Bang voor extra kilo’s tijdens de kerstdagen? Enfait helpt je de verleiding te weerstaan!

Kerst is (vinden wij) de gezelligste en, tegelijkertijd, de meest moeilijke tijd van het jaar als het om ons gewicht gaat. Omdat kerst samengaat met veel (!) eten, is het enorm lastig om tijdens deze dagen op ons gewicht te letten. Natuurlijk zijn wij er om je een beetje bij te assisteren. Met deze handige tips voorkom je makkelijk extra kilo’s tijdens de feestdagen. Een tipje van de sluier: water deze kerst je beste vriend.

Lees ook: Enfait legt uit: de verschillen tussen natuurlijke vervangers van suiker

1. Wissel alcohol met water af:
Uiteraard is het onmogelijk om de kerstdagen geheel ‘alcoholloos’ door te komen. Tegelijkertijd is het ook weer niet nodig om jezelf compleet over te geven aan de alcohol. In plaats daarvan kun je er beter voor kiezen om je alcoholhoudende dranken af te wissen met (bruisend) water. Hierdoor voorkom je dat je een boel extra calorieën binnenkrijgt en daarnaast blijft de kater lekker buiten de deur.

2. ‘Spaar’ geen calorieën:
In tegenstelling tot wat velen van ons denken, is het ‘opsparen’ van calorieën geen vrijbrief om je op een later tijdstip helemaal over te geven aan al lekkere het eten en drinken dat er tijdens de kerstdagen op tafel staat. De gevolgen van jezelf ‘uithongeren’ zijn een (te) lage bloedsuikerspiegel en een verhoogd cortisol-niveau. Een verhoogt cortisol-niveau zorgt ervoor dat je enorm naar (ongezond) eten gaat hunkeren en dat is nu precies wat we willen voorkomen. Eet daarom voordat je naar een feestje gaat een gezonde snack (denk aan rauwe groenten of noten) om zo lang mogelijk een ‘vol’ gevoel te houden.

3. Kauw kauwgom tijdens het koken:
Wanneer je tijdens het koken kauwgom kauwt, kun je minder makkelijk van al de lekkere dingen ‘snoepen’ en ‘proeven’. Hierdoor krijg je natuurlijk geen onnodige calorieën binnen en daarnaast zorgt kauwgom kauwen ervoor dat je hongergevoel (tijdelijk) weggaat.

4. Zorg dat je eet waar je zin in hebt:
Let er alleen op dat je niet teveel eet van hetgeen waar je zin in hebt. De uitspraak ‘Geniet, maar met mate’ is op dit vlak heel belangrijk. Zorg ervoor dat je, van alles waar je zin in hebt een klein beetje eet, zodat je toch in je behoefte voorziet, maar niet teveel eet.

5. Zorg voor voldoende Tupperware:
Zie het als een extra service; aan het eind van de avond geef je al het overgebleven eten meegeven aan de gasten in plastic bakjes. Hoe minder eten er na afloop in je koelkast blijft staan, hoe beter. Ben je direct van al het eten af plus je bent zojuist bekroond tot hostess van het jaar.

6. Draag nauwsluitende kleding:
Het dragen van strakke kleding is een andere manier om de controle over je eetgedrag niet te verliezen. In strakke kleding voel kun je je lichaam veel beter voelen en zul je eerder de neiging hebben om te stoppen met eten dan wanneer je een losse jurk draagt.

7. Neem voldoende nachtrust:
We weten dat er tijdens de kerstdagen voldoende te doen is en dat rust nemen er dan wel eens bij in kan schieten, maar het is écht heel belangrijk om jezelf rust te gunnen (juist tijdens de drukke kerstperiode). Daarnaast heb je, als je erg moe bent, veel meer honger dan wanneer je een goede nachtrust hebt gehad. Ook heb je een minder tevreden gevoel na de maaltijd als je moe bent. Kortom, reden genoeg om ook tijdens de kerstperiode genoeg slaaprust te nemen!