5 redenen waarom je prebiotica moet nemen

Onze gezondheid is heilig, en ons darmstelsel heeft daar een flinke invloed op. Prebiotica en probiotica samen, helpen ons om onze darmen gezond te houden. Prebiotica zijn voedingsvezels die mensen niet maar bacteriën wél kunnen verteren. Probiotica zijn miljoenen levende micro-organismen.

De meeste mensen weten wel dat producten met oplosbare vezels en probiotica goed voor je zijn. Toch wordt de waarde van voedingsmiddelen met probiotica vaak onderschat. Het gevolg? Een slechte spijsvertering, ontstekingen, een zwak immuunsysteem en gewichtstoename.

Poeptransplantatie, werkt het echt?

Waar probiotica zorgt voor een gezonde darmflora, zijn prebiotica goed als voeding voor de probiotica. Volg je het nog een beetje? De goede bacteriën in onze darmen voeden zich met prebiotica. Men noemt het ook wel verteerbare oligosacchariden en dat wil zeggen: korte-keten koolhydraten die niet door de dunnen darm afgebroken en verteerd kunnen worden.

1. Een schoon darmstelsel
In jouw voeding zitten allerlei voedingsstoffen die jouw darmen helpen om gezond te blijven. Het is de bedoeling dat deze worden opgenomen door je lichaam, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer jouw spijsvertering niet goed werkt krijg je last van buikpijn, verstopping of juist diarree. Om deze vervelende verschijnselen tegen te gaan heb je voldoende ‘goede’ bacteriën in de darmen nodig, probiotica. Deze probiotica hebben weer baat bij prebiotica.

2. Een goede hormoonbalans en een goed humeur
Onderzoek naar de connectie tussen de darmflora en het brein staat nog relatief in de kinderschoenen. Toch wordt het steeds duidelijker dat er een verband is tussen een gezonde darmflora en een goed humeur. Onderzoek wijst namelijk uit dat jouw stemming en je hormoonhuishouding worden beïnvloed door verschillende factoren waaronder de staat en hoeveelheid van de bacteriën in jouw lichaam. De darmen zorgen voor een goede opname van voedingstoffen die je nodig hebt, en die in sommige gevallen ook de aanmaak van hormonen zoals serotonine beïnvloeden. Chocolade bijvoorbeeld!

3. Gezonde botten
Een studie uit 2007, gepubliceerd in The Journal of Nutrition wijst uit de prebiotia de opname van mineralen zoals magnesium en calcium in het lichaam verhogen. Deze zijn natuurlijk cruciaal voor sterke botten. Volgens de studie is slechts acht gram prebiotica per dag voldoende om de opname van bijvoorbeeld calcium te verhogen!

4. Het is een steuntje in de rug om gewicht te verliezen
Recent onderzoek toont aan dat prebiotica een positief effect heeft op het metabolisme. Na het eten van voedingsmiddelen die prebiotica bevatten heb je een verzadigd gevoel. Bovendien krijg je meer energie!

7 natuurlijke antibiotica voor elke dag.

5. Minder ontstekingen
Een gezonde darmflora voorkomt ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen zijn vaak de trigger voor andere gezondheidsproblemen zoals hart en vaatziekten. Ook veel vage – soms onverklaarbare – klachten kunnen te maken hebben met een darmflora die uit balans is, of bijvoorbeeld een Candida infectie in de darmen.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, zorg voor een uitgebalanceerde darmflora en dit kun je al doen door gezond te eten. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel prebiotica: rauwe knoflook, ui, rauwe prei, aardpeer, banaan, rauwe asperges en bladeren van de paardebloem!