De beste parfums voor als je niet hetzelfde als iedereen wilt ruiken

Ik denk dat iedere vrouw wel een signatuur parfum heeft óf wil vinden. Toch komt het best vaak voor dat je ergens bent en denkt: hmmm ik ruik mezelf. Iemand anders heeft exact hetzelfde parfum op gesprayd. Too bad. Want het liefst wil je een luchtje dat jou typeert. Een geur waarvan iedereen vraagt: waar heb je die vandaan? Welke geuren zijn eigenlijk – een soort van – uniek?
diptique

1. Iets natuurlijks
Als je iets anders wilt dan anders, kun je het beste wegblijven bij de commerciële geuren in grotere drogisterijen. Ga voor een geur die je niet overal vindt, dan heeft ook niet iedereen hem. Daarnaast hebben gespecialiseerde winkels vaak een ander assortiment. Gedurfder. Bij Skins Cosmetics verkopen ze bijvoorbeeld de geuren van Diptyque. Complex maar toch natuurlijk. De unieke geurcombinaties ontwikkelen zich de hele dag door. Neem L’Ombre dans l’Eau, een geur die doet denken aan een zomerse tuin met noten van de Bulgaarse roos en blaadjes van zwarte bessen.
molecule01
2. Een geur die zich ontwikkeld op de huid
Een van de meeste bekende geuren die dat in zich heeft is de unieke Molecule 01 van Essentric Molecules, een geur waarbij er slechts één basisingrediënt wordt gebruikt, namelijk Iso E Super, een zoete, fluweelzachte houtnoot. Het ingrediënt Iso E super ruikt niet zo sterk op zichzelf maar als het in aanraking komt met de huid ontwikkelt het zich – en daardoor ruikt het bij iedereen anders. Het is een onweerstaanbare unisex geur die je kunt layeren met andere fijne geuren.
ether oxyde
3. Iets nieuws
Er komen zoveel nieuwe geuren op de markt. Allemaal bijzonder. Zo kun je bij Skins Cosmetics samples laten versturen, dan kun je uitproberen welke geur het beste bij je past. Een van de nieuwere geuren is Æther, een van de weinige merken dat uitsluitend moleculen gebruikt. Wat je ruikt zijn vernieuwende geur composities van synthetische moleculen. Abstract en onontdekt.

Jo Malone
4. Perfume layering
Wil jij eigenlijk het liefste je eigen geur creëren? Dat kan. Je kunt parfums tegenwoordig layeren. Dit wil zeggen dat je twee geuren combineert. We love Jo Malone en deze geuren doen het goed in de mix. Niemand die nog hetzelfde luchtje heeft als jij de geur Wood Sage & Sea Salt combineert met een van de andere vele geuren. Een probleem: je kunt niet kiezen want de parfums en colognes ruiken stuk voor stuk uniek en fantastisch.

otentic
5. Iets unieks
Ook net in Amsterdam is het nieuwe parfum concept Otentic Perfumes. Daar zijn ze er van overtuigd dat de keuze voor een parfum niet gebaseerd moet zijn op verpakkingen of marketingcampagnes. Nee, de acht unisex geuren die ze verkopen kies je zorgvuldig met je neus. Mijn favoriet zijn Elegantia – puur, poederig en verfijnd, Sensuali – oriëntaals met vanille- en ambertoetsen en Arborath – houtachtig, rokerig en aromatisch. Kiezen kan lastig zijn want de acht stijlen bestaan weer uit acht verschillende geuren. Kom je er niet uit? In de winkel in de 9 straatjes wordt er alles aan gedaan om jou met de juiste geur naar huis te laten gaan.

Lees ook: het exclusieve interview met meesterparfumeur Francis Kurkdjian.