dag? Dan krijg je hier last van

Het liefst spring jij iedere dag onder de douche. Dan voel je je pas fris en ben je klaar voor de dag- of nacht. Too bad for you want dagelijks douchen is geen beste gewoonte. Je kunt je beter een beetje vies voelen dan iedere dag douchen. Hoe zit dit dan?

Een onderzoek van IFLScience heeft uitgewezen dat regelmatig douchen de micro-organismen op jouw huid kan beschadigen. Om dit te weten te komen hebben ze een hele bevolkingsgroep: de Yanomami’s onder de loep genomen. Daar doucht men niet en wat bleek? Deze groep heeft meer microben (een gezonde mix van bacteriën en virussen) op hun lichaam en dit is beter voor je immuunsysteem.

Droge huid
Dit gezegd hebbende is er nog een rede om minder vaak onder de douche te springen: je krijgt er namelijk een ontiegelijk droge huid van. Echt. De meest voorkomende oorzaak van een té droge huid is overmatig douchen. Vroeger ging men hooguit een keer per week ik bad, tegenwoordig is dat onvoorstelbaar. Wij zijn blij dat we ons meerdere malen per week wassen maar voor je huid is het slecht. Het warme stromende water lost vet op en je huid is bedekt met een vetlaagje dat bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf en vocht vasthoudt. Wanneer dit vetlaagje oplost ga je dit zeker merken, na het douchen is je beschermlaag weggewassen en verdampt er nog steeds vocht uit je huid. Vandaar het trekkerige en droge gevoel.

Lees ook: waarom Epsom zout je beste vriend is.