Doen: schoonmaken voor een beter humeur

Schoonmaken. Iets waar ik eigenlijk best goed in ben, al zeg ik het zelf. We hadden een tijdje een schoonmaakster maar ik ergerde me groen en geel als ik thuis kwam. Écht poetsen deed ze namelijk niet… logisch dat we haar al snel de ‘opruimster’ noemde. Want er werd heus wel werk verzet in de drie uur dat we haar betaalde, maar de kussens opschudden kunnen we zelf ook wel.

Daarom besloten we zelf de handen uit de mouwen te steken want we blieven wel een frisse plee. Er is niks ergers dan een vies huis waar het stof opwaait als je voorbij loopt en je de kruimels op het aanrecht al van een afstandje ziet liggen. Jassen die over stoelen hangen, schoenen die ronddwalen, mokken die overal en nergens rondslingeren en een muffe geur in huis? Liever niet. Daarom hang ik eens per week de huisvrouw uit en zorg ik ervoor dat het huis er spik en span uitziet. Het is niet dat ik per se van schoonmaken houd maar het leven wordt er gewoon beter van. Net als je humeur.

Het boek ‘The Life-chancing Magic of Tidying Up’, of in het Nederlands ‘Opgeruimd!’ van opruimgoeroe Marie Kondo is een wereldwijde bestseller en bevestigd dat opruimen niet alleen goed is voor je huis maar ook voor je mind. Marie Kondo geloofd namelijk dat alle spullen in je huis een vaste plek moeten hebben, dit zorgt voor een goede ‘flow’ in je huis. Als de basis rustig is, ben jij dat ook. Rondslingerende spullen leiden je alleen maar af en zo is het echt. Marie ziet opruimen als een spiritueel proces en geloofd dat al je spullen bezield zijn. We moeten onze bezittingen koesteren en ze niet roekeloos rond laten slingeren. Dingen die je niet blij maken kun je maar beter weg doen, hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker het is om ze te orderen.

Een vieze en rommelig huis zorgt voor ballast in je hoofd. Je huis opruimen en poetsen is meer dan wat het lijkt, het creëert ruimte. Ruimte zorgt voor in je hoofd en meer energie. Pak je huis dus grondig aan!

Lees ook: herinneringen die we herhalen blijven bestaan.