De Omega 3-/6-balanstest: hoe zit het met de vetzuren in jouw lijf?

Al jaren slik ik aardig wat supplementen. Ik vind het belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen en jaren terug is mij ooit verteld dat vloeibare Omega3 een onmisbaar supplement is. Best kostbaar maar hé, je lichaam is alles en de moeite waard om in te investeren. Mits het zin heeft en dat blijft gissen. Of toch niet?

Labsolute empowert mensen om hun eigen lichaam te leren kennen door de science based Essential Test. Deze gouden combinatie van labtests wordt ingezet om chronische, laaggradige ontstekingen op te sporen die voor vage klachten zorgen. Wanneer je weet waar het mis gaat, kun je gericht keuzes maken voor een gezonder lichaam. Niemand is hetzelfde en waar de een gluten prima tolereert, is de ander hier gevoelig voor. Daarom krijg je na afloop van de Essential Test een uitgebreid, persoonlijk rapport waarmee jij aan de slag kunt. Zo gooi je geen geld weg door onnodige supplementen te kopen en ben je ook niet nutteloos bezig met een of ander mode-dieet. Ik ging in gesprek met de oprichters, Liedewij Theisens en Noortje Berger, over Labsolute, de test en over gezondheid.

Waar kun je je allemaal op laten testen?

“Met de Essential Test combineren we een aantal labtests in één testpakket. Als darm- en hormoontherapeuten hebben we jarenlang mensen geholpen met verschillende soorten labonderzoek omdat dat harde data en echte resultaten oplevert. Een bepaalde combinatie van labonderzoeken bleek de cruciale informatie te leveren waarmee het gros van onze klanten forse vooruitgang boekte. We besloten onze praktijk te sluiten en deze gouden combinatie van labtests direct toegankelijk te maken met Labsolute. Dat doen we met de Essential Test, die zulke goede resultaten oplevert omdat we hiermee drie basisvoorwaarden voor een gezond en energiek lichaam onderzoeken. Dit zijn 1. voldoende voedingsstoffen, 2. een fit immuunsysteem en 3. gezonde darmen. Deze fundamenten van gezondheid kun je niet met één labtest onderzoeken en bovendien beïnvloeden ze elkaar ook allemaal. Daarom bestaat de Essential Test uit een bloedtest naar vitamine D, de omega 3-/6- balanstest en de voedingsmiddelen waarop de meeste overgevoeligheidsreacties voorkomen plus een darmmicrobioomonderzoek.”

Wat gebeurt er als blijkt dat er toch iets niet goed is?

“In je persoonlijk rapport leggen we precies uit wat we getest hebben, wat jouw uitslagen zijn en natuurlijk wat je eraan kunt doen om dit zelf te verbeteren. Alle waarden die we testen zijn dingen die je zélf kunt beïnvloeden en verbeteren door middel van voeding, leefstijl en waar nodig suppletie. Daar geven we je heel duidelijke tips en adviezen voor. De maanden na ontvangst van je rapport blijven we je begeleiden via de mail en als je dat prettig vindt via de telefoon. Maar in
principe spreken alle uitslagen en adviezen helemaal voor zich en kun je direct aan de slag!”

Ik slik al jaren omega-3, kan het ook voorkomen dat je hier te veel van krijgt?

“We zien het niet veel, maar het komt voor. Meestal hebben mensen juist een flink tekort. We weten dat de gemiddelde omega-3-index van de Nederlander tussen de 4 en de 6% ligt, zelfs als ze een supplement slikken. Die zijn namelijk vaak te laag gedoseerd of niet goed opneembaar.”

Stel, mijn Omega3-/6 is niet in balans, wat kan ik daaraan doen?

“Meestal is het een combinatie van je voeding aanpassen en je persoonlijke dosering van een goed supplement nemen. Dat kunnen we precies voor je uitrekenen op basis van je gewicht en je bloedwaarden.”

labsolute

Afgelopen jaar heb ik een dochtertje gekregen, een zwangerschap heeft een enorme impact, kan dit zorgen voor bepaalde tekorten?

“Zeker: een kindje bouwen eist heel veel van je lichaam. Omega 3-vetzuren zijn bouwstoffen voor bijvoorbeeld de hersenen en ogen van je baby. Dat is dus iets wat je echt voor twee moet eten tijdens de zwangerschap en borstvoeding. En als er niet genoeg is gaat baby voor mama, met zwangerschapsdementie, huid- en hormoonklachten en ander getob als gevolg. Idealiter doe je voor je zwanger wordt de Essential Test om zo sterk en goed gevoed mogelijk te zijn. Ook met het oog op het belang van bijvoorbeeld je darmgezondheid op de gezondheid van je kind. Maar het is nooit te laat om het heft in eigen hand te nemen: je kunt de test ook tijdens of na je zwangerschap doen.”

Wat is jullie gouden tip om op een gracieuze en gezonde manier ouder te worden?

“Ouder worden gaat automatisch gepaard met steeds meer ontstekingsactiviteit in je lichaam. Dat heeft ook een naam: inflammaging. Dingen die we zien als typische ouderdomsklachten zoals zere gewrichten, minder energie, slecht slapen, overgangsklachten en versnelde huidveroudering hebben allemaal te maken met die chronische ontstekingsprocessen die overal in je lijf voor problemen kunnen zorgen. De kunst is om die laaggradige ontstekingen zo goed mogelijk uit te doven en te weten hoe je ze kunt voorkomen. Daar geeft de Essential Test je de tools voor door gericht op zoek te gaan naar oorzaken van ontsteking (tekorten, overgevoeligheidsreacties op voeding en darmen die uit balans zijn) en je jouw persoonlijke handleiding voor een zo gezond mogelijk lichaam voor te geven. Zo kun je bewuste keuzes maken die goed zijn voor jouw unieke lichaam. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander: dat zien we dagelijks in de laboratoriumuitslagen die we binnen krijgen.”

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website van Labsolute en kom erachter of de test wat voor jou is.

Lees ook: Virtue helpt tegen haaruitval bij vrouwen.