De Himalaya zoutlamp: zo werkt het

Tegenwoordig lijkt bijna iedereen een Himalaya zoutlamp in huis te hebben. Niet zo gek want deze roze rustbrengers zijn overal te koop. We lopen ze zelfs in de lokale supermarkt tegen het lijf. Daar staan ze nog nét niet naast het tafelzout. Just kidding. Toch delen wij graag een paar weetjes over deze populaire zoutlampen. Want waarom wil iedereen er een hebben? Hoe werkt het? En waar moet je op letten als je een zoutlamp koopt…

Om te beginnen is een Himalaya zoutlamp niet meer dan een brok zout uit het Himalayagebergte met een gat in het midden om er een kaars of lampje in te doen. Door de roze kleur geeft de zoutlamp warm en zacht licht. Dit is ideaal voordat je gaat slapen of op een babykamer tijdens de nachtvoedingen.

Effecten van een zoutlamp

Zouttherapie of wel Halotherapie zijn eeuwenoude methoden die gebruikt worden om de omgeving en het lichaam te reinigen. Zoek maar op. Er staat geschreven dat deze therapie helpt tegen slapeloosheid, huidziektes en zelfs tegen veroudering. Welja. Dat maakt een brok zout van nog geen twintig euro best aantrekkelijk. Maar of het echt werkt? Wetenschappelijk bewijs is schaars. Er zijn onderzoeken maar keiharde bewijzen hebben we niet gevonden.

Gevoelsmatig geloven wij zeker dat het warme, zachte licht stress verminderend werkt. Ook de berichten waarin beschreven staat dat zoutlampen negatieve ionen afgeven die ervoor zorgen dat positieve ionen meer in balans komen geloven we maar al te graag. Ionen wat? Elektronische apparaten zoals je smartphone geven positieve ionen af die juist een negatieve impact hebben op jouw stressniveau en vermoeidheidsklachten. Een zoutlamp zorgt ervoor dat de effecten van positieve ionen verminderen.

Waar let je op als je een zoutlamp koopt

 

1. Wees er zeker van dat je een lamp van Roze Himalaya zout koopt
Er zijn veel neplampen. Deze doen natuurlijk he-le-maal niks. Zorg ervoor dat je er een aanschaft die ook écht van puur Himalaya zout is.

2. Kies een lamp die bij je past
Er zijn verschillende soorten en maten. Je kunt een organische, natuurlijke vorm kiezen of juist een geometrische vorm zoals een pyramide. Voor degene die een hele lamp net wat teveel van het goede vinden, er zijn ook kaarshouders.

4. Kies de juiste oppervlakte

Het kan zijn dat je zoutkringen krijgt omdat de lamp kan zweten. Daarom is het verstandig om een onderzetter te gebruiken of de lamp ergens neer te zetten waar het geen kwaad kan.

5. Kies de juiste plek
Bijna iedere ruimte in huis profiteert van het positieve effect van een zoutlamp. Toch zijn er plekken waar je hem harder nodig hebt zoals de woonkamer, slaapkamer of studeerkamer. Dit zijn kamers in huis waar je je wilt relaxen of waar je je moet concentreren. Het roze-oranje licht van de lamp geeft overigens ook een warme sfeer en ontspannen sfeer.

6. Het formaat doet er ook toe
De lampen zijn beschikbaar in verschillende maten. In een kleine ruimte is een kleine lamp voldoende. Een grote kamer vraagt om een grotere lamp. Mocht je een groot exemplaar niet mooi vinden? Dan kun je er voor kiezen om de kleine lamp naast de bank of stoel te plaatsen waar je het meeste zit.

7. De fitting moet vervangen worden
Het zout gaat heel lang mee maar de fitting van de lamp moet zo nu en dan vervangen worden.

Hier vind je verschillende zoutlampen die niet duur zijn en voldoen aan alle eisen!

Pas op met zoutlampen in de volgende situaties

Huisdieren? Pas dan op want een zoutlamp kan gevaarlijk zijn voor honden en katten die aan de lamp gaan likken. Het risico is nihil maar het kán een zoutvergiftiging tot gevolg hebben. Plaats daarnaast een zoutlamp nooit op een kwetsbare ondergrond. Zeker in een vochtige ruimte kan zout zweten en daardoor krijg je hardnekkige plekken.

zoutlamp

Koop een Himalaya zoutlamp

Lees ook: het belang van minerale zonnefilters