Ben je de dertig gepasseerd? Dan is krachttraining onmisbaar voor een mooier en strakker lichaam

Nu ik wekelijks bij Andreas Trussat in Amsterdam Oud-Zuid train, weet ik hoe belangrijk krachttraining voor het lichaam van een vrouw kan zijn. Ik had nooit echt het idee dat krachttraining iets voor mij zou zijn. In mijn ogen moest je dan als een oncharmante spierbundel in de gewichten hangen waarna je uiteraard begint met bulken: ofwel spieren opbouwen waardoor je een minder vrouwelijk en bonkig figuur krijgt. Niet aan mij besteed. Of toch wel? Want krachttraining is noodzakelijk voor een goed figuur voor de rest van je leven.

En precies daarom ga ik braaf naar de wekelijkse lessen waar ik werk aan een sterker lichaam. Ik wil vooral niet gespierd worden maar wel strakker. Doormiddel van de Graceful Movement training van Andreas Trussat werk je aan een mooier en sterker lichaam. Hierdoor krijg je niet alleen een strakker lichaam maar ook meer zelfvertrouwen.

Volgens Andreas was ik er nét op tijd bij op mijn 31e want in de jaren die volgen verlies je steeds meer spiermassa. Vrouwen tussen de dertig en zestig raken gemiddeld zo’n 7,5 kilo spiermassa kwijt en hier krijg je twee keer zoveel vet voor terug. Voorkomen is beter dan genezen en daarom moeten we aan het werk! Dames die lui op de bank blijven zitten hebben een grotere kans op allerlei fysieke klachten. Niet alleen zakt je lichaam eerder uit, ook krijg je vaker last van klachten zoals rugpijn. Je spieren hebben namelijk een belangrijke functie, ze vormen het korset van je lichaam, ze dienen als opslagplaats voor belangrijke eiwitten en verbranden vet!

Spieren kun je relatief snel opbouwen en zo doe je dat:

1. Train 2 tot 3 keer per week
Ik ben eens per week bij Andreas Trussat te vinden en de andere dag train ik thuis met mijn Kettlebell, gewichten en oefeningen die ik op Youtube vind.

2. Ga niet te lang door
Het is nergens voor nodig om langer dan een uur te trainen.

3. Eet nooit nét voor de work-out
Met een volle maag kun je minder goed presteren. Zorg ervoor dat je op de dag van je training voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt. Desnoods neem je wat extra supplementen zoals Omega-3.

4. Wissel je movements af
In de les van Andreas Trussat komen bewegingen vanuit yoga, barre training, core training, looptraining, thai chi, roller, balls & weerstand training én meditatie aan bod. In een constante flow werk je steeds aan een ander deel van je lichaam. Dit is veel effectiever dan een uur lang zwaaien met de Kettle bel of jezelf eindeloos lang opdrukken.

5. Weet waarom je traint!
Krachttraining draait niet om die enorme biceps of een sixpack. Het gaat om functionele kracht, kracht die je nodig hebt in alle dagelijkse bewegingen en waarmee je het lichaam onderhoudt. Misschien merk je nu nog geen verschil maar dat komt wel. Vrouwen die wél trainen hebben minder kans op hangbuiken, zwaaiarmen en onderkinnen dan vrouwen die niet aan het lichaam werken. Investeer in jezelf voor later.