Deze 11 voedingsmiddelen geven jouw collageen een flinke boost

Helaas eisen tijd en zwaartekracht naarmate we ouder worden de tol van onze huid. We beginnen ongewenste verslappingen te zien en rimpels worden duidelijker zichtbaar. Niet leuk! Onze huid wordt daarnaast dunner – was het maar onze taille – en we verliezen collageen.

Collageen is een eiwit dat in ons lichaam wordt aangemaakt. Wanneer we ouder worden, raakt de aanmaak van collageen uit balans. Resultaat? De huid zakt in elkaar. Klinkt niet al te best. Na de dertig is het verstandig om je lichaam een handje te helpen. Niet roken, minder alcohol drinken, voldoende bewegen, je gezicht dagelijks reinigen en af ten toe een bezoek aan een beautysalon helpen je op weg. Ook zijn er hier verschillende collageen supplementen te koop die de natuur een handje helpen. Daarnaast kun je met deze voedingsmiddelen jouw collageen een flinke boost geven:

1. Witte kool
Geloof het of niet, witte kool staat bekend als één van de meest collageen stimulerende voedingsmiddelen. Komt dat even goed uit, aangezien we kool praktisch overal bij kunnen eten. Het zit tjokvol vitaminen A, B, C en E. Maar dat is niet alles. Kool bevat ook nog eens een flinke dosis antioxidanten. Antioxidanten zijn hard nodig om schade door vrije radicalen te beperken.

2. Avocado
Zoals je weet zijn avocado’s geweldig voor huidverzorging van binnenuit. Het groene goedje is rijk aan vitamine E – die eveneens helpen tegen vrije radicalen – en omega 3-vetzuren. En laten die nu net onze collageenproductie verhogen.

Lees ook: De voordelen van antioxidanten in beauty-food

3. Rood fruit en rode groenten
Nu is het altijd goed om groenten en fruit te eten, maar wil je jouw collageen een handje helpen, kies dan voor de rode varianten. Deze bevatten lycopeen. Dit antioxidant fungeert als een natuurlijke sunblocker en collageen booster. Dus ga je vandaag nog naar de supermarkt? Zet dan vooral die rode paprika, tomaat en dat bakje aardbeien op je boodschappenlijstje.

4. Bonen
Bonen zijn gevuld met zink en hyaluronzuur. Ze hydrateren niet alleen je huid, ze houden je huid ook nog eens in vorm. Wanneer je jouw huid goed hydrateert, voorkom je fijne lijntjes en rimpels. Gelukkig voor jou zijn er onwijs veel lekkere recepten met bonen.

5. Vis
Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor het behoud van een gezonde huid. En laat vis nu net vol zitten hiermee. Met name tonijn en zalm. Vervelend? Nee, hoor! Zeker niet voor onze huidcellen. Die worden namelijk omringd door vette, beschermende membranen. Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor de ondersteuning van deze cellen.

6. Knoflook
Klein maar krachtig. Niet alleen qua geur. Knoflook zit vol met zwavel, liponzuur en taurine. Deze drie helpen bij de wederopbouw van collageenvezels die door de jaren heen beschadigd zijn. Dus als je vanavond staat te koken, gooi dan vooral een extra teentje in je maaltijd speciaal voor je huid.

7. Wortels
Niet alleen zijn wortels grote vrijanden van acne, het zijn ook nog eens enorme boosters voor je collageen. Hoe? Door hun hoge gehalte aan vitamine A. Wortels verhogen de elasticiteit van onze huid, waardoor collageen op een natuurlijke manier wordt herstelt. En daar blijft het niet bij. Ze verhogen namelijk ook de bloedtoevoer naar het huidoppervlak. Er zijn tig manieren om wortelen te gebruiken in de keuken. Dus geen smoesjes meer.

8. Citrusvruchten
Citroenen, sinaasappelen, limoenen en grapefruit zijn geweldige ingrediënten voor onze huid. Van acne tot donkere vlekjes, ze bestrijden het allemaal. En daarbij helpen ze ook nog tegen het verminderen van je collageen.

9. Lijnzaad
Lijnzaad is een grote bron van vezels en omega-3 vetzuren. Ons lichaam kan deze vetzuren niet uit zichzelf produceren, dus het is belangrijk dat we veel voedingsmiddelen eten die deze vetzuren bevatten. Dus hup, gooi nog een lepel lijnzaad door die salade!

10. Donkere bladgroenten
We weten dat donkeren bladgroenten onwijs goed zijn voor onze interne organen, maar ze verrichten ook wonderen voor onze huid. Groenten als boerenkool en spinazie hebben een hoog watergehalte waardoor ze de huid goed hydrateren. Dat bevordert weer de elasticiteit.

11. Soja
Voedingsmiddelen die soja bevatten zijn uitstekend voor het stimuleren van de collageenproductie van onze huid. Soja bevat namelijk het planthormoon genisteïne. Dit hormoon zorgt ervoor dat collageen toeneemt, het versterkt de huid en blokkeert ook nog eens enzymen die normaal gesproken de huid verouderen. Kies wel voor biologische soja.

Die jeugdige uitstraling van toen je achttien was, krijg je er waarschijnlijk niet mee terug. Maar goed, alle kleine beetjes helpen. Toch?

Lees ook: Tips van onze beauty-expert: “Opeens heeft je huid meer aandacht nodig”