De beste werk-privé balans: in deze landen moet je zijn volgens onderzoek

Balans is de key. Zeker op het gebied van werk. Wij roepen immers al ons hele leven: je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Mits je je werk zó leuk vindt, dat kan natuurlijk ook. Maar zelfs dan is het belangrijk om een goede werk-privé balans te vinden omdat je daardoor meer tijd hebt voor vrienden, familie en liefde. Daarnaast zorgt de juiste balans voor een hogere productiviteit en betere werkprestaties.

Allemaal goed en wel maar waar krijg je dan een optimale werk-privébalans? Volgens World News Today is dat met name in Europa. Nederland heeft het geschopt tot de achtste plaats.

1. Finland
2. Noorwegen
3. Zwitserland
4. Zweden
5. Denemarken
6. Canada
7. Duitsland
8. Nederland
9. Australië
10. Oostenrijk

Leef je beste leven en verbeter je werk-privé balans

Finland, Noorwegen en Zwitserland scoren het hoogste in dit lijstje. Mind you, deze resultaten stammen uit 2021. Hierbij is gekeken naar hybride werken, salaris, vrije tijd, ouderschapsverlof, toegang tot cultuur en sportactiviteiten en algehele tevredenheid.

Vierdaagse werkweek

Hoe ziet een perfecte werk-privé balans eruit? In ieder geval betekent het dat je meer tijd hebt voor hobby’s, familie en vrienden. Niet zo gek dat veel landen de vierdaagse werkweek hebben ingevoerd. In IJsland en Spanje krijgen werknemers de mogelijkheid om vier dagen te werken mét behoud van het volledige fulltime salaris. In België zijn ze begin dit jaar gestart met een experiment waarbij de werkuren niet verdeeld worden over vijf maar over vier werkdagen. In Nederland flirten we met deze constructie maar of het echt gaat werken?

Lees ook: Maxime van Gelderen werkt kneiterhard en denkt altijd in oplossingen. 

Minder burn-outs

De burn-outs rijzen de pan uit en in de landen waar vier dagen gewerkt wordt, zien ze het aantal burn-outs afnemen. Wanneer we minder hard buffelen is er meer tijd voor privé. Dit geeft ook ruimte voor zaken als mantelzorg, het huishouden en je eigen gezondheid. Wanneer je minder werkdruk ervaart en meer vrijheid, steek je lekkerder in je vel. Daar zit nou net de crux. Nederland telt al 4,6 miljoen parttimers en de burn-outcijfers lijken nog steeds te stijgen. Dit komt omdat er verwacht wordt dat we 24/7 bereikbaar zijn en daardoor sta je altijd ‘aan’. Zelfs als je vrij bent. Daarnaast willen we de Nederlandse werknemer best vier dagen gunnen maar dan wel met dezelfde werkzaamheden. Hierdoor prop je het werk van vijf dagen in vier dagen waardoor de werkdruk alleen maar oploopt en dat is nou net niet de bedoeling!

Bewaak je eigen grenzen

Of je nu vier of vijf dagen werkt, het wordt in deze maatschappij steeds belangrijker om je grenzen te bewaken. Letterlijk en figuurlijk. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn (mits dat bij je functie hoort) en als je kiest voor vier dagen werken is het niet de bedoeling dat je het werk voor vijf dagen doet. Dit zorgt ervoor dat je altijd het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt.

Voor plezier in je werk is het belangrijk om je grenzen te bewaken. Dit doe je door interesse te tonen voor innerlijk geluk.  Door meer interesse te tonen in onze psyche vergroot je je zelfredzaamheid. Wanneer je weet wat je wilt, kun je makkelijker voor jezelf opkomen. Dit is een win-win voor iedereen! Want jij blij, je werkgever blij.