6 tekenen dat je werk slecht is voor je gezondheid

Werken ongezond? “Van werken is nooit iemand doodgegaan” wordt wel eens gezegd. Toch zijn er verschillende factoren die wel aan een vroegtijdige dood kunnen bijdragen. Afgezien van de normale werkstress zijn er dingen waar je op moet letten.

1. Je zit de hele dag
De hele dag zitten is super slecht voor je. De meeste mensen met een kantoorbaan zitten de hele dag achter hun computer en vergeten om regelmatig een rondje te lopen. Bovendien wordt je meestal raar aangekeken als je staat te wachten totdat het water kookt of vaker dan eens een praatje maakt bij het koffieapparaat. Terwijl deze korte breaks super belangrijk zijn! Net als in de pauze een rondje lopen… probeer zoveel mogelijk de strekken! Of werk vanachter een stand up bureau.

2. Je zit nooit
Altijd zitten is slecht maar altijd staan net zo goed! Ongeveer de helft van de mensen heeft een baan waarbij ze bijna de hele dag staan. In de horeca of verzorging bijvoorbeeld en dan is het belangrijk om goed schoeisel aan te trekken. Neem af en toe een pauze en plof even neer op een stoel wil je?

3. Je woont ver van je werk
Jammer genoeg is een lange woon/werkafstand niet altijd te voorkomen. Lang reizen is slecht voor je gezondheid en uit onderzoek blijkt dat forenzen die langer dan dertig minuten onderweg zijn, minder tevreden en ongelukkiger zijn. Probeer van het reizen een aangename bezigheid te maken, vertrek op tijd, luister podcasts en zorg dat je water bij je hebt.

4. Je maakt veel overuren
Bij veel werkgevers wordt er van je verwacht dat je wel eens langer blijft. Het komt bijna nooit voor dat je altijd op tijd naar huis kan. Niet best want al dit overwerken zorgt voor depressies en een verhoogde kans op een alcoholverslaving. Werknemers die lange dagen maken zijn minder productief dan degene die korter op kantoor zijn. Dus zorg dat je je werk binnen gezette tijden doet en ga daarna als de wiedeweerga naar huis, daar heb je recht op!

5. Je verveelt je op je werk
Heb jij het gevoel dat je niks nuttigs doet? Dan verveel jij je op kantoor. Er is niks zo frustrerend dan de tijd langzaam voorbij zien tikken, terwijl je het absoluut niet druk hebt. Dit kan komen omdat het werk te makkelijk is, te moeilijk of te eentonig is. Een bored-out ligt in dit geval op de loer. Zonde! Praat met je baas als je je verveelt want wie weet is er wel een hele goede oplossing!

6. Te hoge werkdruk
Als je het enorm druk hebt en een flinke portie verantwoordelijkheid, heeft dit impact op jouw leven. Stress kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt. Nachtelijk piekeren en een kortere nachtrust hebben impact op jouw gezondheid. Probeer het werk los te laten voordat je naar bed gaat, check geen mails net voor dat je gaat slapen en mediteer, luister naar muziek of ga lekker in bad. Kom tot rust voor je je bed induikt.