De keuze voor wat je drinkt kan je toekomst beïnvloeden

Bijna alles wat we doen heeft consequenties en daar moeten we mee leven. Zo eet ik stiekem écht veel chocolade. Niet normaal veel. Natuurlijk weet ik dat er bergen suiker in zit en dat ik van – melk – chocolade niks merk van de gezonde antioxidanten of phenylalanine die dan wel weer in pure chocolade zitten. Toch kies ik er bewust voor om het wél te eten. Dit laatste vind ik belangrijk: als je maar weet wat het met je lichaam doet.

En volgens een nieuwe studie zorgt het drinken van frisdrank met kunstmatige zoetstoffen voor een verminderde kans op zwangerschap. Voor de studie werden de eet- en drink gewoonten van 524 patiënten tijdens hun ivf-behandeling onder de loep genomen. Hieruit bleek dat er een link is tussen kunstmatige zoetstoffen en verminderde vruchtbaarheid. Al moet er gezegd worden dat het gewicht van de vrouwen ook een belangrijke rol speelt. Net als de grote hoeveelheden suiker in frisdrank, thee of koffie die de kwaliteit van de eitjes en embryos beïnvloeden.

Ik bedoel maar, als je in de toekomst kinderen wilt is dit nuttige informatie. Misschien niet voor nu maar wel voor later! Een Britse expert op het gebied van vruchtbaarheid waarschuwt vrouwen om de gevolgen van voeding niet te onderschatten en daar heeft ze zeker een punt. We hebben recht om te weten wat de effecten zijn van wat we binnen krijgen, daarna kun je zelf bewustere keuzen maken. Er zijn genoeg alternatieven voor frisdrank zoals het super gezonde Switchel.

Lees ook: wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?