Alex Malone legt uit: Hoe begin je jouw leven als digital nomad?

Ik zal je alvast waarschuwen: dit is geen typisch digital nomad blog met daarin oppervlakkige tips over hoe je werken en reizen met elkaar kunt combineren. Zoek je die wel dan heb ik die óók geschreven, maar ik kan je garanderen dat die tips je niet veel verder brengen als je niet eerst dit stuk leest en integreert. Wat ik je vandaag daarom hoop mee te geven is een shift die een laagje dieper gaat dan tips. Ik wil je uitdagen om de antwoorden in jezelf te vinden in plaats van tips te volgen die gebaseerd zijn op een pad dat niet het jouwe is.

Als je momenteel vijf volle dagen in de week maakt, dan voelt een reislustig en vogelvrij leven waarschijnlijk heel ver weg. Toch ligt dat leven vol vrijheid, genoeg financiële zekerheid en mooie bestemmingen binnen handbereik. Het is eigenlijk heel simpel als je weet waar je heen gaat en hoe je moet beginnen. De eerste stap zetten is het moeilijkst, maar daarna zul je merken dat het bijna als vanzelf gaat.

Wat is jouw vertrekpunt?
Even een reality check: als ik je vraag om je leven met een cijfer tussen de 1 en 10 te beoordelen, welk cijfer geef jij je leven dan? Neem hier echt even de tijd voor, voordat je verder leest. Sluit desnoods je ogen en neem die tijd.

Waarschijnlijk doe je hard je best. Vind je het belangrijk om het goed te doen op je werk, voor je collega’s, je klanten, je partner, je kinderen, je ouders, vrienden of broers en zussen. Ik hoop daarom dat je ook voor jouw eigen leven hard je best doet en dat het zich vertaalt naar tenminste een dikke voldoende.

Als je bloedeerlijk bent naar jezelf en je kunt zeggen dat jouw leven je meer energie geeft dan dat het je energie kost en dat je tijd hebt om dingen te ondernemen die je gelukkig maken, dan geef jij je leven waarschijnlijk een 8 of 9. Als je een bepaalde zekerheid in je leven hebt: financiële zekerheid, een prima baan, een leuk huis, een gezellige relatie, maar het voelt ook allemaal wat saai dan kom je waarschijnlijk uit op een 6 of 7. Misschien vind je daarbij zelf ook dat je jouw leven niet een te laag cijfer mag geven, want je hebt het eigenlijk best goed. Je partner is leuk, je kinderen zijn lief, je huis is mooi – je vindt dat je niet mag zeuren en dus kom je uit op een dikke prima in de vorm van een 6 of 7. Heb je lager dan een 6 gegeven aan je eigen leven? Dan is het sowieso de hoogste tijd om in actie te komen!

Hoe ga je beginnen?
Je hebt net een korte opdracht gedaan en als het goed is heeft dit duidelijkheid gebracht over waar je staat. Hier wil je het echter niet bij laten. Hopelijk ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je jouw persoonlijke cijfer kunt verbeteren. Daarvoor heb je meer antwoorden nodig en het mooie is dat jij al die antwoorden hebt! Je moet alleen de juiste vragen stellen. Ik help je op weg:

● Waarom geef jij jouw leven dit cijfer?
● Op welke gebieden kun jij jouw leven verbeteren? Denk hierbij aan relaties, gezondheid, zelfliefde, werk, etc.
● Wat heb je nodig om jouw leven een 10 te geven? Is dat avontuur, vrijheid, meer geld, meer tijd, meer energie?
● Hoe zou jouw leven eruitzien als het wel een 10 zou krijgen? Wat doe je dan? Waar ben je dan? Hoe vul je jouw dagen? Hoe voel je je?

Als jij jezelf in beweging wilt zetten richting een digital nomad leven – of eigenlijk elk ander leven dat jij voor ogen hebt – dan zijn dit de eerste vragen die je zelf moet beantwoorden. Dat kun je doen door middel van het maken van een vision board, je kunt het voor jezelf uitschrijven of je kunt een mindmap maken. Hoe je het doet maakt niet uit. Als je maar de tijd neemt om naar jezelf te luisteren, zodat je de antwoorden in jezelf vindt.

En dan?
Vervolgens is het tijd voor actie. Je weet waar je staat. Je weet waar je heen wilt. Je zult in actie moeten komen om van punt A naar punt B te komen. Er zijn 1001 manieren om van A naar B te komen en daarom kan niemand anders dan jij zelf het beste kiezen hoe dat pad eruitziet. En dat is exact de reden dat mijn tips, vanuit mijn lessen, opgedaan op mijn pad, jou slechts deels verder kunnen helpen. Daarom is het belangrijk om jouw persoonlijke stappen concreet te maken.

Als je kijkt naar jouw beoogde toekomst, wat is dan nu de eerste stap die jij kunt zetten om daar te komen? Ik zal het concreter maken. Stel, jij wilt een aantal maanden per jaar werken vanuit Mexico. Wat is daar voor nodig? Stel, jij wilt werken en rondreizen in jouw eigen camper. Wat is daar voor nodig? Stel, jij wilt wonen en werken op verschillende plekken. Je wilt voor een langere tijd een plek leren kennen, maar wel regelmatig rouleren. Hoe kun je dat bewerkstelligen?

Wees creatief! Denk groots! Daag jezelf uit om anders te denken. Wat wil jij? Als je in kaart hebt gebracht wat je nodig hebt om richting je droom te groeien is het enige wat je nog hoeft te doen, het daadwerkelijk doen. Dus mijn vraag aan jou: wat kun jij vandaag doen om een stap te maken?

Het kan een search zijn naar campers op Marktplaats. Al is het maar om te inventariseren hoeveel geld je moet gaan sparen. Misschien kom je erachter dat je het geld al hebt en besluit je al direct een grote stap vooruit te nemen. Je kunt met je baas een gesprek aangaan om te checken hoe jouw organisatie denkt over werken op afstand. Je kunt bekijken waar je zou willen wonen als je vanuit het buitenland wilt werken of je gaat nu eindelijk jouw businessplan verder uitwerken, zodat je kunt beginnen. Heb je nog niet genoeg inspiratie? Dan kan jouw volgende stap zo simpel zijn als meer lezen in mijn andere blog vol concrete tips.

Het gaat er dus niet om hoe groot of klein jouw eerste stap is. Het gaat erom dat je die stap zet. Met die eerste ben je namelijk al direct een stukje dichter bij jouw droomleven. Dus mijn belangrijkste vraag is dan ook: welke stap zet jij vandaag nog?

Artikel door Alex Malone van Meetings in The Sun