13 natuurlijke manieren om sterkere nagels te krijgen

Vroeger was ik een fanatieke nagelbijtster. Als er een wedstrijd bestond voor de persoon met de kortste nagels ter wereld, dan maakte ik een goede kans om de hoofdprijs te winnen. Inmiddels ben ik een paar jaar gestopt met nagelbijten en zijn mijn nagels (godzijdank) al een heel stuk sterker dan dat ze in het begin waren. Toch zijn mijn nagels lang niet altijd even sterk; het gaat met ups en downs. Ik heb al een klein fortuin uitgegeven aan manicure behandelingen, nepnagels en (gel)lakjes in de hoop dat mijn nagels wat zouden aansterken. Echter gebeurde het tegenovergestelde; daar waren m’n korte stompjes weer. Dit vond ik niet zo’n heel fijn wederzien kan ik u vertellen. Maar, ik zou mezelf niet zijn als ik niet alles uit de kast zou halen om een oplossing te vinden voor mijn (ons) probleem. En goed nieuws dames; die oplossing(en) heb ik gevonden hoor!

Lees ook: Enfait interviewt: Lona, de nagellakdesigner van L’Oréal Paris

Zwakke nagels

1. Zorg dat je voldoende eiwit binnenkrijgt
Eiwitten zorgen ervoor dat je nagels (en spieren) sterker worden. Hoeveel eiwit je exact nodig hebt, is per persoon verschillend. Wel is het aan te raden om in elk geval tussen de 45 en 56 gram eiwitten per dag binnen te krijgen.

2. Biotine supplementen
Biotine supplementen kunnen ervoor zorgen dat je huid, haar en nagels sterker worden. Biotine is namelijk een vitamine B die de aanmaak van keratine (eiwit dat groei huid, haar en nagels bevordert) versterkt.

Gescheurde nagels

3. Calcium
Afbrekende nagels kunnen een gevolg zijn van een tekort aan calcium. Probeer daarom om af en toe een glas melk, een bakje yoghurt of kwark te eten om aan je calciumgehalte te komen. Je kunt ook kiezen om elke dag een calciumsupplement te gebruiken. Het toevoegen van meer essentiële vetzuren kan ook helpen om broze nagels te voorkomen. Tip: gebruik hiervoor één eetlepel lijnzaad(olie) per dag (dit kun je bijvoorbeeld aan een smoothie toevoegen).

4. Vijlen
Probeer de vorm van je nagels zo min mogelijk te veranderen. Teveel vijlen kan er namelijk voor zorgen dat je nagels afbreken. Wanneer je zo min mogelijk aan je nagels zit, zul je merken dat je nagels minder snel afbreken.

Droge nagels

5. Draag handschoenen tijdens het schoonmaken
Wanneer je nagels teveel aan water en schoonmaakmiddelen worden blootgesteld, kunnen je nagels uitdrogen en zwak worden. Vooral wanneer je met agressieve schoonmaakmiddelen in de weer gaat is het (sowieso) belangrijk om handschoenen te dragen.

6. Stel je handen zo min mogelijk bloot aan water
Wanneer je blote handen te vaak aan water worden blootgesteld, zullen je nagels en nagelriemen uitdrogen.

Lees ook: 6 feiten waarom je nú moet stoppen met nagelbijten

7. Zorg voor hydratatie
Omdat (teveel) water ervoor zorgt dat je handen en nagels uitdrogen, is het aan te raden om na het wassen van je handen, je handen in te smeren met een vochtinbrengende handlotion. Je kunt eventueel ook een beetje olijfolie gebruiken om je handen en nagelriemen mee in te smeren (werkt perfect en kost weinig geld). Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk gebruik te maken van desinfectiemiddelen voor je handen, want ook die zijn funest voor je nagels.

8. Vermijdt nagellakremover waar aceton inzit
Ook nagellakremovers waar aceton inzit is slecht voor je nagels, nagelriemen en vingertoppen. Aceton is namelijk een gemeen spulletje dat je nagels uitdroogt, waardoor ze snel zullen afbreken. Probeer daarom eens deze Sweet Almond nagellakremover van The Body Shop (€8,50).

Witte vlekken

9. Verbeter je zink inname
Wanneer er witte vlekken in je nagels te zien zijn, schreeuwt je lichaam als het ware om zink. Je kunt je zink inname verbeteren door bijvoorbeeld meer noten en groenten te eten. Ook kun je zinksupplementen kopen.

Nagelschimmel

10. Teatree-olie
Heb je last van nagelschimmel? Gebruik dan 1 á 2 druppels teatree-olie per dag om de schimmelinfectie te bestrijden. Je kunt ook anti schimmelpoeder gebruiken om het vocht van je nagels te absorberen, zodat de schimmelinfectie wordt tegengegaan.

11. Knip je nagelriemen niet af
Wanneer je jezelf een thuismanicure geeft, zorg dan dat je zachtjes wat nagelriem- of olijfolie in je nagelriemen masseert. Gebruik een wattenstaafje om de nagelriemen zachtjes naar achteren te duwen. Wanneer je je nagelriemen knipt, kunnen schimmels en bacteriën makkelijker in het nagelbed terechtkomen, waardoor infecties kunnen optreden.

Gele nagels

12. Een DIY whitening scrub
Wanneer je nagels geel zijn, kun je ze het beste insmeren met een home made whitening scrub. De scrub maak je van waterstofperoxide en bicarbonaat. Masseer je nagelriemen met het mengsel in, laat het voor een paar minuten intrekken en spoel daarna je handen goed af met water (vergeet ze niet na afloop te hydrateren).

13. Rust
Soms moet je je nagels even rust gunnen van alle behandelingen, zodat ze op eigen kracht kunnen aansterken. Nagels vervangen zichzelf na zes maanden, dus hoe langer je zonder lak doet, hoe beter het voor je nagels is.

Lees ook: 6 feiten waarom je nú moet stoppen met nagelbijten