Blijf niet hangen in een baan waar je niet blij van wordt

Je vraagt je af waarom en toch doen veel vrouwen het: ze blijven járen hangen in een matige baan. Zo’n job waar je je na het weekend naartoe moet slepen en waar je vanaf dat moment de hele week uitkijkt naar vrijdag. Het vreet aan ze. Doorgaan met werk waar je niet blij van wordt kost energie en dat is eeuwig sund. 

Stoppen doen ze niet. Dit is hetzelfde als falen. Als je stopt terwijl je niks anders hebt, ben je een afhaker. Een niksnut. Niet wies! Wakker worden jongens! Als je doorgaat met werk waar je ontevreden over bent, houd je helemaal geen energie over om op zoek te gaan naar iets nieuws. Soms moet je dingen afsluiten om opnieuw te beginnen en komen er vanzelf dingen op je pad als je daar weer ruimte voor hebt. Die ruimte heb je niet als je vastzit.

Nu hoor ik je denken: GIRL! die baan heb ik nodig om de huur te betalen. Klopt. Ik ook en toch heb ik ervoor gekozen om te doen wat ik het allerliefste doe! Ja, dat kost een paar duiten maar ik heb het er graag voor over. Net als een vriendin die een half jaar niks deed omdat ze simpelweg niet meer wist wat ze wilde doen na een niet zo’n leuke baan. Een luxe positie? Welnee. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Er zijn genoeg vrouwen die kappen en daarmee de geldkraan dichtdraaien. Gister sprak ik nog zo’n topper en natuurijk was ik benieuwd: waar DOE je het van? Ze freelanced her en der om de boodschappen bij elkaar te sprokkelen en woont overal en nergens. “Op huizen passen”, zo noemde ze het. Uiteraard heeft ze gespaard en op deze manier kan ze het negen maanden uitzingen. Buiten de deur eten zit er niet meer in maar op maandag wéér met tegenzin naar je werk, dat is ook voorgoed verleden tijd. Als je creatief bent kun je met heel weinig geld heel veel doen en als je een ding wel hebt is het: tijd!

Saai werk is een ongelofelijke verspilling van je natuurlijke talent. Als je maar lang genoeg wacht met weggaan, weet je straks niet eens meer wat je talenten zijn. Iedereen heeft ze maar je moet ze niet wegstoppen. Laten we eerlijk zijn, als je echt goed zou zijn in het saaie werk, was je allang en breed verder gekomen. Dan was het ook niet saai meer want dan zou je een doel voor ogen hebben. Daarbij: het leven is kort. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voorbij lijkt te vliegen. Je hoeft niet het maximale uit je leven te halen, maar je moet er wel iets uithalen. En dan heb ik het niet over ontevredenheid. Het laatste punt dat ik wil maken: wees niet bang om te falen. Veel mensen blijven hangen omdat ze denken dat ze toch niks beters kunnen krijgen. Als je dat gelooft dan ga je daar naar handelen en zit er inderdaad niet veel in. Terwijl als je denkt: nou, wie weet, ik kan het in ieder geval proberen… dan kom je ergens. Het bijltje erbij neergooien is zo slecht nog niet.