10 tips van een expert: zo slaap je beter dan ooit

Vroeger, toen de winkelwagentjes nog gratis waren, sliep ik als een dolle. Doornroosje was er niets bij. Tijdens mijn zwangerschap begon het gedonder: ik sliep vaker niet dan wel. Zo vervelend. ’s Nachts lijkt namelijk altijd alles erger. En de volgende dag ben je niet te pruimen, heb je meer honger en zijn je looks minder shiny. En dat willen we niet. Dus ik probeerde van alles uit en deel graag de tips die mij hielpen:

1.Geen computers meer aan na het avond eten!
Het liefst ook geen Ipad of telefoon. Het licht dat van de schermen af komt houdt je wakker. Door een kaarsje op te steken en te wennen aan de nacht, slaap je veel beter.

2. Overdag voldoende rust momenten inbouwen
Zo hoef je niet alle indrukken van de dag ineens ’s avonds te verwerken.

3. Vaarwel cafeïne
Geen koffie, groene thee of grote hoeveelheid cacao meer na de lunch. Sorry, maar het werkt als een malle!

Met deze truc val je binnen één minuut in slaap.

4. Niet teveel crimi’s of te spannende boeken voordat je gaat slapen
Ik droom nogal gauw over geweld, zo ben ik al meerdere malen ontvoerd of word ik vaak onder schot genomen. Nu kijk ik eerder trage televisie. Mad Man bijvoorbeeld, is perfect. Steek ik ook nog wat van op (marketing technisch).

5. Eerder opstaan
Hier heb ik eerlijk gezegd het meeste moeite mee. In een hoe-beter-te slapen boek heb ik ooit gelezen dat vroeg opstaan (rond 6 uur) je natuurlijke cyclus verbetert. Nee, gemakkelijk is het niet. Maar het went! Wel gek, want ik ben dus eerder wakker dan mijn kind. Niet heel erg, want zo heb ik wel tijd voor mezelf!

6. Over cyclus gesproken:
Volgens de ayurveda-leer slaap je goed in als je rond 22:00 uur je bed induikt. Dat zou de tijd zijn waarop je het beste inslaapt.

7. Trek voordat je gaat slapen de stekker uit je modem en zet je telefoon op vliegtuigmodus
Geen negatieve straling ’s nachts op jouw lijf! Of leg je telefoon weg en neem een wekker. Scheelt ook aardig wat social-stress in de morgen.

8. Niet keihard sporten in de avond
Kwestie van teveel adrenaline. Kies liever voor een relaxte yin-yogaklas. Of voer deze reeks uit, die je vanuit je bed kunt doen!

9. Houd je avondmaal klein en eet vroeg!
Zo kan je lichaam rusten in plaats van verteren. En eet niet teveel knoflook en ui. Deze kunnen opwekkend werken.

10. Doe de bodyscan!
Volg bv de instructies van Fidessa. Zij sprak een slaapyoga-cd in (deze hoort bij het boek Slaapyoga). Geloof me, na deze MEGA ontspannende 15 minuten ben je zeker weg!

Lees ook: Een onopgemaakt bed is dus beter voor je gezondheid.